Siyaset Genelkurmay: Hukuk ihlali var

Genelkurmay: Hukuk ihlali var

17.01.2009 - 00:23 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon soruşturmasında, soruşturmanın gizli yürütülmesi kuralına uyulmadığını, temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiğini belirtti

Genelkurmay: Hukuk ihlali var

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün düzenlediği bilgilendirme toplantısında, TSK içinde yürütülmekte olan bazı adli konulara ilişkin geniş bilgi verdi.
Gürak, “Sauna Çetesi”nden bir yüzbaşının 3 yıl ve “Atabeyler Çetesi”nden 3 personelin de 17 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığını dile getirdi. Gürak, bu 3 personel ile yüzbaşının ordudan ihraç edildiklerini belirtti. Emekli Binbaşı Fikret Emek’in de silah, patlayıcı bulundurmaktan ceza aldığını belirtti.

Yarbay tutuklandı
“Karargâh evleri” soruşturması çerçevesinde bir yarbayın tutuklandığını açıklayan Gürak, bu soruşturma ile Ergenekon arasında bir bağ kurmadı.
Gürak, Dönmez hakkında iki ayrı soruşturma yürütülmesi konusunda da “Şüpheli, bulunan silah ve mühimmatın askeri malzeme olma ihtimaline istinaden tutuklanmış olup, İstanbul’a sevk edilmiştir” dedi. Ergenekon için, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma” ifadesini kullanan Gürak, TSK’nın genel değerlendirmesini şöyle dile getirdi:
“Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesine göre, soruşturmaların gizli yürütülmesi gerekmektedir.... Buna rağmen, temel insan hakları, Anayasa’nın 38. maddesinde yer alan ‘suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimsenin suçlu sayılamayacağı’ hükmü, ‘masumiyet karinesi’, ‘adil yargılanma hakkı’ gibi en temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir. Sorumlu olması beklenen kesimlerin yarattığı bu hassas ortam, kişilere, kurumlara, yargıya ve nihayetinde devlete de büyük zararlar vermektedir.”