Siyaset ‘Fırat’ın doğusuna geçmeleri gerekiyor’

‘Fırat’ın doğusuna geçmeleri gerekiyor’

30.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çavuşoğlu, PYD’yi uyararak, “PYD-YPG’nin, hem ABD’nin dediği hemde söz verdiği gibi bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır” dedi

‘Fırat’ın doğusuna geçmeleri gerekiyor’

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dayanışma ziyaretinde bulundu. Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Koenders, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye’nin Cerablus bölgesindeki Fırat Kalkanı Harekâtı’na ilişkin son durumu değerlendiren Çavuşoğlu “Operasyonun yapıldığı Menbiç dediğimiz bölgede Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor ve Türkiye’nin desteklediği bu operasyonun içindeki güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli, onlar yaşamalı. Ama YPG’nin amacı bu değil. YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Esasen bu operasyondan YPG, PYD’nin rahatsız olmasının PKK dahil sebebi budur. DAEŞ’le mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, DAEŞ’e yönelik diğer güçlerin yürüttüğü operasyondan neden rahatsız olsun? Burada, YPG’nin, hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır” dedi.

Hollandalı mevkidaşı Koenders’ın Türkiye’deki darbe girişiminden sonraki süreçte basın özgürlüğünün sağlanmasının önemli olduğunu söylemesinin ardından söz alan Çavuşoğlu, “Eğer bu darbeyi yapan kişilere bağlı basın yayın organlarını kastediyorsanız, biz buna özgürlük diyemeyiz. Maalesef bu FETÖ terör örgütüne bağlı ve onların desteklediği bazı Avrupa ülkelerinde de medya mensupları var, bunu da çok iyi biliyoruz. Hem biz biliyoruz, hem de Avrupalı dostlarımız biliyor” diye konuştu

Hollanda’da yaşayan Türklerin ikili ilişkilerde önemli rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, “Son zamanda bazı gerginlikler oldu. PKK’yı destekleyenler ya da FETÖ’cülerle, Türkiye’yi seven ve Türkiye’de yaşananlara karşı duyarlı olan vatandaşlarımız arasında bazı gerginlikler ortaya çıktı” dedi. Türk toplumunun, Hollanda’da bazı siyasi partilerin artan Türkiye ve İslam karşıtı eğilimlerinden rahatsız olduğunu ve etkilendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Değerli dostum Bert son istatistikleri bugün benimle paylaştı ve Hollanda’da bu trendin tersine döndüğünü görüyoruz” dedi.

Yüzüne karşı eleştirdi
Koenders, “Hollanda’da yaşayan Türkler, Türkiye’de ne olup bittiğine dair hassasiyete sahip. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerektiğini söylemem gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu da ardından “Bizim Hollanda siyasetine müdahale etmemiz sözkonusu değildir, Hollanda veya başka bir ülke Türkiye’de yaşananlarla ilgili Türkiye’ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye çalışırken bu Türkiye’nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? böyle bir saçma anlayış olmaz, bu çifte standarttır” dedi. Tercümanın çevirmesinin ardından Koenders’in yaşadığı şaşkınlık dikkati çekti.