Siyaset Hakkında 7 dava var

Hakkında 7 dava var

14.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hakkında 7 dava var

Hakkında 7 dava var

Hakkında 7 dava var
       ABDULLAH Öcalan'ın İtalya'da tutuklanması üzerine Türkiye, Öcalan'ın iade edilmesini isteyeceğini İtalya'ya yazılı olarak resmen bildirdi. İade dosyasını hazırlamaya başlayan Adalet Bakanlığı bu yöndeki talebi dün saat 15.45'te Dışişleri Bakanlığı kanalıyla İtalyan makamlarına iletildi.
       Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürü Şeref Ünal, Milliyet'e şunları söyledi:
       "Öcalan'ın iadesine ilişkin dosya en kısa zamanda İtalya'ya gönderilecek. Dosyadaki bilgiler sürekli olarak yenilendi, ancak hiçbir yanlış yapılmaması ve eksiklik bırakılmaması için Öcalan hakkındaki davaların devam ettiği mahkemelere yazı yazıldı ve son bilgilerin gönderilmesi istendi."
       Bakanlık bu çerçevede Öcalan'ın idam cezası istemiyle yargılandığı Ankara 2 No'lu DGM, Diyarbakır DGM, İzmir DGM, Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi, Gaziantep Sulh Ceza Mahkemesi, Bingöl Sulh Ceza Mahkemesi ve Ağrı Sulh Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak bilgilerin "ivedilikle" iletilmesini istedi.

       Adalet Bakanlığı'nın Abdullah Öcalan hakkındaki iade dosyasını hazırlayıp İtalyan mahkamelerine iletebilmesi için Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne (SİDAS) göre 40 günlük süre bulunuyor.
       İtalya'nın da imza koyduğu uluslararası sözleşmenin "geçici tutuklama" başlığı altındaki 16. maddesi, iade talebiyle geçici olarak tutuklanan bir sanığın, tutuklandığı ülkeden iadesinin isteneceğinin 18 gün içinde bildirilmesini istiyor. Türkiye dün İtalya'ya yaptığı başvuru ile ilgili bu 18 günlük süreyi aşmış oldu. Bundan sonra 40 gün içinde bütün dosyayı hazırlayarak İtalyan Mahkemelerine ulaştırması gerekiyor.
       Türkiye'nin ilk olarak 1985'te Suriye ve Almanya'dan istediği Öcalan hakkında Almanya'nın da iade isteminde bulunduğu öğrenildi.

       Öcalan, ilk olarak İtalya'ya sahte pasaportla girdiği gerekçesiyle bu ülkede yargılanacak. Öcalan'ın iadesi bu infazın gerçekleşmesinin ardından mümkün olabilecek. Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi aşamasında hakkındaki 7 ayrı mahkemedeki davaların aynı veya birbirine benzer iddialarla açılmış olması bu davaların birleştirilmesini gündeme getirebilecek.
       İtalyan adli kaynakları, Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi konusunda karar vermek için Roma'nın 40 gün süresi bulunduğunu bildirdi.