Siyaset 'Eski heyecanı yakalamalıyız'

'Eski heyecanı yakalamalıyız'

16.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki günkü Ak Parti MYK toplantısında “Yaz rehavetine kapılmayın” uyarısında bulundu. Erdoğan, “Çalışın kardeşim, halka gidin. Samimi olarak halka gidip o heyecanı yakalamalıyız” dedi.

Eski heyecanı yakalamalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti teşkilatlara kapı kapı dolaşma talimatını verirken, eski ruhu ve heyecanı yakalama uyarısında bulundu. “Garibana değil, zengine yatırım yapılıyor” algısının kırılmasını isteyen Erdoğan, özellikle kamu yatırımlarının gariban kesimlerin ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirilmesini kaydetti.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin önceki gün gerçekleştirdiği MYK toplantısında Ar-Ge, Siyasi İşler Başkanlığı ve SETA düşünce kuruluşu sunumlar yaptı. SETA başta olmak üzere birimler 16 Nisan seçimleri ve sonrasındaki siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirme raporlarını açıkladı. 16 Nisan referandumunda neden “evet” neden “hayır” oyu kullanıldığına ilişkin alınan yanıtlar masaya yatırıldı.

Evet’çi hayır’cılar

Anketlerdeki en çarpıcı sonuç, referandumdan yüzde 51.5 evet oyu çıkmasından hayırcıların da memnun olması tespiti oldu. “Evet çıkmasından memnun musunuz?” sorusuna yüzde 55 oranında, “evet” yanıtı çıktı. Hayırcı kesimden veya sandığa gitmeyenlerden geldiği tespiti yapılan bu artışa; “hayır” oyu verenlerin pişman olabileceği, kızgınlığın geçmiş olabileceği ve Türkiye’nin referandum sonrasında güven süreci gibi etkilerin neden olabileceği dile getirildi. 16 Nisan’a evet oyu verenlerin gerekçeleri arasında ise “ekonomideki gidişat” ilk sıralarda olumlu yetki yarattı.

Haberin Devamı

Neden hayır verildiğine ilişkin olarak da ekonomi son sıralarda yer alırken, “tek adamlık, diktatörlüğe kayış” endişesinin öne çıktığı tespiti yapıldı. Hayır oylarını etkileyen nedenler arasında; anayasa değişikliği paketinin iyi anlatılamaması, danışmanların yaptığı çıkışlar ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçime birkaç gün kala yaptığı, “eyalet” çıkışının etkili olduğu ifade edildi.

Yine yüzde 49.5

Anketlerde bugün bir seçim olsa Ak Parti’nin son seçimde aldığı oyu yakalayacağı belirlendi. Son genel seçimde Ak Parti yüzde 49.5 oranında bir oyu yakalamıştı.

‘Safları sıklaştırın’

Erdoğan, MYK’da bir dizi uyarıda bulundu. Kongrelere odaklanma sürecine girildiğini ve yaz rehavetine kapılmaması gerektiğini belirten Erdoğan, “Saflarımızı sıklaştırarak yola devam edeceğiz. Tüm alanlarda mevcudu kat kat ileriye taşıyacağız, yatırımları süratlendireceğiz. Yaz dönemi çalışmak için en güzel zaman. Çalışın kardeşim, halka gidin. Gidiliyor da ben bunu biliyor, takip ediyorum. Ama eski ruhu veremiyoruz. Samimi olarak halka gidip o heyecanı yakalamalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Garibana yatırım

Erdoğan, “zengine yatırım yapılıyor, garibana değil” şeklinde haksız bir algının oluştuğunu ve bunun dağıtılması gerektiğini de dile getirdi. Erdoğan, “Garibanlara daha çok dikkat etmeliyiz. Birileri çalışma yaparken, özellikle kamu yatırımları yaparken illa zengin olan yerlere değil, garibanların yaşadığı yere de önem verilmeli. Yatırımlar ve diğer çalışmalar da buna dikkat edilmeli. Böyle bir algı var, bu kırılmalı, yıkılmalı, önce garibanın olduğu yerlere yönelelim” dedi.

TOKİ yatırımlarını da gündeme getiren Erdoğan, TOKİ’nin yaptığı yatırımların üst gelir gruplarına yöneldiğini anımsatarak, “Üst gelir grubuna yapma kardeşim ya, alt gelir gruplarına daha çok önem ver” değerlendirmesinde bulundu.

Macron’la görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre bölgesel konuların ele alındığı görüşmede ikili ilişkilere de değinildi. Terörle ortak mücadelenin önemine dikkati çeken iki lider, Suriye ve Irak’taki son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundu.

Haberin Devamı

Kongreler sarkabilir

Toplantıda il kongrelerinin gecikmesi ihtimali gündeme geldi. Kurban Bayramı ve Ak Parti kampı nedeniyle iki hafta kaybedileceği bu nedenle il kongrelerinin tamamlanmasına ilişkin takvimin gecikmesinin söz konusu olacağı dile getirildi.