Siyaset Irak’a saldırı uzak

Irak’a saldırı uzak

20.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başbakan’a yakın gelecekte bir operasyon olmayacağı garantisini veren Dick Cheney Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’na ise, "Saddam Hüseyin’den nefret ediyoruz" dedi

Irak’a saldırı uzak

ABD Başkan Yardımcısı, Ecevit’e güvence verdi
Irak’a saldırı uzak

Başbakan’a yakın gelecekte bir operasyon olmayacağı garantisini veren Dick Cheney Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’na ise, "Saddam Hüseyin’den nefret ediyoruz" dedi

UTKU ÇAKIRÖZER, ELÇİN ERGÜN, ÖZGÜR EKŞİ Ankara Fotoğraflar: ALTAN BURGUCU, ÜMİT BEKTAŞ

Türkiye, Irak’a askeri operasyon yapılmasını istemediğini, Başkan Yardımcısı Dick Cheney aracılığıyla ABD yönetimine iletti. Başbakan Bülent Ecevit’le görüşmesinde "Görünür gelecekte Irak’a saldırı yok" garantisi veren Cheney’in ısrarla görüşmek istediği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve üst düzey komutanlarla bir araya gelmesiyse, "Savaş senaryoları konuşuldu" yorumlarına yol açtı.

Baş başa görüşme
Ortadoğu turunun son ayağında Türkiye’ye gelen Cheney, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Ecevit’le bir araya geldi. Cheney ile yaklaşık yarım saati baş başa olmak üzere 1 saat 15 dakika görüşen Ecevit, şunları söyledi: "ABD yönetiminde Irak’a saldırı konusunda bir kararlılık yok. Cheney özellikle vurguladı ki, görünür gelecekte Irak’a askeri bir harekat söz konusu değil. Bunu çok açık bir şekilde belirtti. Irak’ın BM kararlarına uyması ve kapılarını silah denetimine açması gerekiyor. Uluslararası camianın beklentilerini karşılamasını umuyorum."
Ecevit, Cheney’in Ortadoğu gezisi sayesinde İsrail ile Filistin arasında diyalog zemininin oluşmasını "sevindirici" bulduğunu da ifade etti.
Cheney’in görüşme trafiğinin son durağının "askerlere" ayrılmasıysa günün tartışma konusu oldu. İki yıldır sürdürdüğü "Türkiye’ye gelen yabancı devlet adamlarıyla görüşmeme" prensibini Cheney’in ısrarı üzerine bozan Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, Irak’a olası operasyon konusundaki kaygılarını ilettiği öğrenildi.

Genelkurmay’dan mesaj
Ecevit’e "askeri harekat olmayacak" garantisi veren Cheney’in, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de yer aldığı görüşmede Kıvrıkoğlu’na, "Görünür gelecekte harekat yok. Ama Amerikan halkı Saddam’dan nefret ediyor" demesi dikkati çekti.
Cheney’in, TSK’nın Irak, Afganistan ve Orta Asya ile ilgili askeri - stratejik görüşlerini dinlediği görüşmede, Genelkurmay’ın Irak’a olası bir operasyonda Türkiye’nin pozisyonunun "lojistik" destekle sınırlı kalacağı mesajını verdiği de öğrenildi.
Irak’a olası bir operasyon durumunda Türkiye’nin ayrıca, Kuzey Irak’ta doğacak kargaşanın Türkiye’nin sınır güvenliği ve ulusal bütünlüğüyle bölgedeki Türkmen azınlığı etkilememesi için her türlü hazırlığı yaptığı iletildi.
Ecevit ise, Cheney’in TSK yönetimiyle yaptığı toplantıyı, "Rahatsızlık söz konusu değil, çünkü ABD müttefikimiz. Buraya gelmişken askeri ve güvenlik konularında Genelkurmay Başkanı ve arkadaşlarıyla görüşmek istemesi bence olumlu bir hareket" şeklinde değerlendirdi.

Peynirli börek yedi Kavaklıdere içti...
Cheney’in 18 saat süren gezisinden göze çarpan ilginç notlar şunlar:
• Havaalanında 100’ü aşkın ABD ajanı görev yaptı. TV ve gazetelerden 60 gazeteci, 3 saat önce tepeden tırnağa aranarak VIP binasına alındı.
• Uçağın inişi öncesi ve sonrasında polis helikopterleri havadan güvenlik sağladı.
• Cheney Ankara’ya, kendisine tahsis edilen Air Force - 2 ile geldi. Terörist saldırı olasılığına karşı uçağın kapısında Cheney’i 2 limuzin karşıladı. Eşi Lynne Cheney’i de, uzun yıllar Tansu Çiller’in yakın korumalığını üstlenen polis memuru Öznur Akgül korudu.
• Cheney’in ABD’li siyah korumalarına "Gel, git, basın" gibi sözcüklerin öğretildiği anlaşıldı.
• Kalp hastası Cheney’in sabahları kullandığı kondisyon bisikleti de uçaktan otele götürüldü, Güven Hastanesi’nden özel ambulans ve sağlık personeli kiralandı. Ambulansta görevlendirilen uzman doktor Engin Gürkan ve hemşire Zennure Durukal, Cheney’in kalp rahatsızlığı konusunda bilgilendirildi.
• Cheney’e verilen yemeğin mönüsü "peynirli börek, biftek, tatlı tabağı"ndan oluştu. İçecek olarak da Cheney’e 1997 tarihli "Kavaklıdere Selection" şarap ile Türk kahvesi ikram edildi.

Sezer’den PKK şikâyeti
Cumhurbaşkanı Sezer, Ecevit ve Kıvrıkoğlu, Cheney ile görüşmelerinde "PKK ve DHKP-C’nin AB tarafından da terör örgütü kabul edilmesi için ABD’nin yardımcı olmasını" istedi. Bu talebe Dick Cheney de hak verdi ve Türkiye’ye bu konuda yardımcı olacaklarını söyledi.

Komutanlık için 228 milyon dolar
Başbakan Ecevit, Türkiye’nin Afganistan’daki Barış Gücü’nün komutanlığı için istediği mali yardımı ABD’nin vereceğini açıkladı. Dick Cheney ile yaklaşık yarım saat baş başa görüşen Ecevit, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sayın Cheney, bir jest olarak, ABD Kongresi’ne verecekleri bir önergeyle, Türkiye’ye 228 milyon dolarlık katkıda bulunacaklarını söyledi. Bu, Afganistan’da olan harcamalarımıza bir katkı olacaktır."




SİYASET