Siyaset Gül: Yargı, sistem üzerinden yürür

Gül: Yargı, sistem üzerinden yürür

07.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni adli yılda uygulanmaya başlanan hedef süreleri ilk kez açıklayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kasten öldürme suçunda soruşturmanın 3 ayda, davanın 1 yılda biteceğini, cinsel saldırı suçunda soruşturmanın 4 ayda, yağma suçunda 3 ayda bitirileceğini söyledi.

Gül: Yargı, sistem  üzerinden yürür

Bakan Gül, ABD’li rahip Andrew Brunson’a ilişkin iddianame savcısının görev yerinin değiştirildiği haberinin hatırlatılması üzerine, “Bunlar ihtiyaç halinde yapılan şeylerdir. Ama dosyaya bakan savcı değil bildiğim kadarıyla. İzmir’de Başsavcısının yapmış olduğu tasarruflardır, rutin bir iş bölümüdür. Yargı kişilerle değil, sistem üzerinden yürür” dedi.

Haberin Devamı

Hedef süreleri açıkladı

Gül, Ankara Hakimevi’nde yargı muhabirleriyle bir araya gelerek, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gül, yeni adli yılda yargıda hedef süreleri belirlediklerini söyledi. Gül, bunu yaparken UYAP ortamındaki bin 457 hukuk ve ceza davası ile 220 soruşturmayı belirlediklerini, bu dava ve soruşturmalardaki azami sürenin belirlendiğini kaydetti. Gül, savcılık ve mahkemelerce uygulanmaya başlanan bazı suçlar, soruşturma ve dava süreleri ile belirlenen hedef süreleri de şöyle açıkladı: “Mesela kasten adam öldürme soruşturması UYAP’ta 627 gün. Bizim hedef süremiz 150 güne kadar. Cinsel saldırı soruşturma aşaması 243 gün. Bizim hedef süremiz 120 güne kadar. Yağma suçunda soruşturma aşaması 316 gün. Bizim hedef süremiz 90 gün. Kasten adam öldürme davası UYAP’ta 753 gün. Bizim hedef süremiz 300-390 gün. Nitelikli dolandırıcılık davası 766 gün. BHedef süremiz 300-390 gün.”

Haberin Devamı

‘Bu rutin bir iş bölümü’

İstinaf mahkemelerine kurulduğundan bu yana 1 milyon 200 civarında dosya geldiğini, 836 bin dosyanın karara bağlandığını belirten Gül, “Dosyaların yüzde 68’i sonuçlandı. Yargıtay’da görülme süreleri üçte bir oranında azaldı” dedi.

Bakan Gül, ABD’li rahip Andrew Brunson’a ilişkin iddianame savcısının görev yerinin değiştirildiği haberinin hatırlatılması üzerine, “Bunlar ihtiyaç halinde yapılan şeylerdir. Ama dosyaya bakan savcı değil bildiğim kadarıyla. İzmir’de Başsavcısının yapmış olduğu tasarruflardır, rutin bir iş bölümüdür. Yargı kişilerle değil, sistem üzerinden yürür” yanıtını verdi.

MHP’nin af teklifinde ısrarcı olduğu belirtilerek, bu konuda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Abdulhamit Gül, “Cumhurbaşkanımızın söylediğinin üzerine söyleyeceğimiz bir şey yok. Afla ilgili bir gelişme olursa haberiniz olur” ifadelerini kullandı.