Siyaset Fransa Sarayı'nda özel yemek

Fransa Sarayı'nda özel yemek

20.03.2015 - 17:00 | Son Güncellenme:

Fransa'nın dünya çapında düzenlediği "Goût de France" etkinliği çerçevesinde biri Ankara biri de İstanbul'da olmak üzere iki seçkin restoranda, dün akşam Fransız usulü özel bir akşam yemeği verildi.

Fransa Sarayında özel yemek


Fransa Sarayı'ndaki üçüncü yemek ise tarihi boyutu nedeniyle ayrıcalıklı bir davetti. Bu özel yemek; Sultan Abdülaziz'in 1867 yılında Paris'e; İmparatoriçe Eugenie'nin de 1869 yılında İstanbul'a yaptıkları ziyaretin hatırası için verildi. 1867 yılının Fransız mutfağından lezzetlerin de sunulduğu bu olağanüstü yemek; akıllara Türk tarihinin yanısıra Avrupa tarihinin de en büyük "gizli aşk"
dedikodusunu getirdi. Sultan Abdülaziz ile İmparatoriçe Eugenie'nin Beylerbeyi Sarayı'ndaki gizli buluşmaları, o dönemde Osmanlı'da ve Fransa'da

Haberin Devamı

büyük yankı uyandıran dedikodulara neden olmuştu.

FRANSIZ USULÜ AKŞAM YEMEĞİ

19 Mart 2015 Perşembe günü, 5 kıtada bulunan bin 300 dolayında restoranda, Fransız usulü bir akşam yemeği verildi.

"Goût de France / Good France" etkinliği, birden fazla Michelin yıldızı sahibi kıdemli Şef Alain Ducasse ve Fransa Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde düzenlendı. Fransız mutfağı, 2010 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Yemek menülerinde, bu tescile bağlı kalındı. Bu etkinliğe Türkiye'den iki restoran katıldı: İstanbul’da, Le Fumoir (Georges
Oteli) ve Ankara'da Marco Polo (Hilton Oteli). Ankara'da şampanya ile karşılanan konuklara; füme palamut, kızartılmış keçi peyniri, şarap soslu Karadeniz kalkanı, fırında ördek göğsü, Fransız peynirleri ve çikolatalı tatlı ikram edildi. Her lezzetin yanında da o yemekle uyumlu farklı bir Fransız şarabı sunuldu.

Haberin Devamı

SULTAN VE İMPARATORİÇE'NİN HATIRASINA...

Etkinlik çerçevesinde çok özel davet ise Fransa Sarayı'nda verildi. Bu davet, Sultan Abdülazizi'in 1867 yılında evrensel sanat sergisi nedeniyle Paris’e ve 1869 yılında İmparatoriçe Eugenie'nin İstanbul'a yaptıkları ziyaretin hatırasına düzenlendi. Yemeği; İstanbul’daki Shangri-La restoranının Michelin yıldızlı başaşçısı Olivier Pistre yönetti.

Yemekte; 1867 yılında rağbet gören ürün ve yemekler ile Fransız mutfağının prestijli lezzetleri bir arada sunuldu. Yemeğe; Osmanlı hanedanı üyesi ve yazar Kenize Murat da katıldı. Bu özel yemek, akıllara tarihin en büyük gizli aşk dedikodularından birini getirdi.

İMPARATORİÇE'NİN İSTANBUL ZİYARETİ

Tarihçi - Yazar Murat Bardakçı, 16 Mayıs 2009'da Habertürk'te, şunları yazmıştı:

"Söylenenlere göre hükümdar (Sultan Abdülaziz) Paris'te başka hiçbirşeye bakmamış, aklı-fikri Eugenie'de kalmıştı.

Eugenie'yi tekrar görebilmek, hükümdara iki sene sonra, 1869 Ekim'inde nasip oldu. İmparatoriçe, Süveyş Kanalı'nın acılış merasimine davetliydi; Mısır'a gemiyle gidiyordu ve giderken İstanbul'a uğradı.

BEYLERBEYİ SARAYI HAZIRLANDI

Dedikodular, bu ziyaretin hemen ilk gününde başladı. Hükümdar, İmparotoriçe için Beylerbeyi Sarayı'nı hazırlatmış, hazırlıkların başında bizzat bulunmuş, Eugenie'yi daha karaya ayak basmadan denizde karşılamış ve peş-peşe hediyelere boğmuştu. Abdülâziz'in, Eugenie'ye gecelik entarisi yaptırması için verdiği binlerce altın değerindeki şal, şehrin dilindeydi. İstanbul, işte o hafta bir dedikoduyla
çalkalandı: Abdülâziz, 17 Ekim gecesi Dolmabahçe'den saltanat kayığına binip Beylerbeyi'ne geçmiş ve gün ağarıncaya kadar Eugenie'yle beraber kalmıştı. Söylentiler o kadar arttı ki, hükümdarın annesi Pertevniyal Valide Sultan, haremi ziyarete gelen Eugenie'ye "Kadın, senin kocan yok mu, memleketine gitsene!" diye bağıracak; bazı Fransız gazeteleri de "Sadık teb'aları, majesteleri İmparatoriçe'yi artık Paris'te görmek istiyorlar" gibisinden başlıklarla çıkacaklardı.

Haberin Devamı

ASIRLIK DEDİKODU

Sonra, araya peşpeşe felâketler girdi. Abdülâziz tahtından indirilip öldürüldü, Eugenie kocası Üçüncü Napoleon'la beraber sürgüne gitti ve Osmanlı hükümdarıyla imparatoriçenin arasında olup bitenlerin söylentisi yüz küsur sene boyunca hep konuşuldu, durdu. Söylentiler, bundan beş sene önce, yani aradan tam 135 yıl geçtikten sonra Eugenie gibi bir İspanyol tarafından doğrulandı: İstanbul'daki İspanyol Kültür Merkezi "Cervantes Enstitüsü"nün Müdürü Pablo Martin Asuero, yayınladığı"Mavi Sütunlu Saray" isimli kitabında Abdülâziz ile Eugenie'nin 1869'un 17 Ekim gecesi Beylerbeyi Sarayı'nda saatlerce beraber olduklarını doğruladı ve bu beraberliğin çok özel ayrıntılarını da anlattı."