Siyaset Erdoğan, kaleyi içten hedef aldı

Erdoğan, kaleyi içten hedef aldı

08.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın kurmaylarıyla çıktığı Avrupa turu AB?liderlerine eski kıtanın tam içinden, Orta Avrupa’dan verilen bir mesaj olarak yorumlandı

Erdoğan, kaleyi içten hedef aldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 4 gün süren Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya’yı kapsayan Orta Avrupa turuna Avrupa Birliği (AB) mesajları damgasını vurdu.
Erdoğan, Türkiye’yi destekleyen 3 ülkeye giderek Türkiye’nin uzaklaştığı söylenen AB’ye bağlı ülkelerinin tümünün Türkiye’ye karşı olmadığı mesajını vermiş oldu. Erdoğan’ın diğer hedefi, bu 3 ülke aracılığıyla, diğer AB ülkelerine üyelik baskı yapılmasını sağlamaktı; AB’ye sert uyarılarda bulunması da ziyaretlerin örtülü amacının bu olduğu yönündeki kulisleri güçlendirdi.

Vizede önemli adım
Erdoğan’ın temaslarındaki ana temalardan biri, AB ülkelerinin ekonomik sıkıntıları ve çözmeye çalıştıkları kriz oldu. Erdoğan Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri anlatarak, “Biz size yük olmayız, yük alırız” sözü özgüvenin ifadesi olarak yorumlandı. Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın özellikle Türkiye’nin ekonomisine övgüler yağdırması da AB liderlerine mesaj olarak algılandı.
AB ülkelerinden Macaristan’ın Başbakanı ile Slovakya Başbakanı’nın Türkiye’den kendi vatandaşları için vizeyi kaldırmasını istemesi de dikkati çeken başka bir talep oldu. Erdoğan da üç ülkeden vize muafiyeti istedi. Slovakya Başbakanı Robert Fico‘nun “Şengen kurallarının izin verdiği ölçüde elimizden gelen yüksek çabaları gösterme konusunda mutabık kaldık” demesi Erdoğan’ın kazanımlarından biri olarak nitelendi.

Enerjide ortaklık kararı
Erdoğan’ın, geziye davet ettiği, ikinci uçakla gelen 125 işadamı, her 3 ülkeye gitti. Erdoğan ile birlikte gelen işadamları, bu ülkelerde önemli ticari bağlantılar kurdu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı gezide 3 ülke işadamlarının Türkiye’de nükleer enerji başta olmak üzere enerji konularıyla ilgilendiği öğrenildi.
Macaristan ile otomotiv, bilgi teknolojileri, turizm müteahhitlik alanlarında; Çek Cumhuriyeti ile termik santrallerin ve doğalgaz çevrim santrallerinin rehabilite edilmesi konusunda ortak çalışma kararı alındı.