Siyaset Gül'den şehit yakınlarına "kraliyet protokolü"

Gül'den şehit yakınlarına "kraliyet protokolü"

19.07.2013 - 21:45 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şehit yakınları ile gazilere bu akşam, Çankaya Köşkü'nde biri iftar yemeği verdi

Gülden şehit yakınlarına kraliyet protokolü

Yemek için Çankaya Köşkü'nün yabancı devlet başkanları onuruna akşam yemekleri verilen Büyük Salonu tercih edildi. Yemeğe; terör örgütü PKK ile mücadelede hayatını kaybeden asker ve polis şehitlerin yakınları ile gaziler katıldı.

Haberin Devamı


29 Ekim protokolü uygulandı

Gül, daha önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde, İngiltere'de uygulanan Kraliyet protokolünün benzeri bir uygulama başlatmıştı. Buna göre, davetlilerin salona girişi sırasında protokol görevlisi tarafından adı okunuyor. Gül, adı okunan davetli ile salonun girişinde el sıkışıyor. Şehit aileleri ve gaziler için bu akşam aynı protokol uygulandı. Şehit aileleri ile gaziler, adları okunarak salona alındı ve Gül hepsini tek tek karşılayarak ellerini sıktı. Genelde yemeklerde, şehit aileleri salondaki masalarda yerlerini aldıktan sonra protokol içeri giriyordu. Gül'ün bu davranışı, şehitlere devletin en üst düzeyinde verilen önemin ve Gül'ün çözüm süreci çerçevesinde vermek istediği mesajın göstergesi olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Protokol masasından mesaj
Gül'ün oturduğu protokol masasında da, şehit aileleri ile gazilere yer verildi. Milliyet.com.tr'nin aldığı bilgilere göre, protokol masasında geçen yıl şehit olanların yakınları ile yaralanan gazilerin bulunması dikkat çekti. Protokol masasında, şu şehitlerin yakınları yer aldı:

*2 Eylül 2012'de Şırnak'ta terör örgütü ile çatışmada şehit düşen Asteğmen Burak Uysal'ın anne ve babası Nazmiye - Bayram Uysal.
*22 Haziran 2012 tarihinde terör örgütü ile çatışmada şehit düşen piyade er Aydın'ın babası Mehmet Aydın.
*2 Ağustos 2012'de Siirt'te şehit düşen piyade er Çakırdağ'ın ailesi Sultan ve Hüseyin Çakırdağ.
19 Ekim'de 2012 tarihinde Hakkari'de şehit düşen polis amiri Yalçın Dizdaroğlu'nun eşi ve kızı Gizem - Nurten Dizdaroğlu.
*Mardin Derik'te 24 Haziran 2012'de devriye görevi sırasında patlama sonucu gazi olan Polis Memuru Gencer Bede ile eşi Özge Bede.
*3 Ağustos 2012'de Hakkari'de patlama sonucu gazi olan Jandarma Er Ramazan Satıcı.


Duadan son iftara geçildi
Davetlilerin salonda yerlerini almalarının ardından önce Gül, bir konuşma yaptı. Ardından da, Kuranı Kerim tilaveti ile dua okundu. Daha sonra ezanın okunmasıyla iftara geçildi.
Yemeğe; Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı

Çözüm süreci mesajları
Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte verdiği iftar yemeği öncesindeki konuşmasında, çözüm süreci konusunda önemli mesajlar vererek, şunları söyledi:
"Ne zaman bir şehit haberi olsa başta muhakkak ki bunu ilk duyan komutanları olmak üzere, bize ulaştığında hepimiz sizler kadar bunun acısını duyarız ve hiç zannetmeyin ki bu acılar sadece düştüğü yeri yakar. Hepinizin acılarını hep çekeriz ve içimizde hissederiz. Türkiye'nin dört bir yanından, 52 vilayetten buraya teşrif ettiniz. Zahmet edip geldiğiniz için, bizleri, hepimizi onurlandırdığınız için hepinize tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum.

Şehitleri unutmayacağız
Sizler en değerli varlıklarınızı bu vatan için hediye ettiniz. Sizler, en çok sevdiklerinizi bu ülke için feda ettiniz. Dolayısıyla bu millet, bu devlet kadirşinastır ve hiçbir zaman sizleri unutmayacaktır. Burada birçok misafirim olur ama şuna samimiyetle inanın ki bu misafirlerimizin içerisinde en değerlileri, en aziz olanları sizlersiniz. Çünkü sizlerin hakkını hiçbirimiz hiçbirimiz hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Cumhurbaşkanlığından devletin bütün katlarına, Meclisimiz, hükümetimiz, silahlı kuvvetlerimiz, komutanlarımız hepsi sizlere sahip çıkmak için, sizlerin bu hatıralarınızı unutmamak için hepimizin elimizden geleni yaptığımızdan da emin olmanızı isterim."

Haberin Devamı

PKK hedefine ulaşamadı
Gül, 30 yıldır Türkiye'nin bölünmezliği, birliği ve bütünlüğüne tehdit olanların teröre başvurduklarını belirterek, bunların karşısında Türk ordusu ve emniyet teşkilatının bunlara fırsat vermemek için büyük mücadeleler verdiğini vurguladı. Gül, "Bu mücadelenin neticesindedir ki hedeflerine ulaşamamışlardır" diye konuştu. Terörle mücadelede bütün yolların denendiğini aktaran Gül, şunları söyledi:

Çözüm süreci mesajı
"Bütün yollar denenirken son dönemde samimi bazı gayretlerin olduğunu da biliyorsunuz. Ümit ederiz ki bu gayretler olumlu neticelerini verir. Bu ülke hepimizindir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle herkes istediği yerde yaşayabilir. Herkes istediği yerde oturabilir. Bu ülkenin bütün vatandaşları birbirine eşittir. Hiçbirinin birbirine üstünlüğü yoktur. Bütün arzumuz ülkemizde huzurun, barışın, kardeşliğin pekişmesidir. İnşallah bundan sonra bu davetleri bu şekilde yapmam, başka şekilde yaparım. Bütün arzumuz budur."

Haberin Devamı

Devlet iftardaydı
İftara; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da eşleriyle katıldı.