Siyaset Hava kirliliğinde faturayı basına kesti

Hava kirliliğinde faturayı basına kesti

21.12.2008 - 01:19 | Son Güncellenme:

Erdoğan, bedava dağıtılan kömürlerin yarattığı hava kirliliğini haber yapan basına çattı: Namuslu habercilik yapın! Vatandaşa da şöyle seslendi: Ananızın sütü gibi ak, yakın!

Hava kirliliğinde faturayı basına kesti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Bursa’da Şehreküstü Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış ve TOKİ konutlarının anahtar teslim töreninde, hükümetin yaptığı sosyal yardımlara değinmeyeceğini, çünkü bazı çevrelerin bundan rahatsız olduğunu söyledi. Vatandaşlara dağıtılan bedava kömürün neden olduğu hava kirliliğinde faturayı basına kesen Erdoğan, ‘Kirlilik’ haberlerine tepki gösterdi ve “Habercilik yapacaksanız namuslu yapın, habercilik yapacaksanız doğru yapın” dedi.
Erdoğan, özetle şöyle konuştu:
SOSYAL DEVLETİ İNŞA EDİYORUZ: ‘Bunlar sadaka kültürüne alıştırdılar toplumu. Bedava kömür, bedava kitap dağıtıyor. Sadaka kültürü bu’ diyorlar. Biz Türkiye’de iktidarı devraldığımız zaman bu fakir fukaranın, garip gurebanın sesini duyamayan iktidarlar vardı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Anayasa’nın ifade ettiği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet olmanın özelliği nedir biliyor musunuz? Fakirini, garibini gidip arayabilen devlet... Onun gidecek, kapısını çalacak, görecek, arayıp bulacak ama bir eliyle verdiğini de diğer eli görmeyecek. İşte biz bu devleti şu anda inşa ediyoruz, bunu yapıyoruz. Bundan dolayı da kimse bu yapılana ’efendim bu bir sadaka kültürüne alıştırmadır’ diyemez. Eğer bizler bu noktada geçmişten bugüne yoksulluk içerisinde olan bir ülkeyi devralmamış olsaydık bu tablo böyle olmazdı. Ama böyle bir tablo var diye biz bunu da kenarda bırakamayız.
YAZIKLAR OLSUN: Biz evlerimizde sıcakta otururken onları soğukta bırakamayız. Bugün üzülerek yine medyada, bir tane gazeteye baktım bir haber başlığı yapmış ’doğal gaz pahalı olduğu için alamıyormuş’. Eee... ’Kömürle hava zehirlenmiş’ ve ’zehir soluyoruz’ diyor ve resme, kareye bakıyorum, yazıklar olsun. Doğal gaz alamayan bir bölgede tabii ki kömür yakılacak ve oradaki kömürden dolayı ortaya çıkan dumanı gösteriyor. Yazıklar olsun. Eğer iddialıysan, gel seninle o eve ben gideyim ama ya gazeteni kapatacaksın ya da yalan yazmayacaksın. Evinde doğal gaz olmayan bir vatandaş tabii ki kömür yakacak. Gerekirse ona bedava kömürü biz devlet olarak ulaştıracağız. Eğer o gazetenin patronu inanıyorsa, iddialıysa ben kapımı açıyorum, gelsin, o resmin çekildiği yere beraber gidelim. Ama habercilik yapacaksanız namuslu yapın, habercilik yapacaksanız doğru yapın.
ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ: Ücretsiz kömürü fakire, fukaraya ulaştırmaya devam ettik ve edeceğiz. Siz de ananızın sütü gibi ak olan bu kömürü yakın kardeşim, hiç bunlara bakmayın. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla fakirlere maaş veriyoruz. Başını sokacak bir evi olmayanlar için de TOKİ ile 45 metrekarelik 50 bin adet konut yapacağız. İşi olmayan vatandaşların taksitleri, iş bulununcaya kadar devlet tarafından ödenecek.

Haberin Devamı

Notlar...
‘Beraber ıslandık yağan yağmurda’

- Erdoğan, konuşmasının sonunda yağmur altında bekleyen vatandaşlarla, ‘Şimdi zamanı’ diyerek, ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda. Beraber ıslandık yağan yağmurda’ mısralarını birlikte söyledi.
- Erdoğan’ın ikindi ezanı okunurken konuşmasına ara verdiği sırada, Nergis Holding’den çıkarılan işçiler “Hükümet, Çağlar’dan hakkımızı al” diye slogan attı.
- Erdoğan, TOKİ’nin yaptığı evinin anahtarını teslim almak üzere, bedensel engelli eşi ve oğluyla birlikte sahneye gelen Garip Mutlu adlı vatandaşa merdivenden çıkarken yardımcı oldu.
- Erdoğan, PKK tarafından şehit edilen ve TOKİ tarafından yaptırılan iki okula adları verilen Bursalı erler Samet Akdeniz ve Samet Saraç’ın ailelerine de okulun fotoğrafı ile birer plaket sundu.

Haberin Devamı

AKP’Lİ?ÖZTÜRK:
Bakanlık yakıtları sıkı denetlemeli

AKP Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, hava kirliliğine neden olan kaynakların, yakıtların sıkı denetlenmesi ve kaliteli yakıtın özendirilmesi gerektiğini belirtti. TBMM Genel Kurulu’nda, Çevre ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşülürken, AKP grubu adına söz alan Öztürk, ancak partiküler kirlilikte bazı sorunlar yaşandığına işaret etti. Öztürk, partiküler kirliliğe neden olan kaynakların ve yakıtların sıkı denetlenmesi, ayrıca kaliteli yakıtın özendirilmesi gerektiğini belirtti.
ANKARA Milliyet