Siyaset HDP iddianamesini ‘iade’ raporu hazırlayan raportör inceleyecek

HDP iddianamesini ‘iade’ raporu hazırlayan raportör inceleyecek

09.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden hazırladığı iddianame için ilk inceleme süreci başladı. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın iddianame için, daha önce “iade” yönünde rapor düzenleyen aynı raportörü görevlendirdiği öğrenildi.

HDP iddianamesini ‘iade’ raporu hazırlayan raportör inceleyecek

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, önceki gün HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı ve daha önce yüksek mahkemenin eksiklikleri nedeniyle iadesine karar verdiği iddianamesini yeniden düzenleyerek 7 Haziran’da AYM’ye sunmuştu. AYM Başkanı Arslan, iddianame için raportör görevlendirmesini süratle yaptı. Böylece iddianamenin inceleme sürecine geçilirken, görevlendirilen raportörün ilk iddianameyi inceleyip eksiklikleri nedeniyle iadesi yönünde rapor yazan raportör olduğu öğrenildi. Raportörün ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlamasının ardından AYM heyeti davaya ilişkin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek. Bu süre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine göre, iddianamenin gönderilmesinden itibaren 15 günü geçemeyecek. AYM heyeti, Başsavcılığın, “partinin olası hazine yardımına ilişkin banka hesabına bloke konulması” yönündeki tedbir talebini ilk inceleme sırasında ele alabileceği gibi daha sonra da karara bağlayabilecek.

Haberin Devamı

Süreç nasıl işleyecek?

Kabul edilmesi halinde iddianame ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin, Yüksek Mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti, bu sürenin uzatılması için başvuru yapabilecek. Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu süreçte davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak.

Yazarlar