Siyaset ‘FETÖ ile ilgili tutuklamalar ABD’de başladı’

‘FETÖ ile ilgili tutuklamalar ABD’de başladı’

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’de Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

‘FETÖ ile ilgili tutuklamalar ABD’de başladı’

Çavuşoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Suriye ve Esat’a ilişkin soruları üzerine şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Suriye’deki krizin sebebi Türkiye değil. Bu, Türkiye ile Suriye arasındaki bir savaş da değil. Arap Baharı’yla başlayan bir süreçtir ve kendi halkını öldürmeye başlayan bir rejimdir. Evet, doğru, bu kadar insan öldü. Farz edelim ki Türkiye Esat’la ilişkisini hiç kesmedi. Bu insanların ölmeyeceğinin garantisi de yok, öldürmeye devam edecekti. Son günlerde rejimin kontrol ettiği yere dönen mültecilere neler yaptıklarını bilmiyorum takip edebilir misiniz. Bu bir. İkincisi: Biz hiçbir zaman ‘Esat’ın yaptıklarını tasvip ettik.’ demedik, demeyeceğiz de. Bize sorulan soru şuydu… Şu anda biz, her şeye rağmen, ateşkes, İdlib ve yarın mümkün olursa bir anayasa komisyonu kurulması için Cenevre’ye gideceğiz, çok çaba sarf ediyoruz ve siyasi bir süreç başlıyor. Bize sorulan soru şuydu… ‘Suriye’yi bir seçime hazırlarken, BM kontrolünde, demokratik, şeffaf, herkesin katılabileceği ve yine adil bir seçim olması için ülkeyi hazırlıyoruz, biz destek veriyoruz.’ dedik. Bana sorulan soru şuydu: ‘Böyle bir seçimi eğer Esat kazanırsa bununla çalışır mısınız?’ Ben de ‘Böyle bir seçim olduktan sonra, herkes -İngilizce konuştum- durumu gözden geçirir.’ dedim yani Esat’la biz çalışacağız ya da Esat’ı tasvip ediyoruz anlamında söylemedim.”

Haberin Devamı

‘Takipçiyiz’

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmelerde FETÖ konusuna ilişkin soruya ise ABD’de FETÖ tutuklamalarının başladığını belirterek şunları söyledi: “Biz her görüşmemizde, muhataplarımıza FETÖ’nün Türkiye’ye iadesini hatırlatıyoruz, sadece FETÖ değil 84 kişiden bahsediyorum. Resmî olarak talep ettiğimiz 84 kişinin iade edilmesini her toplantıda gündeme getiriyoruz. Yine Arjantin’de de Sayın Cumhurbaşkanımız gündeme getirdi. Trump da bu kişinin, özellikle terörist başının, FETÖ’nün iadesiyle ilgili ‘Bir çalışma yapıyoruz.’ dedi. Biz çıkıp, bunu sevinçle karşılayıp ortada falan oynamadık çünkü geçmişte de buna benzer sözler var, tecrübemiz var. Ama, yine bana bir soru sorulduğu zaman, ‘Bu konuda nedir son çalışmalar?’ dendiği zaman ben bilgi vermek amacıyla bu görüşmede ne oldu, onu aktardım. Diğer taraftan, FETÖ’yle ilgili bir gerçek var ki FBI’ın başlattığı bir soruşturma var yaklaşık 15 eyalette ve çok ciddi bir soruşturma. FBI bize bugüne kadar elde ettikleri bulgularla ‘Amerika’daki karanlık yüzünü görmeye başladık.’ dediler, hatta New Jersey dâhil, bazı yerlerde tutuklamalar da başladı. Dolayısıyla böyle gelişmeler olduğu zaman biz kamuoyuna bilgi veriyoruz. Biz burada ‘Trump bu sözü söyledi, bundan çok mutluyuz.’ gibi bir açıklama yapmadık, bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Yunanistan’la görüşüyoruz’

Çavuşoğlu, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın Ege’de aidiyeti belli olmayan adalarla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:
“Esasen bu konu çok hassas bir konu. Siyasi partilerle de bunları değerlendiriyoruz, bilgi aktarıyoruz. Şunu söylemek isterim: Bu adacıkların statüsüyle ilgili, fiilî durumuyla ilgili Kardak krizinden sonra herhangi bir değişiklik olmamıştır. Tekrar ediyorum: Kardak krizi, 1995. Dolayısıyla Ak Parti ile ilgili böyle bir ithamda bulunmak doğru değildir. Bugün ne yapacağımızı, biz zaten Genelkurmay Başkanlığımız, Savunma Bakanlığımız ve Yunanistan’la istikşafi görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”