Siyaset Hayvanları Koruma yasası teklifi Meclis’e geliyor

Hayvanları Koruma yasası teklifi Meclis’e geliyor

10.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin, sahipli sahipsiz ayrımı olmaksızın hayvanlara eziyet eden ve öldürenlere hapis cezası verilmesini öngören yasa teklifini şubat sonunda yerel seçimler nedeniyle tatile girmeden önce Meclis’e sunmayı planladığı, ancak düzenlemenin yasalaştırılmasının seçim sonrasına bırakılacağı öğrenildi.

Hayvanları Koruma yasası teklifi  Meclis’e geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım düzenleme için “TBMM Başkanlığı görevini bırakmadan yapmak istediğim iş” açıklamasını yapmıştı. Parti içinde ve ilgili sivil toplum örgütleri arasında içerdiği hükümler nedeniyle tartışılan düzenleme rölantiye alınmıştı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışmalarını yakından takip ettiği teklifle ilgili, hem Yıldırım’ın sözünü havada bırakmayacak hem de herkesin içine sinecek bir yasa çıkarmaya yönelik çözüm formülü bulundu.

Haberin Devamı

AK Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, teklif yerel seçim tatili öncesi Meclis’e sunulacak. Ancak yasalaştırılma süreci ağırdan alınacak. Böylece süren tartışmalar çerçevesinde teklifte yapılması gereken değişiklikler zaman sınırlaması olmaksızın tespit edilecek. Teklif bu sayede komisyon ve genel kurul sürecinde olgunlaştırılarak, tüm kesimleri azami ölçüde memun edecek bir halde hayata geçirilmiş olacak. Parti kulislerinde, hayvanları koruma kanunu gibi, kamuoyunun beklediği bazı düzenlemeler için de AK Parti’nin aynı stratejiyi uygulayabileceği belirtiliyor.

Bütün hayvanlar çipli sistemle takip edilecek

Söz konusu teklifle getirilmesi beklenen belli başlı bazı düzenlemeler şöyle:

- Hayvanlara işkence ve eziyet edenler ile öldürenler artık adli para cezası ile kurtulamayacak. İşlenen fiile göre hapis cezası söz konusu olacak. Örneğin nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldüren 5 yıldan 10,5 yıla hapis cezası alabilecek. Düzenleme uyarınca verilen hapis cezalarının paraya çevrilmesi de mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

- Sahipli sahipsiz ayrımı olmaksızın tüm hayvanlara çip takılacak. Bu çip sayesinde satın alınıp terk edilen hayvanların kim tarafından terk edildiği kolayca tespit edilecek ve bu kişilere 700 TL ceza kesilecek.

- Petshop’larda kedi, köpek, tavşan gibi canlı hayvanlar kafeslerde alıcı beklemeyecek. Kuş ve balık dışındaki satışına imkan tanınan diğer tüm hayvanlar, çiftlik ya da bakımevinde duracak. Hayvan almak isteyenler pet shop’larda bunların sadece görüntülerini görebilecek.

- Sokak hayvanları kısırlaştırılacak. Hayvan barınaklarının standartları yükseltilecek ve bu konuda ilgili bakanlıklar ile belediyelere daha fazla sorumluluk yüklenecek.