Siyaset Fazilet Erez'e mesafeli

Fazilet Erez'e mesafeli

28.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fazilet Erez'e mesafeli

Fazilet Ereze mesafeli

       YALIM Erez'in hükümet turunun ilk durağı olan FP'nin Genel Başkanı Recai Kutan bugünkü görüşmeyi Milliyet'e değerlendirirken "Erez'in kuracağı hükümet, tek alternatif değil. Önce Erez'i dinleyip olmazsa olmazlarımızı ne ölçüde sağladığını göreceğiz. Çünkü dayatmalarla hükümet kurulmaz" dedi.
       TBMM'den çok daha fazla milletvekilinin güvenoyunu alacak değişik alternatifler çıkabileceğini vurgulayan Kutan, Erez ziyaretinden beklentisini şöyle dile getirdi:
       "Biz süratle, ancak Meclis'in arzusu istikametinde bir hükümet kurulmasını istiyoruz. Bazı dayatmalarla böyle bir hükümetin kurulması elbette uygun değil. Sayın Erez bize gelecek; bakalım bu kadar senede yapılamayanları `30 günde çözerim' iddiasıyla mı gelecek, yoksa hükümetin kabüle şayan bazı programlarını mı ortaya koyacak. Hangi yardımları ne karşılığında isteyecek. Hiçbir liderine FP'yi rencide edecek bir teklifle bizi ziyaret etmesine imkan vermeyiz."

       Hükümete girip girmeyecekleri kararını, gelecek öneriler doğrultusunda "kendilerinin" vereceğini belirten Kutan, sözü DSP liderine getirerek şunları söyledi:
       "Bu hükümete girmekte hiçbir hevesimiz yok. Milli menfaat ne gerektiriyorsa o yapılacak. Sayın Ecevit bizi test etmek istiyormuş. Herhalde yaptıkları yolsuzlukları aziz millete açıklayıp açıklamadığımıza bakacak, Beyefendi ona göre hüküm verecekler. Böyle demokrasi olmaz. FP Türkiye'nin en büyük partisidir. Böyle üç beş kişi değil, partiler hakkındaki kararı milli irade verir."
       Bir ara rejim etkisinin halen sürdüğünü, bazı siyasilerin 28 Şubat edebiyatı yaptığını öne süren Kutan, "Böyle konuşanlar millet nezdinde hiçbir itibarı olmayanlardır. Biz artık 28 Şubat diye bir şeyi kabul etmiyoruz. Hükümet kurma çalışması böyle bir ortamda sürüyor" dedi.

       Bugünkü Erez - Kutan görüşmesi arefesinde, FP'nin DYP ve CHP kurmaylarıyla görüşme trafiği yoğunlaştı. FP'nin ağır toplarından Oğuzhan Asiltürk bir taraftan CHP'li Ali Topuz'la görüşürken, diğer taraftan DYP'lilerin ablukasında kaldı.
       Erez hafta boyunca yumuşak mesajlarla FP'ye "destek ol", DYP lideri Tansu Çiller ise "destek olma" çağrısı yaparken, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan da devreye girdi. Erbakan Kutan'a "Ne yapılmak istendiğini iyi anlayın. Seçim tuzağına düşmeyin. Partiyi rencide ettirmeyin. Çiller Hanımefendi'yi de üzmeyin" tavsiyesinde bulundu. Bu mesajlar çerçevesinde bir araya gelen FP yönetimi de, "En önemli koşulumuz seçimin ertelenmemesi. Ayrıca Anayasal çerçevede FP'ye 10 bakanlık verilmeli. Ancak hükümet programına aklımız yatarsa, bu sayı bir kaç taneye düşebilir. Bunun yanında geniş tabanlı hükümette bütün partilerinde olmalı" görüşüne vararak, Erez'e yumuşak görünmeme kararı aldı.

       FP lideri Recai Kutan, İstiklal Marşı'nın sözlerini yazan şair Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 62. yıldönümü nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampusu'ndaki Taceddin Dergahı'nda yapılan törene katılarak dua etti.