Siyaset HDP’de Buldan ve Temelli dönemi

HDP’de Buldan ve Temelli dönemi

12.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 8 yıllık dönemi dün yapılan kongreyle kapandı. Aday olmayacağını açıklamasına rağmen imza toplayan delegelerin başvurusu, Demirtaş’ın talebi üzerine işleme konulmadı. Demirtaş’ın Parti Meclisi üyesi olarak yönetimde yer alması kararlaştırıldı. Pervin Buldan ve Sezai Temelli, mutabakat kapsamında yeni eş başkanlar oldu.

HDP’de Buldan ve Temelli dönemi

HDP 3. Olağan Kongresi dün Ankara Arena Spor Salonu’nda yoğun olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapıldı. Kongrenin ana sloganı “Umutla, kararlılıkla, cesaretle” olarak belirlenirken, salon parti politikalarını yansıtan pankartlarla donatıldı.

PYD’den mesaj

Kongreye TBMM’de grubu bulunan partilerden yalnızca CHP temsilci gönderdi. CHP’yi Grup Başkanvekili Engin Altay temsil etti. Yabancı konutlar arasında Filistin direnişinin simge ismi Leyla Halit dikkat çekerken, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani yazılı mesaj gönderdi. Kongrede tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının mesajları okundu. Gözaltına alınan HDP bileşenlerinin temsilcilerinin mesajını okuyan Meral Danış Beştaş, “Yine terörle mücadele şubesinden mesajımız var” dedi. Kongrede pek çok kurumun yanı sıra PKK’nın Suriye kolu PYD’den gelen mesaj da okundu.

Salona asılan Kürtçe “Savaşa hayır” yazılı pankart izin verilmediği gerekçesiyle indirildi. Zaman zaman Abdullah Öcalan lehine slogan atılınca Başkanlık Divanı, parti tarafından belirlenen sloganların dışında başka bir slogan atılmaması anonsu yaptı.

Demirtaş’tan veda

Demirtaş’ın cezaevinden gönderdiği mesaj, Divan Eş Başkanı Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Demirtaş, mektubunda özetle şunları dile getirdi:

“Sekiz yıllık Eş Genel Başkanlık görevim süresince bir an olsun destek ve dayanışmalarını benden esirgemeyen yediden yetmişe bütün halkımıza teşekkür ediyorum. Sizlerin mücadelesi, emeği, morali ve desteği beni her zaman ayakta tuttu ve güç verdi. HDP Türkiye için umut olmaya devam edecek. HDP, Türkiye ezilenlerinin partisidir. Mutlaka kazanacağız.”

Yeni PM’de Demirtaş dışında tutuklu hiçbir üye yer almadı. Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir gibi isimlerin PM’ye girmemesi dikkat çekti.