Siyaset İSTANBUL - MİLLİYET

İSTANBUL - MİLLİYET

01.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günlerdir yaşanan gerginlik nedeniyle olay beklenen Beyazıt'ta, polisin önlemleri ve cop kullanmaması nedeniyle korkulan olmadı. Sadece izinsiz yürüyüş yapmak isteyen 25 kişi gözaltına alındı

İSTANBUL - MİLLİYET

İSTANBUL Üniversitesi'nde hafta içindeki saldırılara tepki olarak sol görüşlü öğrencilerle bazı İslamcı grupların eyleminin beklendiği Beyazıt Meydanı hareketli bir gün geçirdi. İstanbul Valiliği'nin uyarısına karşın izinsiz yürüyüş yapan sekiz sol görüşlü öğrenciyle cuma namazı çıkışında eylem yapmak isteyen 17 Nizamı Alemci gözaltına alındı. Toplam 25 kişiyi gözaltına alan polisin, müdahele sırasında cop kullanmadığı gözlendi.
Beyazıt Meydanı'nda gün polis ablukası altında başladı. Merkez bina girişi başta olmak üzere çevrede barikatlar oluşturuldu. Yüzlerce Çevik Kuvvet polisi panzerlerle desteklenirken, ambulanslar ve muhtemel gözaltılara karşı İETT otobüsleri de hazır bekletildi. Barikatı geçerek saat 12.30 sıralarında basın mensuplarının yanına ulaşan yaklaşık 40 kişi pankart açarak Edebiyat Fakültesi'ne doğru yürümeye başladı. "Baskılar bizi yıldıramaz" diye slogan atan göstericilere müdahale eden polis sekiz öğrenciyi gözaltına aldı.
Grubun dağıtılmasından sonra önlemler Beyazıt Camii'ne kaydırıldı. Cuma namazından çıkan vatandaşlar meydanda toplanmaması için uyarıldı. Camiden çıkan, çoğunluğunu Nizam - ı Alem Ocağı üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 60 kişilik bir grup "Ülkücü hareket engellenemez" sloganı ve tekbirlerle toplandı.
Polis bütün uyarılara karşın dağılmayan gruptan Nizam - ı Alem Ocakları İstanbul Başkanı Mehmet Efe Yılmaz ve üniversiteler sorumlusu olduğu belirtilen Osman Çağlar'la birlikte 15 kişiyi gözaltına aldı.
Kalabalığın dağıtılmasının ardından bu kez de kadın ve çocuklardan oluşan 5 - 6 kişilik bir grup ellerinde Doğu Türkistan bayraklarıyla sessizce geçtiği alandaki bütün gelişmeler, binaların çatılarına yerleştirilen polis kameralarıyla tespit edildi.