Siyaset 'İsrail’e posta koymuş gibi yapıp anlaşma'

'İsrail’e posta koymuş gibi yapıp anlaşma'

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İnce, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına tepki gösterirken Ak Parti iktidarının İsrail’e yönelik politikalarını da sert ifadelerle eleştirdi

İsrail’e posta koymuş gibi yapıp anlaşma

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasıyla yaşanan olaylara ilişkin olarak, “ABD’nin bu tavrı Ortadoğu’ya barış getirmez. Yanlış bir iş yapıyorlar” dedi. Filistin sorununun Türkiye’de “istismar” edildiğini savunan İnce, “Erdoğan’a sesleniyorum; yazıktır, günahtır. Orada Müslümanlar ölüyor, acı çekiyor. Doğru düzgün bir politika uygula. İsrail’e posta koyuyormuş gibi yapıp, arka planda anlaşma” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İnce, dün önce Konya’nın Ereğli ilçesinde, ardından Konya’da düzenlenen mitinglerde konuştu. İnce’nin mesajları şöyle:

CANLI YAYIN YAPTIRDI: (Vatandaşlardan cep telefonlarını çıkarmasını isteyerek) Akıllı telefonlarla canlı yayına geçin hepiniz. Onlar hangi manşeti atarsa atsın, bizim milletimiz 24 Haziran’da manşeti atacak. Yazsanız da yazmasanız da bu iş oldu. Bu iş tamam.

KUDÜS TEPKİSİ: Bugün ilginç şeyler oluyor. ABD’nin bu tavrı Ortadoğu’ya barış getirmez. Yanlış bir iş yapıyorlar. Kudüs sadece Filistin’in, İsrail’in değildir. Kudüs, Müslümanlar için mübarek yerlerden birisidir. Kosova’daki Müslümanı da, Ereğli’deki Müslümanı da Yalova’dakini de ilgilendirir. Yapılan iş yanlıştır.

İnce’den dikkati çeken “yurt dışı” açıklaması: Erdoğan’a izin yoksa ben de miting yapmam

Ankara’dan Konya’ya giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce şunları kaydetti:

YÜZDE 29.9’A İDDİAYA GİRERİM: İlk turda Erdoğan ile çok yakın oranlarda oy alacağımızı düşünüyorum. Birimiz yüzde 38 birimiz 40 gibi. Kafa kafaya gideceğiz. Şu anda oy oranımız kesinlikle yüzde 30’un üzerinde. Bu pazar seçim olursa... Şu anda yüzde 29.9’a iddiaya girerim.

AF DEĞİL ADALET: Bize af değil adalet lazım. Danışıklı dövüş olabilir. Getirileceğini sanmıyorum.

YURT DIŞI AÇIKLAMASI: Erdoğan’a izin verilmez de bana miting izni verilirse asla miting yapmam. Her adaya yurt dışında izin verilmesi lazım. Eşit koşullar gerekiyor.

YETKİLERİ İADE EDECEĞİM: (Seçilirseniz, Cumhurbaşkanı’nın tüm yetkilerini kullanacak mısınız?) Hayır, bazı yetkileri iade ederim. Mesela bütçe. 81 milyonun geliri bir kişiye emanet edilmez. Meclis karar versin, ben o vebali alamam.

HAKKARİ’DE GÖRDÜM: (Kürt oyları konusunda) Kürt kardeşlerimizin beni anladığını düşünüyorum. Hakkâri’de gördüm. Öyle bir durumda çok oy alacağımı düşünüyorum. Kürt oyları bakımından Akşener’den ve Erdoğan’dan daha az oy aldığım ankete inanmıyorum.

RAMAZAN KAMPANYASI: Biraz zor olacak ama iftarda da miting yapacağız. Onlar da Ramazan’da dini duyguları sömürmek için var gücüyle çalışacaklar. Özel olarak dizayn edilmiş zaten ona ayarlanmış bir seçim. Şaşalı iftar sofralarının üzerine kurgulanacak. Biz mütevazi kampanyamıza devam edeceğiz.

HARÇLIĞINDAN BİR TL VER: (Cumhurbaşkanı adaylarına bağışlar) Bir kampanya başlatacağız. Gençlere; ‘Harçlığından 1 lira Muharrem Abi’ne ver’ diyeceğim. (Hangi takımı tuttuğunun sorulması üzerine) Çocukken Fenerbahçeliydim. Beşiktaş’ın Çarşı ruhuna bayılıyorum. Galatasarayın Avrupa’da ses getirmesine güveniyorum. Trabzon’un Anadolu’da olması bir başka güzel.

Kura yorumu: Allah’ın takdiri

İnce, Ereğli’deki mitingin ardından Konya’ya geçerken Karapınar ilçesine uğradı. Seçim otobüsü üzerinde meydanda toplanan kalabalığa selamlayan ve kısa bir konuşma yapan İnce, seçim pusulasındaki sıralamada birinci sırada yer aldığını belirtti. İnce, “Az önce YSK’da kura çekimi yapıldı. Adaylık sıralaması, Allah’ın takdiri birinci sırada Muharrem İnce çıktı. Bunu bu sefer başaracağız hiç kuşkunuz olmasın. Türkiye’nin bir barışa, bir huzura, mutluluğa ihtiyacı var. Hiç kimseye tezek, pislik demeden, kavga etmeden, geleceğimizi anlatacağız. Sorunları nasıl çözeceğimizi anlatacağız” dedi.

GAZZE’YE DEĞİL GEBZE’YE GİTTİ: Filistin sorunu ne yazık ki Türkiye’de son yıllarda bir siyasi istismar sorunu. En güzel açıklamayı Numan Kurtulmuş yaptı, Kutluyorum. Kültür Bakanı. Ama Kültür Bakanı iken yapmadı, başka bir partinin genel başkanıydı. Ne dedi, ‘İsrail en büyük zaferlerini AKP döneminde yaptı’ dedi. Doğru söylüyor. Türkiye’de şimdi yine bir Filistin sömürüsü başlayacak. Geçmişte ‘Gazze’ye gideceğim’ dedi. ‘Gazze’ye abluka kalkacak’ dedi. Gidebildi mi? Gazze’ye gidemedi, Gebze’ye gitti. Şimdi yeni bir Filistin sömürüsü başlayacak. Erdoğan’a sesleniyorum; yazıktır günahtır. Orada Müslümanlar ölüyor, acı çekiyor. Yapma bunu. Doğru düzgün bir politika uygula. İsrail’e posta koyuyormuş gibi yapıp, arka planda anlaşma. Müslümanların kanına girme. Müslümanları kullanma, Müslümanları incitme, Müslümanlara yalan söyleme.

Haberin Devamı

HAKKÂRİ’DE YAPABİLİR MİSİN? Edirne’de miting yaptım, Edirne’den çıktım Hakkâri’ye gittim bir gün sonra, İzmir Marşı eşliğinde, Hakkâri’de Türk bayrakları altında miting yaptım. Hani bize söylüyordu ya, ben ona söylüyorum, Sen benim yaptığımı Hakkâri’de yapabilir misin? Gel benim yaptığım gibi bir miting yap. Taşımayacaksın ama, sağdan soldan taşıma. Bir tane taşıma yoktu mitingde, hepsi Hakkâriliydi. Zaten taşımaya paramız yok. Millet garibansa Cumhurbaşkanı adayı da garibandır.

Haberin Devamı

YENİ DOKTOR LAZIM: Gençler ve kadınlar siz bu için bir kenarından tutarsanız emin olun başarabiliriz. Türkiye’nin dört bir köşesini geziyorum. İnsanlarımız bir umutsuzluk içerisinde. Bizim bir umuda, huzura, barışa ihtiyacımız var. Bunu 16 yıldır yöneten kişi yapamaz. Size yeni bir doktor lazım.

GAZZE'YE GİDECEĞİM

İnce, Konya mitinginde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

BÜYÜKELÇİYİ ÇEKİN: ABD ile İsrail kalıcı bir husumet gerçekleştiriyor Ortadoğu’da. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlere sesleniyorum. Derhal Washington’daki büyükelçinizi çekin. Devlette devamlılık esastır. Allah’ın izni ile Tayyip Erdoğan’ın koltuğuna oturduğumda, onun Türkiye Cumhuriyeti adına verdiği sözlerin takipçisi olacağım. 2013’ten beri Gazze’ye gideceğiz diyor ama gidemedi. Size söz veriyorum, beni cumhurbaşkanı yapın Gazze’ye gideceğim.

ÖYLE BİR GÖREVİM YOK: Erdoğan ne olacak? ‘Onu yargılayacak mısın’ diyorlar. Hayır. Benim böyle bir görevim yok. Ama bağımsız, tarafsız bir yargı düzeni kuracağız. O gerekirse beni, gerekirse Erdoğan’ı yargılayacak.

Haberin Devamı

PARANIZI ÇALIYORLAR: En değerli varlığımız nedir? Çocuklarımız. Ak Parti’ye oy veren kardeşlerime sesleniyorum. Tam 12 sene çocukların sorularını çalmışlar FETÖ ile beraber. Size söz veriyorum. Hazine’den paranızı da çaldırmayacağım çocuklarınızın sorusunu da, sandıkta oyunuzu da çaldırmayacağım.