Siyaset Hamzaçebi'den Başbakan'a 'sokağın sesine kulak ver' çağrısı

Hamzaçebi'den Başbakan'a 'sokağın sesine kulak ver' çağrısı

03.02.2011 - 13:20 | Son Güncellenme:

.

Hamzaçebiden Başbakana sokağın sesine kulak ver çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "Sayın Başbakan lütfen sokağa kulak verin. Sokaktaki işçiye, sokaktaki vatandaşa, şehirlerinden kalkıp Ankara’ya yürüyen bu emekçilere lütfen kulak veriniz. Torba Yasa Tasarısı’nın görüşmelerine lütfen ara verelim" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın, Mısır Devlet Başkanı Mübarek’e yaptığı çağrının yerinde olduğunu belirterek, "Demokratik bir çağrıdır. Sokağa kulak vermek gerekir" dedi. Torba Yasa nedeniyle Ankara’ya yürüyen onbinlerce işçi olduğunu hatırlatan Hamzaçebi, Başbakan’a, "Sayın Başbakan lütfen sokağa kulak verin. Sokaktaki işçiye, sokaktaki vatandaşa, şehirlerinden kalkıp Ankara’ya yürüyen bu emekçilere lütfen kulak veriniz" diye çağrıda bulundu.

-BAŞBAKAN’A, "TORBA TASARISI’NIN GÖRÜŞMELERİNE ARA VERELİM" ÇAĞRISI-

Torba Tasarısı görüşmelerine ara verilmesini isteyen Hamzaçebi, Başbakan’a, şu çağrıyı yaptı:

"Torba Yasa Tasarısı’nın görüşmelerine lütfen ara verelim. Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler öncelikle Ekonomik ve Sosyal Konsey’de görüşülmek suretiyle orada bir mutabakat sağlandıktan sonra tekrar TBMM’ye getirilmelidir. Sokağa kulak vermek budur."

Haberin Devamı

-"HÜKÜMET AKARYAKIT ŞİRKETLERİNDEN RİCACI OLMA NOKTASINA GELMİŞTİR"-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın akaryakıt şirketlerine yaptığı çağrıyı hatırlatan Hamzaçebi, "Hükümet kala kala akaryakıt şirketlerine rica etmeye, ‘lüften kârlarınızı indirin, akaryakıt fiyatları ucuzlasın’ deme noktasına gelmişse hükümet bu konuda çaresiz kalmış demektir" dedi.

Hükümetin akaryakıt şirketlerinden ricacı olma noktasına geldiğini kaydeden Hamzaçebi, çözümün enerji piyasasına devletin ciddi şekilde girerek bu fiyatlara müdahil olması olduğunu söyledi.

Hükümetin akaryakıt fiyatlarında "seyirci" olduğunu savunan CHP Grup Başkanvekili, "Yasal düzenleme gerekiyorsa hükümet yasal düzenleme getirir. Biz de bu yasal düzenlemeleri destekleriz" dedi.

-EMLAK VERGİSİ KONUSUNDA UYARDI-

Maliye Bakanı’nın, 2011 yılında Emlak Vergisi’nde artış olmayacağı yönünde bir açıklaması olduğunu kaydeden CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Her yıl uygulanacak olan Emlak Vergisi tutarının yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacağı hükmü" nü hatırlatarak, şu uyarıyı yaptı:

"Hükümet herhangi bir düzeltme yapmazsa Emlak Vergisi tutarı otomatik olarak bir önceki yıl vergisinin yeniden değerleme oranının yarısı tutarında artar. Bu artışı sıfıra indirmek Bakanlar Kurulu’nun yetkisindedir. Yaklaşık 18 milyon Emlak Vergisini ilgilendiren bu düzenlemenin şubat ayı sonuna kadar yapılması gerekmektedir. Maliye Bakanı’nın söz konusu kararı Bakanlar Kurulu’na göndermesini ifade ediyorum."

Haberin Devamı

-ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI’NA "SÖZÜNÜ GERİ AL" ÇAĞRISI-

Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın yüksek yargının yapısını değiştiren tasarılar üzerinde yaptığı konuşmayı eleştiren Hamzaçebi, "Bunu bir görüş ifade etmenin ötesine taşıyarak, CHP’nin de yaptığı değerlendirmeleri saygısızlıkla nitelendirmesi asıl millete yapılan bir saygısızlıktır" dedi.

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi Başkanı’na, "Millet adına yargı koltuğunda oturanların, millet adına görüş ifade eden milletvekillerini, siyasi partilerini bu şekilde saygısız bir üslupla nitelemesi millete yapılan bir saygısızlıktır. Ben Sayın Başkan’ı bu sözünü düzeltmeye ve geri almaya çağırıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"HURŞİT GÜNEŞ BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMADI"-

Bir basın mensubunun, "CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’in, Kürtler eninde sonunda bizim kucağımıza oturacak dediği ifade ediliyor, ne diyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, "Sayın Hurşit Güneş böyle bir açıklama yapmamıştır. Biz Kürt sorunu konusunda 3. yol anlayışını temsil eden bir siyasal partiyiz" dedi.

-"ÜYELERİ BUGÜN YA DA EN GEÇ YARIN BİLDİRECEĞİZ"-

"Adalet Komisyonu’na isimleri ne zaman bildireceksiniz" sorusuna Hamzaçebi, "Üyeleri en geç yarın belki de bugün isimleri bildirmiş olacağız. Adalet Komisyonu bir ihtisas komisyonudur. İhtisas komisyonunun gerektirdiği niteliklere sahip üyeler olacaktır" dedi

-SUİKAST İDDİALARI-

"MHP Genel Başkanı Bahçeli ile ilgili suikast haberleri var. Kollama adlı bir dizide bazı kişiler temsil ediliyor. Dizinin son bölümünde Bahçeli’ye suikast yapıldı, ne diyorsunuz" sorusuna CHP Grup Başkanvekili, "Hepsi birer iddia. Bu tip suikast iddialarını ben ihtiyatla değerlendiririm. Uzun süreden beri günümüzde suikast iddiaları vardır" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"Peki dizide önceden benzer olayların yaşanmasına ne diyorsunuz" sorusuna CHP Grup Başkanvekili, "Bilemiyorum. Kurtlar Vadisi’nde de birçok olay bazen gerçek hayatla uyuşuyor. O paralellikleri mutlaka gerçektir diye değerlendirmek gerekir mi bilemiyorum" dedi.

-"CHP’Lİ VEKİLLER DESTEK VERECEK, ANCAK POLİSİN GİRİLMESİNİ İSTEMEDİĞİ YERLERE GİRMEYECEK"-

"Torba Tasarıyı protesto etmek için Türkiye’nin dört bir yanından gelenler var. CHP’li vekiller orada olacak mı" sorusu üzerine Hamzaçebi şöyle konuştu:

"Hükümetin buradaki tutumunu demokrasi ile bağdaşır görmüyorum. Kalabalıkları Ankara’ya sokmayayım, Ankara’da fazla kalabalık gözükmesin derseniz bu pislikleri yatağın altına, koltuğun altına süpürmek anlayışıdır. Çözüm bu tasarıyı yeniden görüşmektir.

Bir kısım milletvekili arkadaşlarımız işçilere destek vermek için kendileri ile beraber olacaktır, ancak bu yasaların izin verdiği çerçevede olacaktır. Polisin girilmesini arzu etmediği yerlere milletvekili arkadaşlarımızın girmesi şeklinde bir teşebbüsü olmayacaktır. Tamamen yasal çerçevede, kırmadan dökmeden işçilerin sorunlarına kulak vermek ve bu sorunları hükümete taşımak amacıyla bazı CHP’li milletvekili arkadaşlarımız bugün orada olacaktır."