Siyaset 'İstanbul’da seçim yenilenmeli'

'İstanbul’da seçim yenilenmeli'

10.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

YSK’nın tüm oyların sayımını reddederek kargaşayı ortadan kaldırmadığını ileri süren Yavuz, “Şaibe ve şüphe ortadan kalkmadı. 29 binden 14 bine geldi. Tamamı sayılsa ne olacaktı, resim ortada. İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz” dedi...

İstanbul’da seçim yenilenmeli

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oyların yeniden sayılması kararının reddetmesi üzerine, “olağanüstü itiraz” yoluna gideceklerini ifade etti. Yavuz, AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, yerel seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavuz özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ: Büyükçekmece’de daha farklı usulsüzlüklerde yapılmış. 2017 yılında özellikle Büyükçekmece’deki bir işçi ilçe nüfus müdürlüğünde görevlendiriliyor. Çalışan kişi belediyedeki imkânları kullanarak iskâna açılmamış yeri numaralandırılıyor. Bir arsayı, tırı ev gibi gösterip seçmen kaydı yapıyor. 10 binleri aşan rakamlar.

51 SANDIĞIN ANLAMI YOK: YSK’ya gittik, ‘oyların tamamı sayılsın’ dedik. YSK oyların tamamının sayılmasına gerek yoktur kararı verdi. Kararı verirken 51 sandıkta oylar sayılsın kararı var. YSK’nın kararları hepimizi bağlar ama eleştirme hakkımız var. Gerçekte anlamış değilim. 51 sandığın sayımına karar verilmesine karar verilmesini anlamış değilim. Biz 51 sandığı örnek verdik bunlara ilişkin bir şey istemedik. Binlercesi var dedik. Bu şimdi neyi değiştirecek, hiçbir şey. Ya taleplerimiz anlaşılmamış. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Sayın diye talebimiz de yok.

Haberin Devamı

ŞAİBEYİ KALDIRMALIYDI: İkinci eleştirdiğimiz nokta, parçalı ve kargaşalı durum var. Bazı ilçelerde sayılıyor, bazı ilçelerde sayılmıyor. En üst merci olan YSK ne yapması gerekir, kargaşayı ortadan kaldırması gerekirdi. Kargaşa kalkmadı, şaibe ve şüphe ortadan kalkmadı. Sadece geçersiz oy sayımından 6 bin rakamı çıktı. Bir de tümünün sayının ortaya çıkan rakamlar var. 29 binden 14 bine geldi. Yüzde 6’sı sayıldı, yüzde 20’si sayılsa neler olacak. Bu sandığın sonucunun manzarası çok net gidişattan anlıyoruz. Tamamı sayılsa ne olacaktı, resim ortada.

YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ: Şimdi elimizde yeniden kullanacağımız bir imkan var onu kullanacağız. Kanun olağanüstü itiraz yolunu öngörüyor. ‘Seçimin sonucuna müessir olaylar ve haller sebebiyle’ diyor. Bu gerekçeyle olağanüstü itiraz yolunu partiler kullanabilir. Anlattıklarımızı dile getirdiklerimizi dilekçeye işleyerek, seçimin sonucunu çok net etkileyecek olaylar ve haller var. Olağanüstü itiraz yolunu kullanıyoruz. İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz diyeceğiz.

DERSİMİZE ÇALIŞIYORUZ: (Sandıklarda parti temsilcisi var) Diğer illere de bakmakta fayda var İstanbul’a odaklandık. Beş siyasi partinin görevlisi var. Tutanak tutulmuş, sayım döküm çizelgesinin altına imza atılmış ama boş girilmiş. Sandık başkanının boş getirme şansı var mı? Sahtekârlık var. İmzalar atılmış AK Parti üyesinin de imzası var. Ancak farklı aktarılmış. Bunlar münferit hata olarak görülmesi imkansız, ince işçilik yapıldığı özel çalışıldığı her halinde bellidir. Parti oyları kaydırılmış. Yeniden oy sayılması neden önemli biliyor musunuz? Birçok delilimiz var, henüz çürütülebilmiş değil. Çürütülemeyecek de. Dersimize iyi çalışıyoruz.

Haberin Devamı

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK: (Sahada görevliler çalışmadı mı? FETÖ temizlenemedi mi?) Esasen bu sonuçları havale edeceğimiz yerlerden çıkmış sorun. Sandık başkanlarının belgeyi bozma, yeni belge ortaya koyma durumuna müdahale edebilecek durumda değiliz. FETÖ temizlenmedi mi, birilerinin onlardan da istifade etmek işine gelmiş olabilir. Birçok kesim işbirliği yapmış olabilir. Ne yapıldığı neler yapıldığına ilişkin süreçte daha farklı şeyler paylaşacağız. Birçok konuda suç duyurusunda bulunacağız.

Haberin Devamı

5 YIL ŞAİBE KONUŞULUR: (YSK reddederse ne olur?) Şüphe, şaibe ortadan kalkmamış olur. Net bir karşılık ortaya konmamış olur. 5 yıl boyunca şaibe konuşulur.