Siyaset ‘Görebildiklerimiz dehşete düşürdü’

‘Görebildiklerimiz dehşete düşürdü’

27.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sur’da incelemelerde bulunan CHP’li Altıok “Şehir merkezine girmemize izin verilmedi. Kim bilir göremediğimiz neler vardı? Vatandaşlar ‘Devlet bizi gözden çıkardı mı?’ diye soruyor” dedi

‘Görebildiklerimiz dehşete düşürdü’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde incelemelerde bulunan CHP’li kadın milletvekillerinden İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, “Çok ciddi bir şiddet var. Kurulan barikatı biraz geçmemize izin verildi, şehir merkezine girmemize izin verilmedi. Görebildiklerimiz bizi dehşete düştü. Kim bilir izin verilmediği için göremediklerimizde neler vardı? ‘Devlet bizi gözden çıkardı mı? Öyleyse yok etsinler’ ifadesini kullanıyor vatandaşlar” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu önceki gün Diyarbakır’ın Sur ilçesinde temaslarda bulundu. Muhtarlarla, esnaflarla, kadın ve çocuklarla görüşen heyette yer alan Altıok, Milliyet’e şunları kaydetti:

‘Çok ciddi şiddet var’

“Çok sıkıntılı bir durum var. Haftalardır takip ettiğimiz gelişmeleri yerinde görme fırsatı bulduk. Elektrik yok, su yok, gıda yok. Kamu görevlilerinin ilçelerden çekilmesinin yanı sıra, okulların yandığını, eğitimin yapılmadığı anlatıldı. Can güvenliği sıfır noktasında. Sadece sokağa çıkma yasağının olduğu altı ilçede değil, altı ilçenin çeperindeki ilçelerde bile can güvenliği yok. Diyarbakır’ın kalbi Sur ilçesi. Civardaki ilçelere de sirayet eden bir yoksulluk hali var, en temel sorun tabii ki yaşam hakkı. Çok ciddi bir şiddet var. Açıklamamızı silah sesleri altında yapabildik. Kurulan barikatı biraz geçmemize izin verildi, şehir merkezine girmemize izin verilmedi. Görebildiklerimiz bizi dehşete düştü. Kim bilir izin verilmediği için göremediklerimizde neler vardı? Oradaki insanların birinci talebi yaşam hakkı ve nefes almak. CHP’li vekiller olarak bize, ‘Bu işi ancak siz çözebilirsiniz. İki tarafı siz uzlaştırabilirsiniz’ dediler. ‘Devlet bizi gözden çıkardı mı? Öyleyse yok etsinler’ ifadesini kullanıyor vatandaşlar. Sorunun parlamentoda çözülmesini istiyoruz, ancak Meclis aritmetiği buna izin vermiyor. AKP ve MHP, bu önerilerimizi kabul etmiyor. Diğer ilçelere de gideceğiz.”

Haberin Devamı

‘Öncelik can güvenliği’

Kayışoğlu da, “Elbette kamuoyunun kısmen gördüğü şeyler var. Nedir bunlar? Esnaf zor durumda, kepenkler kapalı, ticari anlamda büyük sorunlar var. Ama insanlar artık bunlardan vazgeçmişler, öncelikle can güvenliği, barış ve huzur istiyorlar. Çocukların okula gidememeleri, temel ihtiyaçların bile karşılanamaması çok ciddi sorunlar. Tabi bunlardan önce insanlar, kopuş yaşadıklarını, en çok da yalnız bırakıldıkları için kırıldıklarını söylüyorlar” ifadesini kullandı.