Siyaset Erdoğan: "Merkel'den bu yaklaşımı beklemezdim"

Erdoğan: "Merkel'den bu yaklaşımı beklemezdim"

28.03.2010 - 10:03 | Son Güncellenme:

Erdoğan yarın başlayacak Türkiye gezisi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e sert çıktı.

Erdoğan: Merkelden bu yaklaşımı beklemezdim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın başlayacak Türkiye gezisi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ülkesinde Türk lisesi kurulmasına izin vermediği gerekçesiyle sitem etti. "Merkel'den bu yaklaşımı beklemezdim" diyen Erdoğan, Arap Zirvesi için Libya'ya giderken uçakta gazetecilerin hükümet ile yüksek yargı arasında gerilen ilişkiler konusundaki sorularını da cevapladı.

Başbakan Erdoğan, "Türkiye şamar oğlanı mı? Türkiye'de Almanca eğitim yapan okullar var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz'da 120 dönüm fidanlık yeri veriyoruz. Merkel'den bu yaklaşımı hiç beklemezdim. Merkel'e bu düşüncelerimi ileteceğim" dedi.

Haberin Devamı

Anayasa değişiklik paketinin en geç salı akşamı son halinin verilip Meclis'e sunulacağını belirten Erdoğan, pakete yüksek yargının tepkisini çok duygusal ve siyasi bulduğunu söyledi.

Başbakan, gazetecilerin "Parti kapatma konusunda yetki neden komisyona bırakıldı? " sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İş sahibine verildi. Soruşturma için izin kararını Meclis'te grubu bulunan partilerin atayacağı 5'er kişiden oluşan komisyon verecek. Şu an herhangi bir Yargıtay mensubu hakkında soruşturma açmak için Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun izni gerekiyor. Niçin parti kapatma soruşturmasında aynı şekilde parlamentonun izninin alınması yadırganıyor?

ALMAN ÖĞRETMENLER DE ERDOĞAN’IN ÖNERİSİNE KARŞI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da Türk okulları önerisi, Alman Başbakanı Angela Merkel’in ardından, Alman öğretmenler tarafından da reddedildi.
Almanya Öğretmenler Derneği Başkanı Josef Krauss, Düsseldorf’un büyük yerel gazetelerinden Rheinische Post’a verdiği demeçte, Erdoğan’ın talebini “kabul edilemez” olarak niteledi.
Krauss, talep için “Kabul edilemez ve Almanya’daki Türk gençlerinin entegre olmaya yardım edilmesi açısından ters etki yapacaktır” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın önerisi, Almanya’da bazı Türk kuruluşlarının yanı sıra çeşitli Alman partilerin Türk kökenli parlamenterlerce de olumsuz değerlendirildi.