Siyaset 'Gönüllü olmayan da tedavi edilecek'

'Gönüllü olmayan da tedavi edilecek'

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu, bağımlıların tedavi görmesi için gönüllü olma şartını kaldırma kararı aldı. Bu amaçla Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılacak

Gönüllü  olmayan da tedavi edilecek

Uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde, zorunlu uyuşturucu bağımlılığı tedavisinin getirilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun dün yapılan toplantısından sonra yapılan açıklamada alınan kararlarla ilgili şu bilgiler verildi:

Haberin Devamı

“Bağımlılık tedavisi sonrası hastanın sosyal hayata uyumunu sağlamak amacıyla Bağımlılık Tedavisi Hizmet Modeli genişletilerek yeniden tanımlandı. Bu kapsamda bağımlılık tedavisi gören bireylere arındırma tedavilerini takiben 3-6 ay süreli rehabilitasyon hizmeti verilmesi; devamında ise Sosyal Uyum Merkezlerinde takiplerinin yapılarak toplam 1 senelik remisyon oranlarının ülke genelinde izleneceği bir yapı oluşturulmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı ile Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yanı sıra belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklerinin alınacağı yeni hizmet modeliyle hastaların tedavi süreci desteklenecek, boş zamanları yapılandırılacak, iletişim ve sosyal becerileri geliştirilecek. Bilimsel olarak uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde başarı sağlanması, kişinin tedavi olmayı istemesi ve gönüllü olmasıyla doğru orantılı olarak artmaktadır.

Haberin Devamı

432. Madde değişecek

Bu sebeple tedavideki temel prensip, öncelikle kişinin tedaviyi istemesi üzerine kurgulanmıştır. Ancak uyuşturucu madde etkisiyle sağlıklı karar alma yetisi kaybolan, aile ilişkileri ve sosyal yaşantıları bozulan kişilerin de tedavi sistemi içine alınabilmesi amacıyla çalışma yapılması kararlaştırıldı. Bu amaçla Türk Medeni Kanunu’nun 432. maddesinde kişinin hızlı ve etkin bir şekilde tedavi altına alınabilmesine yönelik düzenleme yapılması ayrıca bu tedavinin uygulanabileceği nitelikte tedavi merkezi sayısının artırılmasına karar verildi.

Prim borcu olan da dahil

5510 sayılı Kanun kapsamında pirim borcu bulunanların da bağımlılık teşhis ve tedavi işlemlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ücretsiz olarak karşılanması için çalışma yapılmasına karar verildi.

Uyuşturucu Şurası bilgilendirecek

2017 Ekim veya Kasım ayında 2. Uyuşturucu İle Mücadele Şurası’nın yapılmasını kararlaştırıldı. Şura’da mücadelede gelinen noktayı konunun tüm tarafları ile paylaşılması yönünde karar alındı.