Siyaset Erdoğan'dan ABD'ye sert tepki: "YPG, PKK değildir" diyenler...

Erdoğan'dan ABD'ye sert tepki: "YPG, PKK değildir" diyenler...

28.05.2016 - 14:49 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'da toplu açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Amerika'nın YPG, PYD'ye vermiş olduğu desteği kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağını düşünürüm. Bizimle NATO'da beraber olan, kendi askerini YPG'nin işaretiyle Suriye'ye göndermemeli" dedi.

Erdoğandan ABDye sert tepki: YPG, PKK değildir diyenler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım toplu açılış töreni kapsamında Diyarbakır'da. Kentteki toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diyarbakır yeni bir değişim, dönüşüm yaşıyor, Biz bütünleştirmek için varız. Onun için bir olacağız kardeş olacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı, "230 trilyon liralık bir yatırım olan Diyarbakır Havalimanı Terminal Binası'nın hayırlı olmasını diliyorum. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ekonomiyi canlandıracağına inanıyorum. Diyarbakır'ı Ankara, İstanbul'a, dünyaya bir adım mesafesinde yakınlaştıran havalimanımızın terminal binasının hayırlı olmasını diliyorum. 6 körüğüyle farklı bir hizmet verecek. Bugün açılışını yapacağımız hizmetlerin bedeli 558 trilyon lirayı geçiyor. Diyarbakır değişim yaşıyor. Biz birleştirmek için varız. Bir olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, Türkiye olacağız" dedi.

"BU ÖRGÜT BU TOPRAĞIN PARÇASI OLAMAZ"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz geldiğimizde 37 kilometre yol varken, 10 katına katladık. Onlar yıkar, biz yaparız. Ey benim Diyarbekirli kardeşim. Bunlar sana ne hizmet verdi? Bunlar yakmaktan, yıkmaktan başka ne yaptılar? Bunlar kardeşlerimi şehit etmekten başka ne yaptılar? Bunlar öldürmek için, şehit etmek için var. Bir kişinin hayat bulmasına vesile olmak, tüm insanlığın hayat bulmasına vesile olmaktır. Biz efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Diyarbakır'a yaptığımız hizmetleri anlatacak değilim. 2003 - 2014 yılları arasındaki yatırımları sayın Başbakan da söyledi. Yatırımlar devam ediyor. Diyarbakırlı çocuklarımızı hayata daha iyi hazırlamak için çalışıyoruz. Ama bu dersliklerin yarısı yakıldı. Camilerimizi yakmadılar mı? Bunlar Ateist, bunlar Zerdüşt. Bunlardan birşey olmaz. Bunlar bizim değerlerimizle hareket etmiyorlar. Er veya geç ben inanıyorum ki benim Diyarbakırlı, Şırnaklı kardeşim de bunların ne olduğunu anlayacak. Muşlu, Vanlı, Iğdırlı, Hakkarili kardeşim de anlayacak. Bunlara gereken dersi sandıkla vereceğiz. Bunlar Kandil ile hareket ediyorlar. Biz gücümüzü Hak'tan ve halktan alıyoruz. 20 kilometre ötemizde 12 Mayıs'ta terör örgütü 15 ton bomba yüklü kamyonu patlattı, 16 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açtılar.

Haberin Devamı

Bakınız, PKK'nın desteklemiş olduğu parti parlamentoda. Onlar PKK adına parlamentoda. Bunlar bizim verdiğimiz vergilerle oradan maaş almamalı diyor vatandaşlarımız. Dokunulmazlık parlamentoya geldi. Yurt dışına kaçmaya başladılar. Paralel devlet yapılanması neyse bunlar da o. Onlar da kaçıyor, bunlar da kaçıyor. Bunlar silahı bırakırlar, sonra gelirler alırlar. Olmadı mı? O zaman bu ülkeyi terk etmek zorunda kalırlar. Diyarbakırlı işadamlarımızın ilanları önemlidir. Bölge halkı açık tavır alırsa terör örgütü eylemlerini bırakır. Halk onların gerçek yüzünü gördü. Bu örgüt ne bu toprakların ne de ülkenin parçası olamaz. İnsanların yaşadıkları evleri bombalarla tuzaklayanlarla benim halkımın ilişkisi olamaz. Sokakları, binaları, dükkanları keyfi biçimde tahrip eden; yolları kesen bir örgütü bırakın Kürt kardeşlerimizi insanlıkla yan yana düşünmek mümkün değil. Terör örgütünün hesaplaşması bölge halkının inancıyla, ibadetiyle, tarihiyle, kültürüyledir. Bölge halkını değerleriyle kopartmayı istiyorlar. Biz hakikatlerle yüzleşmekten çekinmedik. Biz, geçmişte darbecilere verdiğimiz mücadelede ne kadar samimiysek, terör örgütüne karşı verdiğimiz mücadelede de samimiyiz. Şiddetten beslenen bu örgütün bölgemizden uzaklaştırılması şart. Bu operasyonlar bunun için yapılıyor.

Haberin Devamı

"BUNLARDA VİCDAN DİYE BİRŞEY YOK"

Haberin Devamı

Benim Diyarbakırlı, Şırnaklı, Hakkarili kardeşim huzur bulana kadar devam edecek. Meseleyi demokrasi, insan hakları, özgürlükler çerçevesinde çözmenin gayretinde olduk. Sorunları çözmek için herşeyi yaptık. 13 yılda 280 katrilyon liralık yatırım yaptık. Söz vermiştik. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak demiştik. Yollarımız, havalimanlarımız oldu. Üniversiteleri açtık. Güneydoğulu, Doğulu kardeşim kendi ilinde de okulunu okuyabiliyor. Sosyal yardımlarla kimsenin aç ve açıkta kalmamasını sağladık. Gelişimi teşviklerle destekledik. Demokratik açılım dedik. Milli birlik ve kardeşlik projesi dedik. Çözüm süreci dedik. Bundan da anlamadılar. Diyarbakır'da benim Kürt kardeşimi sokağa döktüler. Yasin Börü burada öldü. Kurban eti dağıtıyordu. Üzerinden de geçtiler. Bunlarda vicdan diye birşey yok. Bunlar insanlıktan nasibini almamış.

Haberin Devamı

ABD'YE SERT TEPKİ

PKK, PYD, DAİŞ bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok. Şu anda Amerika'nın YPG, PYD'ye vermiş olduğu desteği kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağını düşünürüm. Bizimle NATO'da beraber olan, kendi askerini YPG'nin işaretiyle Suriye'ye göndermemeli. "YPG, PKK değildir" diyenler insanlıktan nasibini almamış. "Teröre karşıyız" demekle karşı durulmaz. Güvenlik güçlerimiz, tarihe geçecek mücadele vererek terör örgütünü bir kez daha hüsrana uğrattılar. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Nusaybin, Şırnak hariç diğer yerlerde operasyonlar tamamlandı. Operasyonların tamamlandığı yerler için toparlanma çalışmalarını yapıyoruz. Terör örgütündekilere "Annenize babanızın sesine kulak verin. Terör örgütünün kucağından sıyrılın. Bu devlet adildir. O katil terör örgütüyle devletimiz asla mukayese edilemez" diyorum. Çarpık yapılaşmanın olduğu yerleri yıkıp, yeniden yaparak yaraları saracağız. Kimse açıkta kalmayacak. Herkes evini bulacak. Bu devlet adildir, endişeniz olmasın. Van depreminde yıkılan evleri yeni şehirler kurarak, Erciş'te- Edremit'te nasıl yaptıysak, operasyon bölgelerinin tamamında yapacağız. Terör örgütü kan dökmenin peşinde, devletimiz yaşatma ve inşaa etmenin peşinde. Bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın devletin yanında yer alacağına inanıyorum. Bunun için elele vereceğiz."