Siyaset ‘Faşist İzmir’ sözüne, 40 meclis üyesinden dava

‘Faşist İzmir’ sözüne, 40 meclis üyesinden dava

10.12.2009 - 19:41 | Son Güncellenme:

.

‘Faşist İzmir’ sözüne, 40 meclis üyesinden dava

İZMİR İl Genel Meclisi'nin 37 CHP, 3 MHP'li üyesi, DTP konvoyunun taşlanmasından sonraki yazıları nedeniyle Taraf Gazetesi yazarı Ozan Kütahyalı ile Milliyet yazarı Hasan Cemal'a tazminat davası açılması için avukatlara noter aracılığıyla vekalet verdi.

Haberin Devamı

DTP konvoyuna yapılan taşlı saldırının ardından başlayan tartışmalar sırasında İzmir'e ‘Faşizmin Başkenti’ diye yazan Taraf Gazetesi yazarı Ozan Kütahyalı ile Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal'in ‘Pencereden sarkıtılan kalpaklı Atatürk bayrakları. Barış bunun neresinde? Kalpak ve gerilla. 2'si de savaşın simgesi’ ifadelerini kullanmasının ardından İzmir İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Serdar Değirmenci'nin dava açma önerisine Meclis'in 40 üyesinden olumlu yanıt geldi. CHP'li 92 üyeden 37'si ve MHP'nin 3 üyesi, İzmir 5'inci Noteri'ne giderek dava açılması için vekalet verdi. AK Parti'li üyelerden hiçbiri vekalet vermedi. Meclis üyelerine gaziler de kalpakları ile gelerek destek verdi.

İzmir İl Genel Meclisi'nin, İzmir'in yerel parlamentosu olduğunu söyleyen Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, “Bu ifadeleri kullananlar hakkında tazminat davası açmayı görev kabul ettik. Dava açılmasını önerdiğimizde AKP’li üyeler de bize destek vermişti sonra vazgeçtiler. Neden vazgeçtiklerini ben de bilmiyorum. Kendi duruşlarıdır” diye konuştu. Tazminat davasını İl Genel Meclisi’nin avukat üyelerinden Onur Koçanalı, Ebru Marangoz Özkan, Engin Barış Güldoğan ve Aydın Öncel’in açacağı belirtilirken, talep edilecek tazminat miktarının belirlenmediği ifade edildi.

Haberin Devamı

Noter’de vekaletini verdikten sonra bir açıklama yapan İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “İfade özgürlüğüne saygı duyuyoruz. Ancak bu özgürlüğün Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafının bulunduğu bayraklara hakaret etmeyi gerektirmiyor. Bu özgürlük, bir olay bahane edilerek demokrat İzmir’e faşist demeyi gerektirmiyor. Türkiye’de her şey yapanın yanına kar kalıyor. Onun için İzmir’in en büyük meclisi olarak buna karşı tavrımızı bu şekilde ortaya koyuyoruz. Biz üzerimize düşen görevi yerine getirirken yanımızda olan kalpaklarını başlarına geçirmiş gazilerimize de teşekkür ediyoruz” dedi.

İl Genel meclis üyeleri noterde vekaletname verirken yanlarında yeralan muharip gaziler ise kalpağı gerilla kıyafetiyle bir tutarak savaş simgesi olarak görenlere tepkilerini göstermek için geldiklerini söyledi. Kalpaklı gaziler daha sonra meclis oturumuna da katıldı.