Siyaset Gül: Hak ettikleri cezaları aldılar

Gül: Hak ettikleri cezaları aldılar

21.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 224 sanığın yargılandığı davayla ilgili kararı değerlendiren Adalet Bakanı Gül, ‘Hak edenin, hak ettiği cezayı aldığı bir karar’ ifadesini kullandı

Gül: Hak ettikleri cezaları aldılar

Genelkurmay çatı davasında açıklanan kararlara ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kararı “Türkiye’de darbecilerin yargılandığı, Türkiye’ye, demokrasiye, milli egemenliğe darbe girişiminde bulunanların yargı önünde hesabını verdiği bir gün olmuştur” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Bakan Gül: “Darbecilerden hesap soran bir Türkiye vardır ve Türkiye’de hiç kimse demokrasiyi, milli iradeyi ortadan kaldıramayacak, şehitlerimizin ruhunu incitemeyecek. Bu ülkenin insan hakları, hukuku daha ileriye gidecek. Bizim tek bir borcumuz var, adalet ve bu yerine getirilmiştir” diye konuştu.

‘Hukuk çerçevesinde’

Bakan Gül, Türk milleti adına karar veren Türk yargısının sanık sayısı fazla olmasına rağmen, savunmalara riayet ederek bir sonuca vardığını vurgulayarak “Darbecilerin ortadan kaldırmaya çalıştığı anayasa, hukuk yine bugün onlar için uygulanmış ve hak edenin hak ettiği cezayı aldığı bir karar, yargılama olmuştur” dedi.

Gül, şunları söyledi: “Türk milleti adına elbette bu kararı bağımsız Türk yargısı vermiştir. Türk yargısının vermiş olduğu bu karar, bu anlamıyla çok önemli. Darbeciler yargılanmıştır ve mahkeme bu konuda kararını vermiştir. Mahkeme hukuk çerçevesinde yargılama yapmıştır. Darbecilerin ortadan kaldırmaya çalıştığı anayasamız yine bugün onlar için de uygulanmış ve hak edenin hak ettiği cezayı aldığı bir karar, yargılama olmuştur. Ben büyük fedakarlıkla çalışan adliye personeline, yargı mensuplarına, milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Elbette kararı Türk yargısı veriyor, delillere göre karar veriyor. Mahkûm olan, beraat eden, bunlar Türk yargısının takdirinde olan konulardır. Ama biz Türk milletinin ferdi olarak bu sonucu görmekten memnunuz.”
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da kararı değerlendirirken “Herkesin vicdanı rahat mı? Herkes bu işin içindeyken hiç mi siyasi yoktu? Hiçbir milletvekili, siyasi, bakan bu işe bulaşmamış mıydı? FETÖ olimpiyatlarına yardımcı olan ve arsalar tahsis eden, Bülent Arınç’ın söylediği gibi, belediye başkanlarının bunlarda hiç suçu yok muydu? Suçlu olanlar sadece Bank Asya’ya para yatıranlarla esnaf, polis, memur, generallerdi ama siyasetçi yoktu. Gerçekten vicdanlarımız rahat değil, vicdanımız kanıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Tek ölçü ADALET’

Çatı davasıyla ilgili AK Parti adına ilk değerlendirmeyi yapan Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bu hainler sözde ‘yurtta sulh konseyi’ üyesi olmak, anayasal düzeni ihlal etmek, kasten öldürmek, sivillere ateş etmek, Ankara’yı bombalayan uçaklara talimat vermek, darbe bildirisinde imzası olmak, Hulusi Akar’a darbeyi tebliğ etmek ve TRT’ye baskın emri vermek gibi ciddi suçlardan ceza aldılar” dedi.

Haberin Devamı

Turan, şunları söyledi: “Darbe yapma niyeti olanların, içinde darbe hevesi taşıyanların bir daha düşünmesi lazım. Bu ağır cezaların yanında sanıklardan bazılarının beraatları, üstelik hakimlere ağır tehditlere rağmen beraat kararlarının olması ne kadar hukuk içinde kalındığının, adalet talebinin en somut örneğidir. Hak eden en ağır cezayı alırken hak eden de beraat etmiştir” dedi. Turan “Ayrıca en ağır cezalar verilirken, kimi ucuz muhalefet temsilcilerinin iddia ettiği gibi kararlarda siyasi, kan, sıhri vs. yakınlık bir kriter olmamış, tek ölçü adalet olmuştur.”