Siyaset İade sürecinde en kritik 10 gün

İade sürecinde en kritik 10 gün

16.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İade sürecinde en kritik 10 gün

İade sürecinde en kritik 10 gün

       PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi konusunda çalışmalar devam ederken, İtalyan yasalarına göre, hapiste kalma süresi olarak öngörülen 10 gün, önceki günden itibaren başladı.
       İtalyan basının verdiği bilgiye göre, İtalyan Temyiz Mahkemesi bu 10 günlük süreyi önceki günden itibaren onayladı. İtalyan Adalet Bakanı Oliviero Diliberto, eğer suçlunun hapiste kalış süresinin uzatılmasını istemezse, Öcalan 10 gün sonra serbest bırakılacak.
       Türkiye ise iade talebi ile ilgili dosyasını 40 gün içinde İtalyan makamlarına teslim edecek. İtalyan yasaları "siyasi" olarak nitelediği suçlarda, yani suçlunun sosyal, kişisel, şahsi koşulları, siyasi düşünceleri, dil, milliyet, cinsiyet, din, ırk gibi nedenlerle takip edildiği ve cezalandırıldığı yönünde değerlendirme yaparsa, iade gerçekleşmiyor.
       İadeye neden olacak türden suçlarda ise iade edilecek ülkede idam cezasının bulunması bir engel teşkil ediyor. Bu durumda, iade talebinde bulunan ülkenin, gerek İtalyan Adalet Bakanlığı, gerekse adli makamlar tarafından idam edilmeyeceği konusunda yeterli görülecek garantiler vermesi halinde iade sözkonusu olabiliyor.
       İade talebi üzerinde karar verecek olan adli makam konumundaki İtalyan Temyiz Mahkemesi. Savcının, üç ay içinde suçlama ile ilgili tahkikatı bu mahkemeye sunması gerekiyor. Ayrıca Temyiz Mahkemesi'nin alacağı kararın da Türkiye'deki Yargıtay'a eşdeğer olan İtalyan yargı kurumu tarafından iptal edilme olasılığı var. İtalyan kanunlarına göre iade talebi ile ilgili dava bir yıl içinde sonuçlanmazsa sanık serbest bırakılıyor.
       Mahkeme kararının verilmesinden sonra iadenin yapılması ile ilgili son kararı ise Adalet Bakanı veriyor. Siyasi nedenlerle siyasi sığınma ile ilgili talepler İtalya İçişleri Bakanlığı'na yapılıyor ve 6 ay içinde karara bağlanıyor. Siyasi sığınma hakkının verilmesi halinde ise iade sözkonusu olmuyor.