Siyaset GECE PARS, GÜNDÜZ ATMACA VURDU

GECE PARS, GÜNDÜZ ATMACA VURDU

19.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak’taki kamplarına 181. Pars ve 182. Atmaca filolarına bağlı savaş uçakları tarafından bomba yağdırıldı. Hava harekâtında 60 hedef, top atışında ise 168 hedef vuruldu

GECE PARS, GÜNDÜZ ATMACA VURDU

PKK kamplarına yönelik “son yılların en büyük operasyonu” olarak tanımlanan hava harekâtındaki ağır bombardımanda önceden belirlenen 60 hedefin tamamı yüzde yüz isabetle vuruldu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın en başarılı savaş pilotlarının bulunduğu 181. Pars Filo tarafından icra edilen operasyonda, terör kamplarına her biri 908 kilogram ağırlındaki lazer güdümlü MK84 bombaları bırakıldı. PKK’nın askeri üsleri ve karargâhlarının, bombardımandan nasıl etkilendiğinin birkaç gün içinde tespit edileceği belirtilirken, hava operasyonu dün gün boyu aralıklarla sürdü. Harekât sırasında İran’ın verdiği izinle İran hava sahasının kullanıldığı, böylece Kandil’deki kampın arka tarafına da bomba yağdırıldığı belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyetin gösterildiğini vurgularken, “Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.

Tam isabet
PKK kamplarına yönelik son yılların en büyük operasyonu olarak tanımlanan ve önceki gece saat 20.00 sıralarında başlayan harekâtta 15 F-16 jeti, PKK’ya ait Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgesine bomba yağdırdı. PKK kamplarında önceden belirlenen 60 hedef, yüzde yüz isabetle vuruldu. Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı’na bağlı 8. Ana Jet Üssü’nden kalkan gece görüş sistemine sahip ve Türkiye’nin en iyi savaş pilotlarının kontrolündeki 181. Pars Filo’ya bağlı jetler, daha önceden belirlenmiş PKK kamplarına lazer güdümlü MK-82 ve MK-84 bombalarını bıraktı.

Etkisi en ağır bomba
F-16’lara takılabilen, etkisi en ağır bombalardan olan MK-84’lerin yanı sıra daha hafif MK-82’ler harekâtta kullanıldı. Bölgede önceki aylarda ve önceki günkü Çukurca saldırısının ardından keşif yapan TSK envanterindeki Heron insansız hava araçları ile ABD’ye ait insansız hava aracı Predator’ların verdiği bilgi ışığında hedefler tam isabetle bombalandı. Harekâtta örgütün yönetim kadrosunun bulunduğu Kandil ile Türkiye’deki saldırıların da planlandığı askeri karargâhını barındıran Zap ana hedef olarak seçildi.

İkili düzende ayrıldılar
Jetler gece yarısına doğru Diyarbakır’a emniyetle geri döndü. Dün saat 03.00 sıralarında 6 savaş jeti PKK kamplarına yeniden bomba yağdırdı. Dün ise ilki saat 09.00’da olmak üzere gün boyu aralıklarla belirlenen hedeflere yeniden bomba yağdı. Jetlerin dünkü hedefinde Kandil, Hinere ve Hakurk vardı. Bombardımanın gündüz safhasında 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu 182. Atmaca Filo’ya bağlı jetlerin kullanıldığı, Malatya Erhaç merkezli 7. Ana Jet Üssü’nün harekât boyunca olası bir ihtiyaç doğrultusunda alarmda tutulduğu belirtildi. Erhaç’da bulunan F-4 savaş uçaklarının da TSK’nın ihtiyaç duyması durumunda bölgeye harekât yapabilecek durumda bekletildiği vurgulandı. Jetlerin “askeri hareketlilik” imajı vermemek amacıyla eğitim uçuşundaki gibi ikili düzende üslerinden ayrıldıkları kaydedildi.

Komuta merkezleri
Bombardımanda, örgüte ait komuta merkezi, cephanelik ve lojistik üsler gibi stratejik noktaların hedef alındı. Savaş jetlerinin hedefinde, PKK’nın iki numarası Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan’ın bulunduğu kamplar yer aldı. PKK’nın askeri üsleri ve karargâhlarının bulunduğu yapıların bombardımandan nasıl etkilendiğinin kesin tespitinin birkaç gün içinde yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

İŞTE VURULAN BÖLGELER
Kandil’e bağlı çeşitli kampları barındıran Boliliska, Enze, Balayan, Dola Şeyita, Dola Bedrana köyleri yakınlarına da yoğun bombardıman yapıldı. Bölgeden gelen bilgilere göre, Türk savaş uçaklarının vurduğu yerler şöyle: Kandil’e bağlı Hinere, Ezi, Bokriskan, Kozine, Zergele, Kuprileka, Hakurk, Duhok’un Amadiye ilçesine bağlı, Zap, Havaşin, Metina, Zaho yakınlarındaki Haftanin, Sideka ilçesi çevresindeki bazı kamplar.

GECE PARS, GÜNDÜZ ATMACA VURDU

Hedefi sıfır hatayla vuran lazer güdümlü bombaların ağırlığı 900 kiloyu aşıyor.

F-16’ların cehennem silahı
Bombardımanda ağırlıklı olarak MK-84 ve MK-82 tipi bombalar kullanıldı. ABD yapımı Mark 80 serisi için TSK envanterinde bulunan bu iki bomba, daha sonra Türk savunma sanayiinin geliştirdiği kitlerle lazer güdümlü olarak atılabiliyor ve hedefi sıfır hatayla vuruyor.
Halen dünya orduları tarafından kullanılan F-16 mühimmatları arasında en ağır hasar veren üç bombadan biri olarak gösterilen MK-84’ler, 15 metre genişliğinde ve 11 metre derinliğinde bir krater oluşturabiliyorlar.

En çok o kullanılıyor
908 kilogram ağırlığında ve 3.3 metre uzunluğundaki bombanın patlayıcı başlığı 896 kilogram ağırlığında. 457 milimetre çapındaki bombalar, envantere girdiği 1950 yılından sonra başta Vietnam Savaşı olmak üzere ABD’nin en önemli savaş gücü haline geldi. Lazer güdümsüz fiyatı 3 bin 500 dolar civarında olan ancak lazer güdümlü hali ABD tarafından yaklaşık 30 bin dolara satılan MK-84’ler, Türkiye tarafından lazer güdümlü hale getiriliyor. F-16’lara en fazla 4 adet MK-84 yüklenebiliyor.
Lazer güdümsüz fiyatı yaklaşık 275 dolar olan MK-82’ler ise, Mark 80 serisinin en çok kullanılan bombası. 227 kilogram ağırlığında, 2.2 metre uzunluğundaki MK-82’lerin patlayıcı başlığı 89 kilogram, çapı ise 273 milimetre.

Haberin Devamı

GENELKURMAY’DAN KARARLILIK VURGUSU
Genelkurmay Başkanlığı’ndan önceki geceki hava harekâtına ilişkin dün sabah saat 09.10’da yapılan açıklamada, “İcra edilen harekâtta, her zaman olduğu gibi sadece bölücü terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. TSK’nın yurt içi ve yurt dışındaki benzer faaliyetleri, Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir” denildi.
Komuta kademesi uyumadı
Harekât, YAŞ toplantıları öncesinde savaş tecrübesi olmadığı yönünde eleştirilere maruz kalan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Erten tarafından bizzat yönetildi. Korgeneral Erten, F-16 jetlerinden bilgilerin geldiği Diyarbakır ile insansız hava araçlarının bilgilerini gönderdiği Batman’dan gelişmeleri anlık takip etti. Erten’in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i de bilgilendirdiği, Özel’in de operasyonla ilgili bilgileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiği belirtildi.

Haberin Devamı

İran’dan destek
Operasyona İran’ın da destek verdiği belirtilirken, İran hava sahasının operasyon sırasında kullanıldığı ifade edildi. Türk savaş jetlerinin İran’daki PJAK kamplarını bombalamış olabileceği ya da, İran hava sahasını kullanarak Kandil’in arka taraftan bombalama gerçekleştirmiş olabileceği de ileri sürüldü.
Bombardımanda öncelikli olarak kamp çevresindeki uçaksavarların etkisiz hale getirildiği kaydedildi. 20’ye yakın uçaksavarın bombalanmasının ardından, harekât başarıyla devam etti.

Haberin Devamı

KARADAN YOĞUN TOPÇU ATIŞI YAPILDI
Bordo bereliler sınıra gönderildi

Hava harekâtı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındı. Özellikle Şemdinli bölgesinin karşısında bulunan ve kaçırılan Türk askerlerinin tutulduğu ileri sürülen Gare bölgesine Şemdinli’deki Derecik ve Tekeli taburlardan yoğun topçu atışı gerçekleşti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler de Sikorsky tipi nakliye helikopterleri ile sıfır noktasına indi.
20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de PKK’lıların karadan sızmasını önlemek amacıyla mayına karşı korumalı Kirpi’lerle sınır bölgesini takviye etti.
Bölge kaynakları bordo berelilerin sınırı geçerek Hakurk bölgesine sızmaya çalıştığı ve kısa süreli çatışmaların yaşandığını ileri sürdü.
Türk jetleri Kandil’i son olarak Haziran 2010’da bombalamıştı. Şırnak Uludere’deki sıcak çatışmanın ardından kaçan teröristlere yapılan sıcak takip sonucunda bölgede geniş kapsamlı bir hava harekâtı yapıldığı duyurulmuştu. Son saldırı ile, Türkiye, 1 yılı aşkın sürenin ardından ilk defa PKK kamplarına hava harekâtı yapmış oldu.

Haberin Devamı

Hava harekâtı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındı. Özellikle Şemdinli bölgesinin karşısında bulunan ve kaçırılan Türk askerlerinin tutulduğu ileri sürülen Gare bölgesine Şemdinli’deki Derecik ve Tekeli taburlardan yoğun topçu atışı gerçekleşti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler de Sikorsky tipi nakliye helikopterleri ile sıfır noktasına indi.
20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de PKK’lıların karadan sızmasını önlemek amacıyla mayına karşı korumalı Kirpi’lerle sınır bölgesini takviye etti.
Bölge kaynakları bordo berelilerin sınırı geçerek Hakurk bölgesine sızmaya çalıştığı ve kısa süreli çatışmaların yaşandığını ileri sürdü.
Türk jetleri Kandil’i son olarak Haziran 2010’da bombalamıştı. Şırnak Uludere’deki sıcak çatışmanın ardından kaçan teröristlere yapılan sıcak takip sonucunda bölgede geniş kapsamlı bir hava harekâtı yapıldığı duyurulmuştu. Son saldırı ile, Türkiye, 1 yılı aşkın sürenin ardından ilk defa PKK kamplarına hava harekâtı yapmış oldu.Hava harekâtı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındı. Özellikle Şemdinli bölgesinin karşısında bulunan ve kaçırılan Türk askerlerinin tutulduğu ileri sürülen Gare bölgesine Şemdinli’deki Derecik ve Tekeli taburlardan yoğun topçu atışı gerçekleşti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler de Sikorsky tipi nakliye helikopterleri ile sıfır noktasına indi.
20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de PKK’lıların karadan sızmasını önlemek amacıyla mayına karşı korumalı Kirpi’lerle sınır bölgesini takviye etti.
Bölge kaynakları bordo berelilerin sınırı geçerek Hakurk bölgesine sızmaya çalıştığı ve kısa süreli çatışmaların yaşandığını ileri sürdü.
Türk jetleri Kandil’i son olarak Haziran 2010’da bombalamıştı. Şırnak Uludere’deki sıcak çatışmanın ardından kaçan teröristlere yapılan sıcak takip sonucunda bölgede geniş kapsamlı bir hava harekâtı yapıldığı duyurulmuştu. Son saldırı ile, Türkiye, 1 yılı aşkın sürenin ardından ilk defa PKK kamplarına hava harekâtı yapmış oldu.Hava harekâtı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındı. Özellikle Şemdinli bölgesinin karşısında bulunan ve kaçırılan Türk askerlerinin tutulduğu ileri sürülen Gare bölgesine Şemdinli’deki Derecik ve Tekeli taburlardan yoğun topçu atışı gerçekleşti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler de Sikorsky tipi nakliye helikopterleri ile sıfır noktasına indi.
20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de PKK’lıların karadan sızmasını önlemek amacıyla mayına karşı korumalı Kirpi’lerle sınır bölgesini takviye etti.
Bölge kaynakları bordo berelilerin sınırı geçerek Hakurk bölgesine sızmaya çalıştığı ve kısa süreli çatışmaların yaşandığını ileri sürdü.
Türk jetleri Kandil’i son olarak Haziran 2010’da bombalamıştı. Şırnak Uludere’deki sıcak çatışmanın ardından kaçan teröristlere yapılan sıcak takip sonucunda bölgede geniş kapsamlı bir hava harekâtı yapıldığı duyurulmuştu. Son saldırı ile, Türkiye, 1 yılı aşkın sürenin ardından ilk defa PKK kamplarına hava harekâtı yapmış oldu.Hava harekâtı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındı. Özellikle Şemdinli bölgesinin karşısında bulunan ve kaçırılan Türk askerlerinin tutulduğu ileri sürülen Gare bölgesine Şemdinli’deki Derecik ve Tekeli taburlardan yoğun topçu atışı gerçekleşti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler de Sikorsky tipi nakliye helikopterleri ile sıfır noktasına indi.
20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de PKK’lıların karadan sızmasını önlemek amacıyla mayına karşı korumalı Kirpi’lerle sınır bölgesini takviye etti.
Bölge kaynakları bordo berelilerin sınırı geçerek Hakurk bölgesine sızmaya çalıştığı ve kısa süreli çatışmaların yaşandığını ileri sürdü.
Türk jetleri Kandil’i son olarak Haziran 2010’da bombalamıştı. Şırnak Uludere’deki sıcak çatışmanın ardından kaçan teröristlere yapılan sıcak takip sonucunda bölgede geniş kapsamlı bir hava harekâtı yapıldığı duyurulmuştu. Son saldırı ile, Türkiye, 1 yılı aşkın sürenin ardından ilk defa PKK kamplarına hava harekâtı yapmış oldu.

Operasyon dış basında
NEW YORK TIMES: “Kandil ve Zap bölgelerinin bombalanması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isyancılara karşı sabrın taştığı uyarısından birkaç gün sonra meydana geldi. Kürt özerkliği Başbakan Erdoğan’ın karşısındaki önemli konulardan biri. Türkiye’deki Kürt eylemciler, Erdoğan’ın Filistin ve son zamanlarda Suriye halklarının artan hak taleplerine önem verirken kendilerini görmezden gelmelerinden şikayetçi.”

WALL STREET JOURNAL: “Operasyon, Türkiye’nin geçen yazdan bu yana Irak topraklarındaki isyancılara karşı ilk saldırısı. Türkiye ve uluslararası toplumun büyük bölümü tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ile savaşta 1984’ten bu yana 40 binden fazla can kaybı yaşandı.”

BBC: “Bu yaz isyancıların saldırılarında artış yaşanıyor, bu durum barış görüşmelerinin üzerinde şüphe oluşturuyor. Son saldırı, PKK ile mücadelede daha etkili bir strateji geliştirmesi yönünde hükümetin üzerindeki baskıyı artıracak. Güneydoğu’daki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan ‘demokratik açılım’ adı verilen ve üzerinden iki yıl geçen girişimi tazelemek üzerine artık çok fazla konuşulmuyor.”