Siyaset İnsan odaklı bir anayasa yapacağız

İnsan odaklı bir anayasa yapacağız

01.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun bir televizyon programında “En büyük hayalim başbakan olmak” dediğini söyleyen Davutoğlu, “Eğer çok arzu ediyorsa 23 Nisan yaklaşıyor bir günlüğüne verebiliriz” dedi.

İnsan odaklı bir anayasa yapacağız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2007’de Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nın engellendiğini belirterek, “Kendi kazdıkları kuyuya düştüler. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı engellenmeseydi, biz de halkın seçtiği bir cumhurbaşkanlığı için anayasa reformuna gitmeyecektik. Gittik ve halk anayasayı değiştirdi” dedi.

Haberin Devamı

Üç dönemliklere veda
Davutoğlu, partisinin 24. dönemin son grup toplantısında milletvekillerine hitap etti. Üç dönemi dolan milletvekillerine teşekkür eden Davutoğlu, üç dönem kuralı nedeniyle bu dönem aday olamayacak olan 68 milletvekilini temsilen Meclis Başkanlığı yapmış Bülent Arınç, Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin’e Ak Parti armasının yer aldığı beratlardan verdi. Davutoğlu, grup toplantısında şunları söyledi:

GERÇEK BİR BAŞBAKAN OLSAYDI: Türkiye’de hür parlamenter sistem uygulanmış olsaydı, bunları yaşamayabilirdik. Gerçek bir başbakan olsaydı, parlamenter sistem olsaydı, 12 Eylül sabahı ülkenin başbakanı ve diğer siyasi liderler evinden alınıp bir yerlere götürülmezdi. Ne oldu? Milletin seçtiği parlamenter demokrasinin temsilcisi olan hükümetler zayıflatıldı. Yine gerçek bir parlamenter sistem olmuş olsaydı, bu parlamentonun iradesini engellemek için e-muhtıra verilmezdi, 367 oyunları oynanmazdı. Bugün parlamenter sistemi başkanlık sistemi karşısında savunmaya kalkanlar, vaktinde parlamenter sistemi savunmadılar.

GÜL SEÇİLSEYDİ: Eğer Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı engellenmeseydi, biz de halkın seçtiği bir cumhurbaşkanlığı için anayasa reformuna gitmeyecektik. Gittik ve halk anayasayı değiştirdi. O değişiklik üzerinde de bugünkü Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı, vaka budur. Bu karmaşık sistem, ancak ve ancak... 1960’larda Adalet Partisi’nden Demokrat Parti koptu, daha sonra diğer partilerden kopuşlar oldu. O günkü gruplar sağlam durmadığı için Refah-Yol hükümeti çöktü.

BAŞKANLIK GÜNDEME GELECEK: Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde Abdullah Gül ile olan ilişkisi, ne de şimdi bizim Sayın Cumhurbaşkanımızla olan ilişkimiz hiçbir zaman maddi bir temele, siyasi bir hesaba dayanmadı. Yeni Türkiye’yi inşa ederken, inşallah alnımız açık, ak, yüreğimiz daha bir özgüven içinde, özgürlükçü ve insan odaklı bir anayasa ile birlikte, özgürlükçü temele dayalı, başkanlık sistemini de gündeme getireceğiz.

GÜÇ AYRILIĞINA DAYALI YENİ YÖNETİM: 2007 seçimleri, 2011 seçimleri sonrasında Anayasa komisyonları kuruldu. Hele hele 2011 seçimi sonrasında bütün partilerin eşit katılımıyla Anayasa Komisyonu kuruldu ama 4 yıl içinde bu komisyonun çalışmasına izin vermediler. Şimdi biz yeniden millete gidiyoruz. İnşallah milletten aldığımız iradeyle, destekle yeni anayasayı ve bu anayasa içinde de verimli, etkin, güçler dengesine dayalı, güç paylaşımına dayalı, güç ayrılığı prensibine dayalı yeni bir yönetim anlayışını hakim kılacağız.

Haberin Devamı

“23 Nisan’da koltuğu veririz”

Haberin Devamı

BAŞBAKAN OLMAK İSTİYORMUŞ: Kılıçdaroğlu bir televizyonda ‘En büyük hayalim başbakan olmak’ diyor. ‘Hedefimiz iktidar olmak’ demiyor. Meselesi şahsi. Olacak, olacak kendisi Başbakan olacak. Eğer çok arzu ediyorsa 23 Nisan yaklaşıyor bir günlüğüne verebiliriz. CHP olarak hedefi ‘Yüzde 35’; biz başlarken yüzde 36,5 ile başladık. Bizim başladığımız yere gelmek onun en büyük hedefi.

İZİN VERMEYECEĞİZ: Seçim beyannamemiz yayınlandığında göreceksiniz. Biz, 2023 sözleşmesi hazırlıyoruz. 1923 sözleşmesinde cumhuriyet inşa edildiği gibi, 2023 sözleşmesiyle inşallah yükselen küresel bir güç olarak, yeni Türkiye’nin inşasının temelleri atılacak. İster cunta heveslileri, 1960’lı, 1970’li yıllarda, 12 Eylül’de olduğu gibi, isterse dini görünüm altında bürokrasiyi ele geçirip, KPSS sınavlarını çalıp, bürokrasi üzerinden siyasi vesayet oluşturmaya çalışan gruplar olsun, bunların yeni türleri olsun, hiçbirine izin vermeyeceğiz.