Siyaset "Hukuk bir gün size de lazım olacak demiştik"

"Hukuk bir gün size de lazım olacak demiştik"

18.12.2013 - 12:54 | Son Güncellenme:

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, ’yolsuzluk ve rüşvet’ iddialarıyla ilgili soruşturmaya ilişkin, "Hep söyledik, ‘hukuk bir gün size de lazım olacak’ demiştik" sözleriyle değerlendirdi.

Hukuk bir gün size de lazım olacak demiştik


TBMM’de partili milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İstanbul’da yapılan ve ünlü isimlerin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Süheyl Batum, sözü uzun tutukluluk süresine getirdi. 3 bakanın oğlu ve iş adamlarının gözaltına alındığını söyleyen Batum, “Türkiye’de CHP’nin belli bir dönemden beri söylediği denetim eksikliğinin ne kadar büyük boyutlarda olduğu ortaya çıkmış oldu. Bu çocukların babaları bakan, bundan sonra bütün olanların bu bağlamda izlenmesi gerekir” diye konuştu.

"BİR GÜN HUKUK SİZE DE LAZIM OLACAK DEMİŞTİK"
5-7 yıl gibi uzun tutukluluk sürelerinden ötürü yaşanan sıkıntıları anlatan Batum, “Bu bürokratların bağlı olduğu siyasetçiler, bu çocukların babaları olan bakanlar, yandaş medya, penguen medya, bu durumda yapılan soruşturmalardaki 5-7 yılık tutuklular konusunda ağızlarını bile açmamışlardı. Şimdi aynı durumdayız, bu çocukların 5-7 yıl tutuklu kalacakları bir soruşturma düzenini düşününüz. Biz bunlar gibi değiliz, onurlu, namuslu, hukuka saygılı, insana değer veren insanlarız. O yüzden biz bu güne kadar bunların babalarının, siyasetçilerinin, aydınlarının yaptığı gibi yapmayacağız, doğruları söylemek durumundayız. Hep söyledik, ‘hukuk bir gün size de lazım olacak’ demiştik. Özellikle bu uzun tutukluluklar konusunda tam denk düştüğü için bu bakanların çocuklarının durumunun bu bağlamda değerlendirilmesi gerekir. Bu çocuklar için de olmaz, başkaları için de olmaz” şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi’nin kapsamı yanlış yorumladığını, daralttığını ifade eden Batum, “Sadece milletvekilleri için tutuklamanın uzun olmayacağı, sadece temsil hakkını ilgilendirdiği kesinlikle yanlıştır. Diyarbakır mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını bile bile yanlış uygulamaktadır. Hukuk, tamamen başka bir şey söylemektedir. AİHM’nin yüzlerce kararı var. Uzun tutukluluk doğrudan doğruya milletvekillinin ihlali değildir, kişi güvenliği ilkesinin ihlalidir. Bu bakanlar, bu siyasetçiler 5-7 yıldır bunları söylediğimizde görmezden geldiler” dedi.

"GÖREVDEN ALINMALARI OBJEKTİF DEĞİL"
Emniyet müdürlerinin görevden alınmalarıyla ilgili soru üzerine Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, “Değerlendirmeler objektif olmalı. Ben Isparta Valisi iken, şehir merkezinde benim damadıma emniyet kemeri takmadığı için ceza yazıldı. O emniyet görevlileri için ben bir şey yapmadım. Kanun, yasa herkes için geçerlidir. Yetkililer kendilerini aşarak mevki, makam ve yetkilerini kullanmalıdırlar, kendileri için değil. Savcılarla ilgili tasarruflar olabilir diye düşünülüyordu, emniyet yetkilileri hakkında işlem uygulanmış. Emniyet yetkilileri, savcılarca verilen adli görevlerini yerine getirmişlerdir. Böyle bir görevden sonra görevden alınmaları objektif değildir” açıklamasını yaptı.
Batum, çocukları gözaltına alınan bakanlar hakkında fezleke verilip verilemeyeceğinin sorulması üzerine, “Bakanlar hakkında doğrudan doğruya cezai takibata geçmek imkanı yoktur. Savcı bizim bilmediğimiz bir bilgiyi aldığında, bu bilginin var olduğunu TBMM Başkanı’na bildirmek zorundadır. TBMM Karma Komisyonu kurarak Meclis soruşturması prosedürünü başlatır. Savcı tek başına soruşturmayı başlatır, gereklerini yerine getiremez. Meclis’e gereği yapılmak üzere gönderir” dedi.