Siyaset 'Giysiler dünya standartlarında'

'Giysiler dünya standartlarında'

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tunceli’de donarak şehit olan iki askerle ilgili konuşan bakan Soylu, askerlerin dünya standartlarında, ağır kış şartları için özel üretilmiş ekipmanlar kullandıklarını ve ihmalin söz konusu olmadığını söyledi

Giysiler dünya standartlarında

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli’de donarak şehit olan iki askerle ilgili olarak dün yaptığı açıklamada “Şehit olan askerlerin üzerindeki giysi ve ekipman, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullandığı, dünya standartlarında, ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş ekipmanlardır. Ne teçhizat eksiğimiz söz konusudur ne de böyle bir operasyona hazırlıksız gitmemiz” dedi.

Haberin Devamı

Soylu, dün Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde teröristlere yönelik operasyonda olumsuz hava koşullarından etkilenen askerlerin şehit olmasıyla ilgili Bakanlık Konferans Salonu’nda açıklamalarda bulundu. PKK’ya yönelik 91 bin 297, FETÖ’ye yönelik 38 bin 725, DEAŞ’a yönelik 2 bin 483, aşırı sol terör örgütlerine yönelik 655 operasyon gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Soylu “1451 PKK’lı ve 40 da aşırı sol terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 336 DEAŞ mensubu gözaltına alındı. Yine PKK terör örgütü operasyonlarında 113 sözde üst düzey yönetici terörist etkisiz hale getirildi” dedi.

Soylu, PKK’nın Tunceli kırsalında bir terörist grubu intikal ettirmeye çalıştığı bilgisi üzerine bölgede 1 Ekim’den itibaren 21 timle operasyona başlatıldığını belirtildi. Soylu bu timlerden ikisinin söz konusu bölgede olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

‘Hava ani değişti’

İki timin, 22 Ekim’de bölgeye helikopterle indirildiğini söyleyen Soylu, operasyon bölgesinin 2 bin 300 metre rakımda, kara yolu ulaşımı olmayan, sadece helikopterle veya yaya olarak gidilebilen, ağaçlık veya başka bir sığınma yeri bulunmayan zorlu kış şartlarına sahip bir bölge olduğunu anlattı. Timlerin bölgeye bırakılmasından sonra hava şartlarının aniden ağırlaştığını vurgulayan Soylu, komutanların, tipi nedeniyle 26 Ekim’de timlerin geri çekilmesi talimatı verdiklerini söyledi.

Helikopter pilotunun tipi ve olumsuz hava şartları nedeniyle bir çok kez denemesine rağmen bölgeye inemediğini bildiren Soylu, “Bunun üzerine arkadaşlarımız terörist saldırısı ve EYP eylemi riskine rağmen tabur komutanı başta olmak üzere yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. 26 Ekim’de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından, hipotermi geçiren iki evladımıza ilk müdahale yapıldı” dedi.

‘Giysiler özel’

Askerlerin üzerindeki giysinin mevsim koşullarına uygun olduğunu belirten Soylu, “Şehit olan askerlerin üzerindeki giysi ve ekipman, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullandığı, dünya standartlarında, ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş ekipmanlardır. Bu arkadaşlarımızla orada telsiz iletişimi hiç kesilmedi, sürekli irtibat halinde oldular. Tamamen açık bir alanda tek ağacın bulunmadığı bozkırda, hem tipi hem de aşırı bir yağmura maruz kalıyorlar” diye konuştu. Soylu, 12 kişilik timdeki diğer askerlerin ayakta tedavi edildiği ancak iki askerin neden hipotermi geçirdiği yönündeki soruya “Bunun özellikle uzmanları tarafından açıklanmasının çok daha doğru olabileceğini düşünüyoruz. Ama şu nettir, oradaki jandarmalarımızın teçhizatları, giysileri, donanımları konusunda herhangi bir farklılık söz konusu değil. Eksi 30-35 dereceye kadar dayanıklılık ortaya koyabilecek bir malzeme” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Soylu, “Bu olayla ilgili sorumluluğumuzu hissediyoruz. Ben Bakan olarak ve en alt birimdeki arkadaşlarımıza kadar hepimiz sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu aynı şekilde devam ettiriyoruz. Hemen müfettişlerimizi görevlendirdik. Onlar gerekli inceleme ve soruşturmaları yapacaklar” ifadesini kullandı. Bakanlık yetkililerinin, olayın ardından bölgeye gittiklerini kaydeden Soylu, müfettişlerin incelemelerini tamamlaması ve eksikliğin belirlenmesi sonrasında kamuoyunun bilgilendirileceğini aktardı.

Haberin Devamı

‘Komutanlar tecrübeli’

Soylu, konuyla ilgili sosyal medyadan yalan yanlış bilgiler de verildiğini, olayla bir fotoğrafın paylaşıldığını ifade etti. Soylu bazı eski askerler tarafından televizyonlarda yapılan yorumları da eleştirerek “Mikrofon önüme konulmuşken, terör olayı sosyal medyada yürümüyor. Her konuda profesör olunmaz. Tim Komutanımız Karadeniz’deki son operasyonlardan oraya geldi, 7 yıllık tecrübesi var. Bölük Komutanının 11 yıllık tecrübesi var. Tabur Komutanının 15 yıllık tecrübesi var^dedi.

‘Eksi 40’a kadar korur’

Jandarma Lojistik Komutanı Tümgeneral Münir Güzel de, komando personelinin kıyafetleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Güzel, “Soğuk iklim elbisesi, polar mont, panço, uyku tulumu, arazi şartlarında muhafazalarını sağlamak için dağ çadırlarımız, karda hareket imkânını sağlayan hediklerimiz mevcut” dedi. Güzel, kıyafetlerin kaç dereceye kadar koruduğuyla ilgili soruya, “Polar mont, soğuk iklim kıyafeti, kar elbisesi ve panço eksi 40’a kadar muhafaza imkânı sağlamaktadır” yanıtını verdi.