Siyaset HDP'li Kaplan'dan iç güvenlik paketi eleştirisi

HDP'li Kaplan'dan iç güvenlik paketi eleştirisi

23.01.2015 - 16:41 | Son Güncellenme:

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "İç güvenlik paketi ülkede demokratikleşme ortamını tamamen ortada kaldıracaktır" dedi.

HDPli Kaplandan iç güvenlik paketi eleştirisi

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Uludere olayıyla ilgili ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yaptıklarını anımsattı.

Haberin Devamı

Buna ilişkin Adalet Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği savunmanın hukuk adına bir skandal olduğunu ileri süren Kaplan, "Savunmada 'Makul inanç, zorunlu hata' deniliyor. 'Biz zorunlu katiliz, makul katiliz, onun için sorumluluğumuz yok' diyen bir yaklaşımla savunma yapılıyor. Bu son derece vahim bir savunma. Evrensel hukukta 'zorunlu hata' diye bir şey yoktur. Yapılanların bedeli ve müeyyidesi vardır" diye konuştu.

TÜBİTAK'ta kadrolaşmayı bizzat AK Parti'nin yaptığını öne süren Kaplan, "Dolayısıyla, dinlemelerle ilgili AK Parti hükümetlerinin haini artık kendi içinde araması gerekir" ifadesini kullandı.

4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi kararıyla ilgili bir soru üzerine Kaplan, bu kararın kesin olmadığını, bu suçların 20 yıllık zaman aşımına tabi olduğunu, daha önce örnekleri olduğu üzere bir iktidar değişikliğinde bunu yeniden gündeme getirmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kaplan, "Kamu vicdanı bunu kabul etmiyor. Yargının önünü açmak her zaman için doğru bir yoldur. Sığınılacak liman bağımsız yargıdır. Kendi atadıkları yargıçlara da güvenmemişlerse sorun var demektir" diye konuştu.

AK Parti içinde Yüce Divan yönünde oy kullananların olduğunun ifade edilmesi üzerine Kaplan, "Bir kırılma yaşanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaplan, iç güvenlik paketiyle ilgili bir soru üzerine de "İç güvenlik paketi ülkede demokratikleşme ortamını tamamen ortada kaldıracaktır" dedi.

Kaplan, Cizre'de yaşanan olaylarla ilgili, hükümetin, "Provokasyondu, paralel yapı gerçekleştirdi" diyerek sıyrılamayacağını söyledi.

Eski Bakanlardan Nihat Ergün'ün bir yakınının sahte diploma ile görev yapması ve üst düzey yöneticiliğe kadar yükselmesine ilişkin, "Sayın Ergün'ü tebrik ediyoruz. Herşeyi dürüstlükle açıklamış" diye konuştu.