Siyaset ‘İkinci turda çekilmem’

‘İkinci turda çekilmem’

09.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığına aday olan Demirtaş, başka bir aday lehine hareket etmeyeceğini belirtti. Halkların özgürlüklerini sağlayacaklarını belirten Demirtaş “Seçilirsem ne bölünme ne de demokrasi kaygısı kalır” dedi.

‘İkinci turda çekilmem’

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, CNN Türk’te soruları yanıtladı. Demirtaş özetle şunları söyledi.

İKİ TURDA DA ÇEKİLMEM: İlk turda yüzde 51 alamayacağız. İkinci turda 2 aday yarışacak ve biri biz olacağız. O yüzden pazarlık ihtimali yok. İlk turda veya ikinci turda, ölmezsem hiçbir zaman bir aday lehine ne ilk turda çekilirim, ne de ikinci turda çekilirim.

RADİKAL DEMOKRASİ HAMLESİ: Biz Recep Tayyip Erdoğan, CHP, MHP karşıtı değiliz. Karşıtlık yüzünden toplum korku yaşıyor. HDP olarak yeni bir kamplaşma ve kutuplaşma için aday çıkarmadık. Toplumu nasıl bir arada tutacak radikal demokrasi hamlesini düşünüyor, bu arayışları yapıyoruz.

BÖLMEK İÇİN ÇANKAYA’YA GİTMİYORUM: Biz AKP’ye destek vereceksek, Kılıçdaroğlu’na bu kadar açık nasıl teklifi yaptık Rıza Türmen’i? Benim şahsımda kamplaşma ve gerilim çıkarmak için aday çıkarmadık. Erdoğan’ın Çankaya’da totaliter, otoriter rejim yaratmasının önüne geçmek için panzehir benim. Ben ülkeyi bölmek için Çankaya’ya gitmiyorum.

SÜREÇ BENİMLE HIZLANIR: Benim Cumhurbaşkanlığım çözüm sürecini hızlandırır. Ne bölünme kaygısı kalır ne demokrasi kaygısı.

TC VE BAYRAK DEĞİŞMEYECEK: (Bir seyircinin “Bir İzmirli olarak bana, TC’yi ve bayrağı değiştirmeyeceğinize dair söz verebilir misiniz?” sorusuna) Elbette. Nasıl bir değişiklik yapmayı düşünebiliriz ki? Söylemediğimiz hiçbir şeyi yapmayız, söylediğimiz her şeyi de yaparız.

Haberin Devamı

MİTİNG YAPACAĞIZ: Elimizde devletin imkanları yok. Ata uçağı, Ana uçağı yok. Valiler emrimizde yok. Ama yine de yaklaşık 38-40 ilde miting yapacağız.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’I ÖNEMSEYECEĞİZ: Bir zorunluluk haline gelmişse Ortadoğu’da yeni sınırların çizilmesi en geniş kabulle olmalıdır. Türkiye’nin sınırına komşu bir Kürdistan kurulacaksa elbette bunu önemseyeceğiz. Orayı bir devlet olarak görmesi daha doğru olur. Radikal demokrasi projesi bunu destekliyor. Türkiye’de bölünme dışında başka seçeneğimiz yok değil, tüm halkların özgürlüklerini sağlayabiliriz.