Siyaset ‘Hayır’ın adayını konuşmak için erken

‘Hayır’ın adayını konuşmak için erken

08.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “hayır bloku” olarak tanımlanan yüzde 49’luk kitlenin olası cumhurbaşkanı adayını konuşmak için erken olduğunu, bu konuda yapılan tartışmaları doğru bulmadığını bildirdiği öğrenildi.

‘Hayır’ın adayını  konuşmak  için erken

Kılıçdaroğlu, önceki gün parti genel merkezinde DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koromaz ve TTB Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Tükel’i kabul etti. Görüşmeye, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve partinin sivil toplum örgütleriyle temasını sağlayan ekibin içinde yer alan avukat Deniz Çakır katıldı.
Alınan bilgilere göre konfederasyon başkanlarının, “Bu birliktelik devam etmeli” talebini olumlu karşılayan Kılıçdaroğlu, “Sizinle ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerimiz sürecek. Birlikteliğimiz devam edecek” dedi. CHP yönetiminin, sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütleriyle düzenli olarak bir araya geleceği öğrenildi.
‘Zamanı var’
Sivil toplum örgütleri temsilcilerinin, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın çıkışıyla başlayan cumhurbaşkanı adayını doğru bulmadıklarını, özellikle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adının konuşulmasını yanlış bulduklarını belirtmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “’Hayır’ın adayını konuşmak için çok erken olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki tartışmaları doğru bulmuyorum. Her şeyin bir zamanı vardır” dediği belirtildi.
Kılıçdaroğlu’nun referandum sonuçlarının meşru olmadığını her ortamda dile getirdiklerini ve getireceklerini belirttiği, “Yüzde 49 olarak adlandırılan kitle daha eğitimli bir kitle. Bu demek ki ikna kabiliyeti daha yüksek bir kitle. Hayır oyu vermeyenleri de ikna edeceğimiz bir süreci başlatacağız” dediği öğrenildi.
Sürgün beklentisi
Görüşmede DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, kıdem tazminatının fona devredilmesini doğru bulmadıklarını, kiralık işçilik yasasıyla yakın bir gelecekte 6.5 milyon yurttaşın kiralık işçi olmasının önünün açıldığını belirttiği, KESK Genel Başkanı Özgen’in “100 binin üzerinde kamu çalışanı OHAL koşullarında ihraç edildi. Biz, yakın gelecekte Eğitim-Sen üyelerine yönelik bir sürgün furyası bekliyoruz” dediği kaydedildi.
Tükel’in de ihraçlara ilişkin olarak yakın geçmişte görev yapan Diyarbakır Tabip Odası’nın beş başkanının ihraç edildiğini anımsattığı, CHP’li milletvekillerinin TBMM Başkanlığı’na sunduğu Sağlıkta Şiddet Kanun Teklifi’nin TBMM’de kanunlaştırılması konusunda çalışılması önerisinde bulunduğu kaydedildi.
Koramaz’ın da, TMMOB üyelerinin çok yüksek oranlarda ‘hayır’ oyu kullandığını, bu oranın yüzde 80’e yaklaştığını ifade ettiği öğrenilirken, “Bu nedenle Ak Parti, bazı odalarımızda örgüt içi muhalefet yaratmanın derdine girdi ancak başarılı olamadı” dediği ifade edildi.