Siyaset Gözdağı ve tehditler başarısız oldu

Gözdağı ve tehditler başarısız oldu

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine ilişkin olarak “Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri başarısızlığa uğramıştır” ifadelerini kullandı

Gözdağı ve tehditler başarısız oldu

Başbakan Binali Yıldırım, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine ilişkin olarak “Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur. Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri BM Genel Kurulu’ndan çıkan bu kararla başarısızlığa uğramıştır” dedi. Yıldırım, tasarının 128 oyla kabul edilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
‘Ezilenin yanındayız’
“BM Genel Kurulu’nun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur. Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri BM Genel Kurulu’ndan çıkan bu kararla başarısızlığa uğramıştır. Güçlünün değil haklının güçlü olduğunu BM bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Oylama, ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararının uluslararası hukuku ve ilgili BM Kararlarını çiğnediğini, insanlık vicdanının ezici çoğunluğuna ters bir karar olduğunu inkâr edilemeyecek şekilde teyit etmiştir. Bu karar gösteriyor ki, üç semavi din için de kutsal olan Kudüs’le ilgili alınan tek yanlı kararlar asla kabul görmeyecektir. Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemez. Türkiye her zaman Filistinli kardeşlerinin, ezilenin, adaletin, insanlığın ve Kudüs’ün yanında olacaktır.”
Yıldırım, dün ayrıca Ankara’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunları Zirvesi’ne katıldı. Kendisi de İTÜ mezunu olan Yıldırım, şu mesajları verdi:
İTÜ’LÜLERİN İMZASI HER YERDE: Bir kez daha anılarım tazelendi. İTÜ, Türkiye’nin son 40 yılına hükmetti, yönetimdeki siyasetçileri yetiştirdi. 1960’tan itibaren siyasi tarihe bakıldığında Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Turgut Özal, İTÜ mezunu olan isimler. Türkiye’ye çok büyük hizmetler yaptılar. Biz de daha sonraki kuşak İTÜ’lüler olarak onlardan aldığımız memleketi, bayrağı biraz daha ileriye nasıl götürürüz, onun gayreti içindeyiz. Başbakan olduğum 65. Hükümet’te de benimle beraber 6 İTÜ’lü arkadaşımız kabinede görev aldı. Teknik Üniversite 244 yıllık geçmişiyle, sadece teknik konularda değil sosyal alanlarda da sesini duyuran bir üniversite. Mühendislerin de edebiyatçı olacağını hem de iyiler arasında gösteren merhum Oğuz Atay’ı da yad etmek istiyorum.
ZIVANADAN ÇIKARDI: ABD’nin tek taraflı aldığı Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapan karar Türkiye’nin öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir kez daha reddedilip Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olarak ilan edildi. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada 14 Güvenlik Konseyi üyesinin karşısında Amerika yalnız kalmıştır. ABD Başkanı, ‘Amerika’nın aleyhinde oy verirseniz size mali yardım yapmayız, para vermeyiz, ayağınızı denk alın’ diyecek kadar işi zıvanasından çıkarmış gözüküyor.

‘İnsanlığın bittiğini gördüm’

Bangladeş Cox’s Bazar’da Arakanlı Müslümanların sığındığı zor koşullarda yaşadığı kamplarla ilgili izlenimlerini anlatan Yıldırım, “İnsanlığın artık yok olduğu, bittiği manzarayı gördüm. 800 bin insanın perişan halde hiçbir şeyi yok. Barınacak yerleri, yiyecek yemekleri ve sağlık hizmetleri olmadığını her şeyden mahrum. Dünya bu durum karşısında sessiz ve ilgisiz” dedi. Myanmar ile Bangladeş’in anlaştığını, mültecilerin belirli bir takvim dahilinde topraklarına döneceklerini ancak bunun uygulanmasının BM’nin bu meseleye sahip çıkıp çıkmamasına bağlı olduğunu anlatan Yıldırım, “Oradaki insanlık ayıbı inşallah kısa sürede sona erer” temennisini dile getirdi.

‘büyüme oranı tesadüfi değil’

Ekonomik büyümemiz birçok ülkenin ötesinde. Bu büyüme sadece devletin oluşturduğu imkanlarla değil, daha fazlası özel sektör yatırımlarıyla oluyor. İşin güzel tarafı da bu. Türkiye’de kamu bugün bir yatırım yapıyorsa özel sektör 8 yatırım yapıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin büyümesi daha sağlıklı. Üçüncü çeyrek büyümemiz, dünyada bir rekor oldu. Yüzde 11.1. Ülkemizde son 6 yılda yakalanan en büyük büyüme oranı. Bu büyüme oranının tesadüfi olmadığını ifade etmek isterim. Bazıları bunu da sulandırmaya çalışıyor ama ne yaparsa yapsınlar, bu büyümenin arkasında güçlü bankacılık sistemi var, sağlıklı kamu maliyesi var, dinamik genç nüfus yapısı var, iş yapımına uygun birikim ve kültür var, mali teşvikler var. Yıl sonu büyümesi, yüzde 6.5-7 seviyesinde gerçekleşeceğini söyleyebilirim.

İTÜ’lü bakanlar da katıldı

Yıldırım, toplantıya katılan bakanlardan Osman Aşkın Bak, Lütfi Elvan, İsmet Yılmaz ve Ahmet Arslan ile eski bakanlardan Taner Yıldız’ın İTÜ mezunu olduğunu ifade etti. Yıldırım ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, salonda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile çok sayıda müsteşar ve üst düzey bürokratın da İTÜ mezunu olduğunu kaydetti.