Siyaset Eski Bakana gözaltında çek ödettiler

Eski Bakana gözaltında çek ödettiler

01.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eski Bakana gözaltında çek ödettiler

Eski Bakana gözaltında çek ödettiler


Özal döneminin Savunma Bakanı Ercan Vuralhan, karşılıksız çekleri için gözaltına alındı. Vuralhan gözaltındayken avukatları çeklerin karşılığını ödedi ve iki yıl hapisten kurtuldu


       Eski Milli Savunma Bakanı Ercan Vuralhan, karşılıksız çek nedeniyle gözaltına alınan ilk hükümet üyesi oldu. Vuralhan, 36 milyarlık iki karşılıksız çek ve hakkındaki iki gıyabi tutuklama kararı nedeniyle dün bir süre gözaltına alındı. Eski bakan, karşılıksız çeklerin karşılığını ödeyerek toplam 2 yıl hapis yatmaktan kurtuldu.
       Ankara polisince dün öğle saatlerinde hakkında gıyabi tutuklama kararları doğrultusunda gözaltına alınan Vuralhan, önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Savcılığı'na getirildi. Vuralhan, kendisinin cezasının infazını başlatacak olan savcı Mustafa Sağıroğlu'na, mahkumiyete dayanak olan çeklerin karşılığını ödeyeceğini bildirdi. Vuralhan, bu nedenle yaklaşık 3 saat süreyle Savcı Sağıroğlu'nun odasında tutulurken, avukatları sözkonusu çeklerin ödemelerini tamamladı.
       Ankara İnfaz Savcılığı, bu işlemlerin tamamlanmasından sonra mahkumiyet kararlarının ortadan kalktığı gerekçesiyle Vuralhan'ı serbest bıraktı. Ancak, Vuralhan buradan nöbetçi mahkeme 22. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme de, Vuralhan'ın gıyabi tutuklu olarak arandığı Denizli ve Beyoğlu Asliye Ceza Mahkemelerindeki dosyalar nedeniyle ifadesini aldı. İfadeyi alan
       Hakim Hakkı Elvan, sanık Vuralhan'ın, Denizli ve Beyoğlu'ndaki davalarında duruşmalara katılmadığı için gıyabi tutuklama kararı verildiğini ifade alınması işleminin tamamlanmış olması nedeniyle serbest bırakıldığını açıkladı.
       Vuralhan, 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadede, Ankaralı işadamı Celal Erdoğan'a, Vural Taşkın'a iletilmek üzere 36 milyarlık bir çek verdiğini, Erdoğan'ın bu emanet çeki Taşkın'a iletmek yerine kendi ticari işlemleri için kullandığını söyledi. Vuralhan, kendisini izleyen basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

Vuralhan'ın karşılıksız çekleri

       Vuralhan'ın başı sonraki yıllarda da karşılıksız çeklerle derde girdi. 1998 yılında 5 milyar liralık borcunu ödemediği gerekçesiyle emekli maaşına haciz kondu. Yine aynı yıl, 19 milyar 55 milyon liralık 11 ayrı çekini ödemediği gerekçesiyle Vuralhan hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
       Denizli 4. Asliye Ceza Mahkemesi de, Vuralhan hakkında geçen Nisan ayında 36 milyar liralık karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle gıyabi tutuklama kararı verdi. Denizli'den beyaz eşya ticareti yapan Hürol Tasasız, bir tekstilciden ciro yoluyla aldığı Vuralhan'a ait 30 Nisan 1999 tarihli çekin ödenmemesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, Ocak ayında Vuralhan hakkında, Çek Kanunu'na muhalefetten dava açtı.
       Mahkemenin, Ankara'ya gönderdiği talimat yazısında, Vuralhan'ın ifadesinin alınamadığı yanıtı geldi. Davanın son duruşmasına da Vuralhan katılmayınca, davacı tarafın avukatı, Vuralhan'ın tutuklanmasını istedi. Savcı da aynı yönde talepte bulundu. Mahkeme bunun üzerine Vuralhan hakkında tutuklama kararı verdi.

Yolsuzlukla suçlanmıştı

       Turgut Özal'ın kurduğu ikinci ANAP hükümetinde 21.12.1987 ve 30.03.1989 tarihleri arasında Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten Vuralhan, o dönem hep tartışılan bakan oldu.
       Vuralhan, bakanlığı döneminde "ihaleye fesat" karıştırmak ve "görevini kötüye kullanmakla" suçlandı. Almanya'dan alınacak zırhlı araçlarla ilgili ihalede "şirket temsilcileri gibi davranmak ve devleti zarara uğratmakla" suçlanan Vuralhan, çürük çelik yelek alımlarıyla ilgili olarak da sık sık kamuoyunun gündemine geldi. Vuralhan, 1991 yılında Meclis dışında kaldı.