Siyaset Hükümet Genelkurmay ile çatışma istemiyor

Hükümet Genelkurmay ile çatışma istemiyor

20.06.2009 - 01:28 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli danışmanları arasında yer alan Yalçın Akdoğan, AKP hükümetinin son andıç krizi nedeniyle Genelkurmay ile çatışmak gibi bir niyetinin olmadığını ima etti

Hükümet Genelkurmay ile çatışma istemiyor

Akdoğan, hükümetin kavga çıkartarak sivil siyasetin güçlenmesini isteyen çevrelere “kurumlar arası uyumun Başbakan’ın görevi olduğunu” belirterek, “masa başından konuşmakla, direksiyonda olmak arasında sanırım bu kadar da fark olur” dedi.
Yasin Doğan müstear adıyla Yeni Şafak gazetesinde köşe yazan Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, bir süredir tartışmaları devam eden “irticayla mücadele belgesi” ile ilgili olarak hükümetin tutumunu “diklenmeden dik durmak” diye tanımladı.
Akdoğan, bu süreçte hükümetin aldığı tutumu şöyle gerekçelendirdi:
“AK Partili yetkililer daha sert mesajlar verirken, hükümet kanadı daha dengeli ama net ve kararlı bir söylem ortaya koymuştur. Bu çerçevede diyaloğu, uzlaşma, meseleyi örtme veya yumuşatma yöntemi gibi göstermeye çalışmak da yanlıştır. Diyalog, bir yöntem olarak gerekli ve doğru olandır. Ama asıl belirleyici, diyalogun içeriğinin ne olduğudur.
Başbakan Erdoğan, “meselenin peşini bırakmayacağı vurgusunu” yaptı, Genelkurmay da “işin üzerine gidileceği” açıklamasında bulundu. AKP işi “söyleme” bırakmadı, suç duyurusunda bulundu. Konunun münferit bir hadise olarak görülmemesi, geçiştirilmemesi, örtülmemesi, ezik bir tavır takınılmaması önemlidir. 

Kurumlar arası uyum
Hükümet diklenmeden dik durma yaklaşımını bu olayda da sergilemiştir. AK Partili yetkililer daha sert mesajlar verirken, hükümet kanadı daha dengeli ama net ve kararlı bir söylem ortaya koymuştur. Bu çerçevede diyaloğu, uzlaşma, meseleyi örtme veya yumuşatma yöntemi gibi göstermeye çalışmak da yanlıştır. Diyalog, bir yöntem olarak gerekli ve doğru olandır. Ama asıl belirleyici, diyaloğun içeriğinin ne olduğudur.
Kurumları yıpratmama ve kurumlar arası uyumu gözetme, elbette bir Başbakan’ın temel görevlerinden biridir. Başbakan hem bir siyasetçi olarak demokratik rejime ve hukuk devletine olan bağlılığını net bir şekilde ortaya koymuş, hem de devlet adamı olarak kurumların yıpranmaması hassasiyetini göstermiştir.
Bunun aksini demokratik alanın genişlemesi ve sivil siyasetin güçlenmesi gibi görenler, ne kadar kavga çıkarırsanız, o kadar güçlenirsiniz yaklaşımı içinde olabilirler. Ancak, masa başından konuşmakla, direksiyonda olmak arasında sanırım bu kadar da fark olur”.