Siyaset ‘İş birliği’ için sıra iller mutabakatında

‘İş birliği’ için sıra iller mutabakatında

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP ve İYİ Parti, 21 büyükşehirde seçim işbirliği yapma konusunda anlaşmıştı. Uzlaşma kapsamında Ankara, İstanbul, Adana, Aydın, Bursa, Antalya, İzmir, Hatay, Muğla, Eskişehir ve Tekirdağ CHP’ye bırakılırken; Balıkesir, Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep de İYİ Parti adaylarının desteklenmesine karar verilmişti. Bu mutabakatın ardından iki partiden kurmaylar, hem 21 büyükşehirin ilçeleri hem de ittifak kapsamı dışında kalan diğer il belediyeleri için ittifak zemini aramaya başladı.

‘İş birliği’ için sıra iller mutabakatında

Üç kez temas yaşandı

Haberin Devamı

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, iş birliğinin kapsamının genişletilmesine yönelik ilk temas 16 Aralık’ta kuruldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İYİ Parti Genel Merkezi’nde, İYİ Partili kurmaylarla dört saati bulan bir görüşme yaptı. İkinci görüşme ise önceki gün gerçekleşti. Genel başkan yardımcıları Torun ve Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti’den yetkililerle genel merkezler dışındaki bir ofiste yaklaşık altı saat görüştü. CHP ve İYİ Parti arasındaki üçüncü temas ise dün yaşandı. Görüşmelerde, seçim iş birliğinin kapsamının genişletilmesinde mutabakata varıldı. Bu çerçevede, İYİ Parti’nin, CHP’nin yönetimde olduğu sekiz il belediyesi olan; Edirne, Kırklareli, Yalova, Çanakkale, Zonguldak, Giresun, Burdur ve Sinop’ta aday çıkarmamasında anlaşıldığı öğrenildi. CHP’nin buna karşılık Nevşehir, Osmaniye ve Isparta gibi illerde aday göstermeyerek İYİ Parti adaylarını destekleyeceği belirtildi.

Haberin Devamı

İlçeler bitmek üzere

İki parti, 21 büyükşehirin ilçelerinde nasıl bir strateji izleneceği konusununda da büyük oranda anlaştı. Bu kapsamda Ankara’nın; Haymana, Şereflikoçhisar, Evren, Akyurt, Çamlıdere, Çubuk, Kahramankazan, Pursaklar, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerinde İYİ Parti adaylarının desteklenmesinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi. CHP’nin, İstanbul ve İzmir’in ilçeleri için henüz bir müzakereye yanaşmadığı belirtildi. CHP yönetiminin, 14 belediyesi bulunan İstanbul ile 24 belediyesi bulunan İzmir’de “ancak CHP adaylarının başarılı olabileceği” görüşünde olduğu, bu nedenle bu ilçelerde “aday çıkarmama” seçeneğine sıcak yaklaşmadığı bildirildi. CHP kurmayları, devam edecek görüşmelerde iki kent için de bir ya da iki istisna olabileceğini de ifade etti.

Yeni adaylar 4 Ocak’ta

Daha önce dört grup halinde 530 belediye başkan adayını açıklayan CHP, 4 Ocak’ta düzenlenecek Parti Meclisi toplantısında, “beşinci grup” adaylarını açıklayacak. Toplantıda, İzmir, Mersin ve Bursa’da yarışacak adayların yanı sıra çok sayıda il ve ilçe adayı da belirlenecek. CHP yönetimi, 15 Ocak tarihine kadar, aday belirleme maratonunu büyük oranda tamamlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

‘İş birliği’ için sıra iller mutabakatında

İZMİR BİLMECESİ SÜRÜYOR

CHP’nin İstanbul ve Ankara adaylarının açıklanmasının ardından gözler, İzmir’de hangi ismin yarışacağına çevrildi. Parti kulislerinde dört isim ağırlıklı olarak dillendirilmeye başlandı. Bu çerçevede; Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in isimleri kulislerde öne çıktı. Daha önce yeniden aday olmayacağını açıklayan mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’nun da aday belirleme sürecinde “etkin” olmaya çalıştığı, bir çok kez Kılıçdaroğlu ile görüşerek, hem büyükşehir hem de ilçelerin aday belirleme çalışmaları konusunda raporlar sunduğu öğrenildi. Kulislerde, henüz net görüş ifade edilemeyen İzmir için Kocaoğlu’nun yeniden aday olabileceği iddiası dahi konuşulmaya başlandı. Bir çok dengeyi gözeterek aday belirlemeye çalışan CHP liderinin nasıl bir karar vereceği merak ediliyor.