Siyaset İsrail’den Van’a 7 prefabrik ev

İsrail’den Van’a 7 prefabrik ev

27.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İsrail’den prefabrik ev ve çadır talep etti. Türkiye’nin talebi üzerine İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ekibini toplayarak ilk partide sivil bir uçakla 7 prefabrik ev gönderme kararı aldı

İsrail’den Van’a 7 prefabrik ev

Türkiye’nin dün akşam gelen yardım talebine en hızlı dönen ülkelerden biri İsrail oldu. Ankara, İsrail’in İstanbul Büyükelçiliği aracılığıyla İsrail’den prefabrik ev ve çadır talep etti. Bunun üzerine İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ekibini toplayarak, Türkiye’ye ne gibi yardımda bulunabilineceği ve yardımların nasıl ulaştırılacağı konularını tartışmaya açtı. Toplantının ardından Türkiye’ye ilk partide 747 Boeing tipi 1 sivil uçakla 7 prefabrik evin gönderilmesine karar verildi. Bakanlıktan bir yetkili ise birkaç gün içerisinde uçakların devamının geleceğini ve ayrıca gemi ile de yardım taşınacağını açıkladı. Ayrıca Türkiye’nin insan gücü istemesi ihtimaline karşı da hazırda bir yardım ekibinin bekletildiği iddia edildi.

Sivil uçak geliyor
Gönderilen uçakların sivil olması ile dikkat çekti. 2010 yılı Mayıs ayında gerçekleşen Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye, İsrail askeri uçaklarına hava sahasını kapatmıştı. İsrailli yetkililer neden sivil uçak gönderildiği sorularını yanıtsız bırakırken, bundan sonraki uçakların da sivil olup olmayacağına dair bir açıklamada bulunmadılar.
Diğer yandan İsrailli yetkililer ortada “çok ciddi bir insani krizin” bulunduğunu ve böyle zamanlarda tüm problemlerin ve siyasetin devre dışı bırakıldığını hatırlatarak, bunun iki ülke arasındaki krizin çözümlenmesi anlamına gelmeyeceğini söylediler. İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, İsrail’in Türkiye’ye deprem yardımını sağlamasının, ciddi bir kriz içindeki ikili ilişkilerdeki durumu değiştirmeyeceğini savunurken, eski Büyükelçi Uri Bar-Ner de, “Yardım jestleri ile diplomatik sorunların ayrı tutulması gerektiği”ni vurguladı.
İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesine konuşan Liel “Bana, yapılarda Davut yıldızları olursa Türklerin rahatsız edip etmeyeceğini bile sordular. Benim önerim ise, itidal göstermektir. Bunu Van için yapıyoruz, gözlerimiz Ankara’da değildir” dedi. Bu arada Van’daki depremin ardından yardım talebinde bulunan Türkiye’ye birçok ülke ve kurumdan cevap geldi.

Almanya ve Fransa da yolluyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Dubai’deki deposundan binlerce çadır ve battaniyeyi bölgeye gönderiyor. BMMYK’dan yapılan basın açıklamasında, 2 bin çadır, 40 bin battaniyenin Erzurum Havaalanı’na sevk edildiği belirtildi.
Almanya 360 bin euro değerinde, 500 adet kış şartlarına uygun çadır, 2 bin 500 adet battaniye ve 14 adet çadır ısıtıcısını hızlı bir şekilde deprem bölgesine gönderiyor. Fransa, evsiz kalanlara ulaştırılmak üzere büyük çadırları taşıyan yardım uçağını yarın Türkiye’ye gönderecek.