Siyaset Fazilet görücüye çıktı

Fazilet görücüye çıktı

21.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fazilet görücüye çıktı

Fazilet görücüye çıktı


FP yönetimi, ABD, Kanada, Norveç ve AB ülkeleri büyükelçilerini yemekte ağırlayıp 'Köktendinci değiliz, piyasa ekonomisinden yanayız' mesajlarını verdi


       FP Genel Başkanı Recai Kutan, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve diğer Batılı ülkelerin Ankara'daki diplomatik misyon şeflerine verdiği yemekte, "partisinin kökten dinci olmadığı" mesajını verdi. Kutan, milli görüş çizgisinin aksine "dostlarımız" dediği batılı ülkelerden Türkiye'nin AB üyeliği için destek de istedi.
       FP yönetimi, ABD, Kanada, Norveç ve AB üyesi ülkeler ile AB'nin Türkiye Temsilcisi Karen Fogg'un da aralarından bulunduğu 19 kişilik bir grupla Hilton Oteli'nde buluştu. Kutan büyükelçilere şunları söyledi:
       "Bizim önceliklerimiz demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerdir. Biz merkezde bir partiyiz. Neden, çünkü Avrupa'ya göre sağcı ve muhafazakar olan niteliklerimiz var. Ayrıca sol partilerde olan niteliklerimiz de var. Serbest pazar ekonomisini savunuyoruz, ancak dini ögelere de önem veriyoruz. Herkesin partisiyiz. Ancak Türkiye'de ve Avrupa'da kendimizi tam olarak anlatamadık. Bunun için sizlerle yemek yemek istedik."

"AB'ye katılıma önem veriyoruz"

       Türkiye'nin AB'ye en kısa sürede katılması gerektiğini belirten Kutan, şöyle devam etti:
       "FP olarak biz bu katılama önem veriyoruz. İnanıyoruz ki, Türkiye AB'ye katıldığı takdirde şu anda Avrupa'da uygulanmakta olan bazı normlar Türkiye'ye de kolaylıkla intikal edebilir. Türkiye'nin bölgede barışı korumada önemli stratejik pozisyonu var. Siz dostlarımızın da AB'ye girmek konusunda üzerinize düşeni yapmanızı istiyoruz."
       Kutan, Merve Kavakçı olayını da "Bunlar Türkiye'nin uluslararası demokratik normlara adapte olmasından korkuyorlar. Bazı kimseler Türkiye'nin AB'ye girmesini istemiyorlar" diye gündeme getirdi.
       FP lideri, yemek çıkışında Kavakçı olayının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Özelllikle insan haklarıyla ilgili konular müzakere edilirken böyle bir konunun gündeme gelmiş olması üzücü olmuştur' diye müşterek bir görüş ortaya çıktı" demekle yetindi.

"Türkiye demokratikmiş"

       Yemekte büyükelçilerin, Kavakçı konusunda Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın çıkışını "sevindirici" buldukları belirtilirken, FP'li Nevzat Yalçıntaş'ın "Çevremdekiler, `Demek ki Türkiye'de demokrasi işliyormuş' diyorlar. Ben de yahu niye işlemesin ki' dedim" demesi dikkat çekti.
       Yemeğe katılan büyükelçiler şunlar: James Jeffery (ABD - Müsteşar), Dr. Hans - Joachim Vergau (Almanya), Karen Fogg (AB Temsilcisi), Dr. Ralph Scheide - Ian Forsyth (Avusturya), Alexis Brouhns (Belçika), Carsten Sondergaard (Danimarka), Björn Ekblom (Finlandiya), Jean Claude Cousseran (Fransa), Sjoered I. Hendrik Gosses (Hollanda), David Brian C. Logan (İngiltere), Antoin MacUnfraidh (İrlanda), Jesus Atienza (İspanya), Henrik Liljegren (İsveç), Vittoria Claudio Surda (İtalya), Jean Marc Duval (Kanada), Finn K. Fostervoll (Norveç), Jose stichini Vilela (Portekiz), Ionnis Corantis (Yunanistan)

Büyükelçiler anlatıyor:

       "Et güzeldi, ama şarap yoktu"
       Yemeği katılan büyükelçiler Milliyet'e şu değerlendirmeleri yaptılar:
       * Kutan konuşmasına İngilizce başlayıp, Türkçe devam etti. Konuşması tercüme edilirken müdahale edip, bazı düzeltmeler yaptı. Yemekte et çok güzeldi, ancak şarap yoktu.
       * Davetin temel nedeni FP'nin yeni çehresini tanıtmaktı. Kutan, FP'nin kökten dinci - radikal islamcı bir parti değil, bir merkez partisi olduğunu, Batı'nın değerlendirmeyi bu esasa göre yapması gerektiğini anlattı.
       * Yemeğe başı açık katılan kadın milletvekilleri, FP'nin yeni çehresini yansıtma çabası konusunda destekleyici oldu. Nazlı Ilıcak ile tanışan bir meslektaşımız, "FP'de böyle modern kadınların bulunmasına şaştım" dedi. Yeni çehre anlatımı çabasında, AB üyeliğinin savunulması da önemli bir yer tuttu.
       * Kutan, FP'nin programı ve politikasıyla legal bir parti olduğu mesajını verdi. Yemek davetinin önemli bir nedeni bu mesajı verme isteği gibi algılandı. Batı'dan sempati ve destek almaya çalıştı. Bir FP'li masasındaki büyükelçiye "Sizin ülkenizde parti kapatılır mı?" sorusunu yöneltti.
       * Kutan'ın askerlerden hiç bahsetmemesi, ancak Merve Kavakçı tartışmasındaki tutumu nedeniyle hükümeti övmesi dikkat çekiciydi.

Kutan'ın hayatı dağıtıldı

       Yemekte büyükelçilere, Kutan'ın biyografisinin yer aldığı "Türkiye'ye adanmış bir hayat; Recai Kutan" adlı bir kitabın da bulunduğu FP'yi tanıtan bir dosya dağıtıldı. Yemeğe, mazereti nedeniyle ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in yerine, elçilik müsteşarı James Jefree katıldı. Kutan, AB'nin Türkiye Temsilcisi Karen Fogg, Finlandiya ve İsveç büyükelçileri ile aynı masada oturdu.

19 diplomat katıldı

       FP'DEN KATILANLAR: Abdullah Gül, Akif Gülle, Ali Gören, Ali Coşkun, Azmi Ateş, Cemil Çiçek, Cevat Ayhan, Emin şirin, Eyüp Fatsa, Nazlı Ilıcak, Nevzat Yalçıntaş, Osman Yumakoğulları, Oya Akgönenç, Remzi Çetin, Sacit Günbay, T. Rıza Güneri, Temel Karamollaoğlu, Turan Alçelik, Veysel Candan, İsmail Kahraman Bülent Arınç, Abdullatif Şener.