Siyaset "Ergenekon Susurluğa dönüyor"

"Ergenekon Susurluğa dönüyor"

06.03.2011 - 11:27 | Son Güncellenme:

.

Ergenekon Susurluğa dönüyor

Prof. Dr. Ahmet İnsel, Nedim Şener ve Ahmet Şık’a karşı başlatılan operasyonun, Ergenekon üzerinden ‘muhalif sesi susturmanın zirve noktasına ulaştığı an’ olduğunu belirterek, "Hükümet, Ergenekon davalarının istihbarat ayağında hakim olan zihniyet polisliği yuvasına hızla neşter vurmazsa, Ergenekon’un Susurluk’a dönüşmesinin sorumlusu olarak tarihe geçecektir" dedi.

İnsel, Radikal gazetesindeki değerlendirmesinde gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın Ergenekon davası çerçevesinde gözaltına alınmalarının, bu davanın gidişatı konusunda iki yıl önce dile getirilen endişeleri doğruladığını belirtti. O zaman Ergenekon üzerinden "zihniyet polisliği" yapıldığını ifade ettiklerini anımsatan İnsel, devam etmesi ve artık hızla sonuç alınması elzem olan Ergenekon davalarının yanında, onun gölgesinde, ikinci bir Ergenekon operasyonunun yürütüldüğünü öne sürdü.

Zihniyet polisliğinin egemen gücün kendisi için zararlı veya tehlikeli bulduğu düşünceyi polis ve yargı yoluyla susturmaya çalışması, suçun delillerini düşüncede, zihniyet tarzında, özel alanda, hazırlanan kitap ve yazıda, özel konuşmalarda aramak olduğunu ifade eden İnsel, zihniyet polisliğinin totaliter düzende yaygın biçimde uygulandığını, polis devletlerinin "alametifarikası" olduğunu belirtti.

Ergenekon davalarının da, bir aşamaya kadar getirilmiş darbe hazırlığının, cinayet, suikast ve tedhiş eylemlerinin, yetki suiistimallerinin hiçbir kişi ve kurum ayrıcalığı gözetilmeden yargılandığı bir dava olma sınırlarını aştığını kaydeden İnsel şöyle devam etti: "Polis ve yargı içinde bazı çevreler, bu davaları zihniyet polisliği girişimleri için kılıf olarak kullandılar. Darbe sempatizanlığı suçu ihdas ettiler. Daha önce Hanefi Avcı ve SDP’lilere yönelik tutuklamalarda olduğu gibi, bir çevreye yönelik eleştirileri susturmanın aracına dönüştürdüler. Bunları tasarlayanlar, Ergenekon davalarının itibarsızlaşmasının ağır sorumluluğunu omuzlarında taşıyor.

Bugün Nedim Şener ve Ahmet Şık’a karşı başlatılan operasyon da, Ergenekon üzerinden muhalif sesi susturmanın zirve noktasına ulaştığı andır. Bu iki gazeteci arkadaşımız, gözaltı sonrasında tutuklanmasalar bile, Ergenekon davalarının itibarsızlaşma etkisi maalesef devam edecek. Bu itibarsızlaşmanın sorumluluğu artık hükümetin de üzerindedir. Hükümet, Ergenekon davalarının istihbarat ayağında hakim olan zihniyet polisliği yuvasına hızla neşter vurmazsa, Ergenekon’un Susurluk’a dönüşmesinin sorumlusu olarak tarihe geçecektir."(ANKA)