Siyaset Hüseyin Çelik: Büyükelçinin uyarılması sözkonusu

Hüseyin Çelik: Büyükelçinin uyarılması sözkonusu

07.02.2013 - 13:55 | Son Güncellenme:

.

Hüseyin Çelik: Büyükelçinin uyarılması sözkonusu

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, " Sayın ABD Büyükelçisi 15.30'da Dışişleri Bakanlığına gidecek. Daha önce ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırıyla ilgili detayları Müsteşarla görüşecek. Bu görüşmede bir tepki gösterileceğini bilmelisiniz. Bu gelişme ile birlikte Sayın Büyükelçi'nin Dışişleri tarafından uyarılması, dikkatinin çekilmesi söz konusudur" dedi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Dışişleri Bakanlığı ziyareti hakkında da bilgiler veren Çelik, "Ben şahsi görüşüm bile desem kamuoyunda böyle algılanmıyor. Sayın ABD Büyükelçisi 15.30'da Dışişleri Bakanlığına gidecek. Daha önce ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırıyla ilgili detayları Müsteşarla görüşecek. Bu görüşmede bir tepki gösterileceğini bilmelisiniz. Bu gelişme ile birlikte Sayın Büyükelçi'nin Dışişleri tarafından uyarılması, dikkatinin çekilmesi söz konusudur" şeklinde konuştu. Çelik ayrıca, Ricciardone'nin emniyet konusunda ki açıklamaları hakkında,"Somut deliler olmadan yorum yapmam doğru değil. Ben büyükelçinin sözleri ile ilgili söylemem gerekeni söyledim. Bunun arkasındayım, parti olarak da bunun arkasındayız" dedi.

Haberin Devamı

CHP'Lİ BELEDİYELER

Çelik, CHP'li belediyelere soruşturma tartışmaları ile ilgili Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları hakkında, "Belediyelerle ilgili olarak 3391 soruşturma ve inceleme izni verilmiştir. Bunun 1535'i Ak Parti belediyeleri için, 1026'sı CHP'li, 450 küsur de MHP'li belediyeler için verilen izindir. 27 adet teftiş onayı verilmiştir bizim dönemimizde. Kılıçdaroğlu'nun şöyle bir saplantısı var, eğer biri CHP'li ise ya da CHP'ye yakınsa o DHKP-C'li de olabilir, ona dokunulmaması lazım. Yok böyle bir şey arkadaşlar. Yanlış yapanın yanına koymamak hukuk devletinin gereğidir. Uzlaşma komisyonunda üç arkadaşımız AK Parti'yi temsilen bulunuyor" dedi.

AK Parti'de 7-8 kişilik bir heyetin olduğuna dikkat çeken Çelik, "Burada her şey pişiriliyor. Bu 3 değerli arkadaşımız bizim görüşümüz olarak komisyona götürüyor. Temyiz mahkemesi adı altındaki düzenleme bizim partimizin iradesiyle verilen bir karardır. Anayasa Mahkemesi ve Sayıştay duruyor. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de dahil hepsi bir çatı altında toplanıyor, yok edilmiyor. Bu bizim ilk defa keşfettiğimiz bir şey de değil. Yargının bütünlüğü açısından bu son derece isabetlidir. Orada farklı farklı daireler olacak. Adli ve idari yargıya bakan farklı daireler olacak. Hukukçular tartıştığı zaman burada garipsenecek bir şey bulmuyorlar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"BU REFORMDUR OLMASI GEREKENDİR"

Yüksek Yargı Düzenlemeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Çelik şu değerlendirmelerde bulundu: "Bizim uzlaşma komisyonunda üç değerli arkadaşımız var. Tüm olup bitenler 3 kişinin şekillendirmesi ile olmuyor. İçeride bir heyetimiz daha var. İçeride her şey pişiyor şekillendiriliyor. Oradaki arkadaşlarımız sunuyor. Yüksek Yargı'da tek çatı altında toplanılması bizim partimizin iradesi ile verilmiştir. Yargıtay ve Danıştay hepsi tek mahkemeye dönüştürülüyor. Yok edilmiyor. Bir çatı olarak toplanması ve temyiz mahkemesi olarak vasıflandırılması bizim ortaya çıkardığımız bir şey değil. Orada farklı daireler olacak. Bu reformdur olması gerekendir. Bunu hukukçular tartışınca doğru buluyorlar. Plansız iş yapan kimse haritasız define arayan bir serseme benzer diye bir söz var. Biz aklımıza geleni yapan iktidar değiliz. Bizde işleyen bir istişare mekanizması var. Bu kararın arkasında genel merkez iradesi var, STK'lardan alınan görüşler var. Yargıya müdahale söz konusu değil. Yargı bağımsızdır, tarafsızdır. Bu teklifimizi verdik. Herkes bilsin okusun. Aklı eren herkes bunu tartışsın. Türkiye sağlam limana demir atsın."

Haberin Devamı

"ONLARIN YORUMLARI DA BİZİM HOŞUMUZA GİTMİYOR"

Çelik ayrıca ABD ile müttefik ve dost olunduğunu belirterek, "Söz konusu İsrail olunca bir çok konuda hemfikir olmadığımızı İsrail de ABD de kamuoyu da biliyor. İsrail ile ilgili bir konuda ABD Dışişleri'nin farklı yorum yapması söz konusu olabilir. Bizim yorumlarımız onların hoşuna gitmiyor, onların yorumları da bizim hoşumuza gitmiyor. Biz dost ve müttefikiz ABD ile. Ama bu her konuda mutabık olacağımız anlamına gelmez. Bağımsız bir ülkeyiz. NATO'nun içindeyiz. ABD ile ticari, ekonomik ilişkilerimiz var" değerlendirmelerinde bulundu.

İMRALI Başbakan Erdoğan'ın dün akşam İmralı görüşmeleri hakkında yaptığı açıklamalar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Bu konuda tabi inisiyatif hükümete aittir. Sayın Başbakan birinci ağızdan söylenmesi gerekeni söyledi. Başbakan'ın hükümet adına ve parti başkanı olarak söylenmesi gerekeni söyledi. Benim üzerine ilave edecek bir şeyim yok" şeklinde konuştu.