Siyaset İnsan Hakları komisyonunda Seyfi Oktay ve Kürt sorunu tartışması

İnsan Hakları komisyonunda Seyfi Oktay ve Kürt sorunu tartışması

17.06.2010 - 17:06 | Son Güncellenme:

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda AKP ve CHP’li üyeler arasında "Seyfi Oktay" AKP’li ve BDP’li üye Akın Birdal arasında da "Kürt sorunu" tartışması yaşandı.

İnsan Hakları komisyonunda Seyfi Oktay ve Kürt sorunu tartışması

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Zafer Üskül başkanlığında toplandı. Üskül toplantının ardından yaptığı açıklamada, komisyonda Hasdal Askeri Cezaevi, kaçak göçmenler ve AŞTİ alt komisyon raporlarının ele alındığını ve kabul edildiğini söyledi. Üskül Eylül ayının ikinci haftasında, daha önce Almanya, Fransa gibi ülkelerde yapılan incelemelerin bir benzerini İsviçre’de yapmak üzere alt komisyon oluşturulduğunu da bildirdi. İnsan Hakları Komisyonuna 8 bin 14 başvuru olduğunu, bunlardan 7 bin 262’sinin sonuçlandırıldığını, 682 başvurunun işlemde olduğunu ifade eden Üskül, 70 dilekçenin ise işleme alınmak üzere beklediğini kaydetti. Üskül toplantının dilek ve temenniler bölümünde CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in Hollanda’da kaybolan bir Türk’le ilgili bilgileri aktardığını ve inceleme yapılmasını istediğini kaydederek gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

-"HEDEF GÖSTERMEYE DEVAM EDİYORLAR"-

Üskül, BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın da komisyon çalışmalarından dışlandığını, alt komisyonlara alınmadığını söylediğini kaydederek, alt komisyonların partilerin sandalye sayısına göre belirlendiğini, buna göre de kurulan alt komisyonlarda 3 AKP, 1 CHP ve 1 MHP’li üyenin yer aldığını kaydetti. Bu duruma rağmen Birdal’ın 5-6 alt komisyonda görev aldığını ancak ısrarla dışlandığını ifade ettiğini söyleyen Üskül, Birdal’ın kendisini, Kartal Cezaevinde Velat Bulut isimli bir tutukluyla ilgili yapılan başvuruyu dikkate almamakla suçladığını da kaydetti. Velat Bulut’la ilgili ailesi, yakınları ya da avukatından komisyona herhangi bir başvuru yapmadığını, sadece CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın konuya ilişkin başvurusu olduğunu, buna da yanıt verildiğini söyleyen Üskül, Birdal’ı kendisini ‘hedef göstermeye devam etmekle’ suçladı. Üskül, komisyon toplantısının sonlarına doğru bazı milletvekilleri arasında tartışma yaşandığını ve toplantıyı kapattığını bildirdi.

Haberin Devamı

-"SİVAS HALKI KARAR VERMELİ"-

Zafer Üskül bir soru üzerine İsrail’e gidecek alt komisyonla ilgili Dışişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını, ancak henüz bakanlıktan geri dönüş olmadığını söyledi. Üskül Madımak Oteli’yle ilgili kamulaştırma kararı konusundaki bir soruya da "Sivaslıların katılımı ile ne yapılacağı düşüncesi bana da uygun geliyor. Halkın istediği çözüm gerçekleşecektir" karşılığını verdi.

-AKP VE CHP ARASINDA "SEYFİ OKTAY" TARTIŞMASI-

Edinilen bilgilere göre ise komisyon toplantısında CHP’li Ahmet Ersin ile AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım ve Bursa Milletvekili Mehmet Ocakden arasında "Seyfi Oktay" tartışması yaşandı. Yargıya müdahale konuşulurken Yıldırım ve Ocakden "Seyfi Oktay’ı da biliyoruz, telefon görüşmelerini basından okuyoruz, izliyoruz" dedi. AKP’li üyelerin sözlerine CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin tepki göstererek "İnsan Hakları Komisyonu üyesinin insanların özel telefon görüşmelerinin dinlenmesi ve basında yer almasını eleştirmesi gerekirken bundan mutlu olmasını protesto ediyorum. Sayın Oktay ile ilgili bir soruşturma var. Bu soruşturma devam ediyor ama anladığım kadarıyla Seyfi Oktay’la ilgili hükmü milletvekilleri kendi vicdanlarında vermişler. Bunlar çok ayıp. Bir komisyon üyesine yakışmıyor. Seyfi Oktay bu toplumun saygın bir kişisidir, ona yönelik bazı basın organlarında sürdürülen kampanyayı onaylar nitelikteki sözlerinizi kınıyorum, protesto ediyorum" karşılığını verdi.

Haberin Devamı

-"KÜRT SORUNU YOK TERÖR SORUNU VAR" İFADESİ TARTIŞMA YARATTI-

Komisyon toplantısında yaşanan bir başka tartışma ise "Kürt sorunu" konusunda oldu. Alt komisyon çalışmalarından dışlanmaktan yakınan Akın Birdal, Giresun’da işçilerin Kürt oldukları için çalıştırılmadıklarını, yine Rize’de bir ilçede 35 kişinin Diyarbakırlı olduğu için çalıştırılmadığını bu konuda alt komisyon kurulmasını istedi. Birdal’ın "Kürt sorunu" ile ilgili sözlerine ise AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş tepki göstererek "Kürt sorunu yok terör sorunu var" karşılığını verdi. Birdal ise Ataş’ın sözlerine müdahale ederek "Sayın Başbakanı, Cumhurbaşkanını yalanlıyorsunuz. Zafer Üskül ve komisyon üyeleri de buna sessiz kalıyor. Kürt sorununun varlığını bir insan hakları komisyonu üyesinin inkar edebilmesi çok vahim. Başbakan ve Cumhurbaşkanı daha önce ‘kürt sorunu’ demedi mi? Siz inkar ediyorsunuz. Üstelik de karşınızda bir Kürt milletvekili var. Abdurrahman Kurt da sessiz kalıyor. Buna çok üzüldüm" diye konuştu. Birdal’ın sözleri üzerine tartışma tırmanırken, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da AKP’li üyelere "çok şükür doğru yere geldiniz" diyerek tartışmaya katıldı. Bal’ın bu sözleri üzerine de komisyonda AKP’li üyelerle arasında hakarete varan tartışmalar yaşandı. Tartışmaların büyümesi üzerine Komisyon Başkanı Zafer Üskül toplantıyı kapattı.