Siyaset Erdoğan: Nerede bir darbe girişimi varsa hepsinin karşısındayız

Erdoğan: Nerede bir darbe girişimi varsa hepsinin karşısındayız

25.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı darbe girişimi ve yaşanan gelişmelere ilişkin “Nerede bir darbe girişimi varsa ayırt etmeksizin hepsinin karşısındayız” diye tepki gösterdi.

Erdoğan: Nerede bir darbe girişimi  varsa hepsinin karşısındayız

Kara Harp Okulu’ndaki törende konuşan Erdoğan, Venezuela’daki gelişmelere de değinerek, “Biz demokrasiye inanmış bir ülke olarak, demokrasiye inanmış Cumhurbaşkanı olarak tüm heyetimle, ekibimle dünyanın neresinde olursa olsun, nerede bir darbe girişimi varsa ayırt etmeksizin biz hepsinin karşısındayız. Zira sandıktan gelene herkes saygı duymak zorundadır” dedi.

Haberin Devamı

Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile düzenlediği ortak basın toplantısında da konuya değinen Erdoğan, şunları söyledi: “Malum 15 Temmuz darbe girişimi, bize yapılmıştı ve bu darbe girişiminde Sayın Maduro bizi hiç gecikmeden hem aramış ardından da çıkıp gelmişti. Halbuki biz ona kadar Maduro ile tanışmıyorduk. O darbe girişimiyle tanışmış olduk. Güzel de bir başlangıç oldu.”

‘Trump’ın sözleri şok etti’

“Ben demokrasiyi bugüne kadar şöyle tanıdım: 40 yıllık siyasi geçmişimde, sandıktan çıkana saygı duyacaksınız; saygı duymuyorsanız bunun adı demokrasi değildir. Bu totaliter bir zihniyet, yapı, anlayıştır. Maduro sandıktan çıkmıştır ama onu hazmedemeyen başta Lima ülkeleri olmak üzere... Son anda doğrusu Trump’ın bu açıklaması demokrasiye inanmış bir insan açısından beni de şok etmiştir. Rusya’dan dönerken Maduro’yu aradım ve kendisine bu noktada çok açık net, ‘Antidemokratik girişimlere asla prim verme’ dedim; ‘dik dur’ dedim. Eğer demokratsak, biz de demokratların yanında yerimizi almamız gerekir. Bu konuda çekinmeye de gerek yok.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, önceki gece yarısı yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu arayarak ‘Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız’ dedi” ifadesini kullanmıştı. Kalın, mesajının sonunda “#WeAreMADURO” etiketine de yer vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Türkiye’nin, ülkelerin dışlanmasına, izolasyonuna ve içişlerine müdahalesine karşı olduğunu belirterek, “Maalesef son zamanlarda özellikle bazı Latin Amerika ülkeleri ve ABD, sürekli Venezuela’nın iç işlerine karışmıştır” dedi. Çavuşoğlu, ülkede şu anki gelişmelerin ciddi şekilde endişe verici olduğunu söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Atama yoluyla Venezuela halkına devlet başkanı tayin etmek o halka hakarettir. Hiçbir ülke Venezuela’ya ya da başka ülkeye devlet başkanı atayamaz” dedi.