Siyaset Görülmemiş bir coşku

Görülmemiş bir coşku

31.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Görülmemiş bir coşku

Görülmemiş bir coşku

Türkiye gece boyunca süren kutlamalarda Atatürk ve devrimlerine bağlılığını haykırdı

CUMHURİYET Bayramı, 74 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir coşkuyla kutlandı. CHP'li Çankaya Belediyesi'nin Ankara Kızılay Meydanı'nda düzenlediği "Cumhuriyet Halk Balosu", yüzbinlerin laiklik gösterisine dönüştü. Türkiye, gece boyunca süren kutlamalarda Atatürk ve devrimlerine bağlılığını haykırdı. Cumhuriyet coşkusu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın Ankara Orduevi'nde verdiği resepsiyonda zirveye çıktı. Komutanlar hep bir ağızdan "10. Yıl" ve "Dağ Başını Duman Almış" marşlarını söyledi.
Cumhuriyet Halk Balosu nedeniyle Kızılay, dev Atatürk portreleriyle donatıldı. Balo, Anıtkabir'in önünden fener alayıyla başladı. Yüzbinlerce kişi, Anıtkabir'den Kızılay Meydanı'na kadar "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı atarak yürüdü. Ellerinde Atatürk portreleri ve Türk bayraklarıyla alana gelen yüzbinlerce kişi, cumhuriyetin aydınlığını simgeleyen havai fişeklerin ışığında "10. Yıl" ve "Dağ Başını Duman Almış" marşlarıyla "Ankara'nın Taşına Bak"ı seslendirdi.
CHP Lideri Deniz Baykal ve Milliyet Yazarı Zülfü Livaneli'nin de katıldığı baloda, Kayahan şarkılarıyla kalabalığı coşturdu. Sık sık "Cumhuriyet'ten vazgeçilemeyeceğini" vurgulayan Kayahan'a, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarıyla eşlik edildi. Kayahan konserini, "Ben Anadolu çocuğuyum yolum cumhuriyetten geçer" diye bitirdi.

RP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in, "Cumhuriyet Halk Balosu" kutlamalarına alternatif olarak Sıhhiye'de düzenlediği tören ise tam anlamıyla "varoş" şölenine dönüştü. Kutlamalarda çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık zaman zaman tekbir getirdi. Sıhhiye'deki kutlamalara MHP'liler de katıldı.
Pop sanatçısı Mustafa Sandal'la türkücü Mahsun Kırmızıgül'ün birer konser verdiği Sıhhiye'deki şöyene katılan RP Lideri Erbakan, "Cumhuriyet'in 74. kuruluş yıldönümünü kutladığımız bugün ayrıca benim doğum günümdür" dedi.
Cumhuriyet'in 74. yıl dönümü, İstanbul'da da fener alayları, resepsiyon ve balolarla kutlandı. İstanbul Valiliği'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde verdiği resepsiyona iş, politika ve sanat dünyasından pek çok ünlü katıldı. Vali Kutlu Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, üzerinde Türk bayrağı bulunan ve "Cumhuriyetimizin 74. yılı kutlu olsun" yazan pastayı birlikte kesti.
Müşerref Akay'ın konser verdiği resepsiyona, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, oğlu Efe Özal, Başbakan Mesut Yılmaz'ın annesi Güzide Yılmaz, DTP milletvekilleri Yıldırım Aktuna ve Gencay Gürün, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Edip Başer, Sevgi Gönül, belediye başkanları, konsolosluk temsilcileri, askeri erkan ve sanat dünyasının ünlü isimleri katıldı.
* Galatasaray Lisesi önünde toplanan ve CHP milletvekilleri Algan Hacaloğlu ve Ahmet Güryüz Ketenci'nin de aralarında bulunduğu topluluk, İstiklal Caddesi'nden Taksim'e kadar meşalelerle yürüdü. Taksim Anıtı önünde yapılan saygı duruşundan sonra hava fişek gösterileri yapıldı.
* Dolmabahçe açıklarında demirleyen Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Yücetepe ve Fatih gemileri, akşam 20.00 sıralarında havai fişek gösterileri düzenledi.
* Atatürk Vakfı'nın Dedeman Oteli'ndeki Cumhuriyet Balosu'nda, ulu önderin sesinden 10. yıl nutku dinlendi. Altın Kızlar Grubu, Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirirken, konuklar orkestra eşliğinde tango ve vals yaptı.

Cumhuriyet kokteyli

CUMHURİYETİN 74. yılı kutlamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önceki akşam verdiği Cumhuriyet kokteyli oldukça renkli geçti. Kokteylde, Kıbrıs, S - 300 füzeleri tartışılan konuların başındaydı.
Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı resepsiyonun en renkli siması yine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir oldu. Bir, Yunan ve Rus askeri ataşeleriyle uzun boylu sohbet etti. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanı İlhan Kılıç'ın da sohbete katılmasıyla oldukça ilginç tartışmalar yaşandı. Bir, Rus askeri ataşesine S - 300 füzelerini, Kıbrıs Rum Kesimi'ne satmalarının yanlışlığını bir kez daha yinelerken şunları söyledi:
"Türkiye ile Yunanistan'ın bölgedeki dengeler bakımından kendilerine göre askeri ve siyasi politikaları vardır. Kimi zaman askeri kimi zaman siyasi yönü karşılıklı olarak ön plana çıkartırlar. Ancak siz füzeleri satarak devreye girince bu hassas dengeyi bozdunuz. Bölgedeki politikanızı etkin hale getirmek istiyorsunuz."
Rus ataşe ise Bir'in bu çıkışı karşısında Rusya'nın silah satışında yanlış yapmadığını belirtirken, "Bu konu nedense siyasi açıdan değerlendiriliyor. Biz bu silahları satarken ticari bir anlayış güttük. Daha sonra siyasi yönde tartışmalar başladı. Rusya bölgeye yönelik dengeleri gözetmektedir" diye konuştu.
Hava Kuvvetleri Komutanı İlhan Kılıç ise Bir'in Rus ataşesine söylediklerini onaylarken, "Füzeler Yunan uçaklarının Kıbrıs üzerinde savunmasını sağlamak amacıyla kullanılacaktır. Bu konuda Türkiye oldukça duyarlı" dedi. Yunan askeri ataşesiyle de hava sahası ihlallerini tartışan Kılıç, Yunan uçaklarının uluslararası sularda Türk uçaklarını taciz ettiğini, ABD Dışişleri Bakanı Allbright'ın son girişimleri ve Madrid kararlarına rağmen Yunanistan'ın uzlaşma zemini oluşturmak istemediğini söyledi. Yunan ataşe ise Kılıç'ın bu iddialarını kabul etmeyerek, "Türk uçakları Yunan hava sahasını ihlal ediyor" iddiasında bulundu.

"76'da uyardım"

Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'le sohbet ederken, Kıbrıs konusunu açtı. Demirel, Yunanistan'ı kastederek "Onları uyardım 1976 yılında. Dedim ki, `Türkiye ile ABD arasına Kıbrıs'ı sokmayın' Bakın süreç nereye geldi" diye konuştu. Karadayı, Ecevit ve Çetin, Demirel'in bu sözlerini karşısında "evet" demekle yetindi. Karadayı'nın bu konuda Demirel'e fısıltıyla bir şeyler söylemesi dikkat çekti.