Siyaset İrademiz komisyonun kurulması yönünde

İrademiz komisyonun kurulması yönünde

25.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yolsuzluk soruşturması nedeniyle istifa eden 4 eski bakanla ilgili Meclis’te soruşturma komisyonu kurulması yönünde “irade göstereceklerini” belirterek, “Yetersiz olduğu, tüm fiileri ve suçlamaları kapsamadığı iddia edilen soruşturma önergesi çekildi.

İrademiz komisyonun kurulması yönünde

Yeni önerge tüm iddiaları ve fiilleri kapsadı. 4 eski bakanla ilgili iddiaların tamamı eksiksiz soruşturulacak, üzerine gidilecek ve gereği yapılacak. Önergeyi veren arkadaşlarımızın düşüncesi, tek bir soruşturma komisyonu kurulması. Ak Parti olarak irademiz komisyonun kurulması yönünde olacak” dedi.
Canikli Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 2 Mayıs’ta görüşülmesi planlanan önergelerin 5 Mayıs’ta ele alınacağını belirtti.
Canikli’nin verdiği bilgiye göre Genel Kurul’da komisyonun kurulması kararı çıkarsa Meclis Başkanlığı grubu bulunan 4 siyasi partilerden, kendilerine düşen üye sayısının 3 katı isim bildirmesini isteyecek. Komisyon 15 üyeden oluşacak. 9 Ak Parti, 4 CHP, 1 MHP ve 1 BDP milletvekili üye olacak. Soruşturma komisyonunun çalışma süresi 2 ay ancak. Buna ek olarak 2 ay daha komisyon çalışabilecek. Böylece komisyon 4 ay soruşturma yapabilecek. Süre sonunda komisyon raporunu Meclis Başkanlığı’na gönderecek. Rapor, Genel Kurul’da görüşülecek. Eski bakanların Yüce Divan’a sevki için Genel Kurul’da yapılacak oylamada salt çoğunluğun (276 milletvekili) kararı gerekecek. Soruşturma komisyonun çok geniş yetkileri olduğundan kurum ve kuruluşlardan gizli belgeler de istenebilecek. Soruşturmalar kapsamında adı geçen isimlerin bilgisine başvurulabilecek. Örneğin iddialar komisyonda görüşülürken Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş, bilgisine başvurulmak üzere Meclis’e davet edilebilecek.