Siyaset Hükümete ‘jet’ yetki

Hükümete ‘jet’ yetki

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hükümete ‘jet’ yetki

Hükümete ‘jet’ yetki

Hükümete ‘jet’ yetki

ANKARA Milliyet

Hükümetin, kamu görevlileri arasında ücret dengesizliğini gidermek için kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarmak üzere üç ay süreyle yetki istediği tasarı, muhalefetin itirazlarına karşın, iktidarın oylarıyla ve maddeleri görüşülmeden TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçti.
Komisyona, yetki yasasının gerekçesini açıklayan Devlet Bakanı Hasan Gemici, hükümetin, acil durumlarda rahat hareket etmesi için Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarını gözönünde bulundurarak tasarıyı hazırladıklarını ve istenen yetkinin sınırlarının net olarak çizildiğini bildirdi.
Kamu kesiminde işçi ve memurlar arasında büyük ücret farkı olduğuna dikkat çeken Gemici, çıkarılacak KHK’larla, yüksek ücret alan kamu görevlilerin ücretlerinde azalmaya neden olmadan yeni düzenleme yapılacağını bildirdi.
ANAP’lı Işın Çelebi ve FP’li Cemil Çiçek, tasarının "apar topar" görüşülmesine tepki gösterirken, DYP’li Ayvaz Gökdemir, tasarıda yer alan "idari, mali ve sosyal haklar" ifadelerinden nelerin kastedildiğini sordu.
Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Yusuf Günay, kamuda çalışan işçi ve memurlar arasında yüzde 200’e varan ücret farkları bulunduğunu belirterek, "Bir şoför, genel müdüründen fazla maaş alıyor. İdari haklarla da, yükselme ve sicil kastediliyor" diye konuştu. Gökdemir’in, "gevelemeden yanıt ver" sözleri üzerine Gemici, "Bir kamu personeline bu şekilde hitapta bulunulması hoş değil. Bu sözler hakaret içeriyor" diye çıkıştı. Gökdemir’in, "Özür dilerim, ayrıntı versin" demesi üzerine Günay, kamu çalışanları arasında 200 bin - 500 milyon lira lojman tazminatı alanlar olduğunu belirterek sosyal haklara örnek verdi.
Muhalefetin, görüşmelerin ertelenmesi önergesi reddedilirken, iktidarın, "maddelere geçilmeden Anayasa’ya uygunluk oylaması" önergesi kabul edildi. Böylece yetki yasası maddeleri görüşülmeden kabul edildi.
Tasarının, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ardından Genel Kurul’a getirilerek tatilden önce çıkarılmasının planlandığı dile getirildi.



SİYASET