Siyaset İstanbul’u alan doğal Cumhurbaşkanı adayıdır

İstanbul’u alan doğal Cumhurbaşkanı adayıdır

11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin, 24 Haziran seçimlerindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığına açık kapı bıraktı.

İstanbul’u alan doğal Cumhurbaşkanı adayıdır

İnce, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

OYUNA GELMEYİN: 4 Mayıs günü aday oldum, 51 gün kampanya yapabildim. İlk kez yüzde 30 barajını aştık. İlk kez ‘kazanabiliriz’ umudunu yerleştirdik. Beklentilerin bu kadar yükseldiği ortamda insanlar hayal kırıklığına uğradı. Seçim gecesi ben ne diye çıkacaktım? 15 milyon insan oy verdi bana, onlara diyorum ki oyuna gelmeyin. Oyun şu; ‘bu seçimde başaramadı ama önümüzdeki seçimde başaracak. Yıpratmamız lazım bunu, yeniden başımıza bela olmasın.’

ŞARTLAR DEĞİŞTİ: (Seçimden önce, ‘Kılıçdaroğlu ile rakip olmam’ dediniz, neden sözünüzü tutmadınız?) Yine rakip olmadım. Sözümde durdum. Ben kendisine yemekte, ‘kurultayı toplayalım siz aday olmayın’ dedim. Yarışalım demedim ki. Ama şartlar değişti. Bir şeçim yaşadık. 4 milyon fazla oy almışım. Ortada yeni durum var. Bu değişimi gerçekleştirebilseydik ben mitinglere devam edecektim. Genel başkana dedim ki, hemen bir otobüs yaptıracağım, koltukları olmayacak, mutfağı, banyosu, yatak odası olacak. Yüksekova’dan başlayacağım Muğla’dan çıkacağım. Genel başkana ‘siz milletvekilisiniz grup başkanı olun milletvekillerini yönetin, ben milletle sokaklara düşeyim’ dedim. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yıl sürmeyeceğine garanti veririm. Mümkün değil, daha erken olacak.

Haberin Devamı

MEMNUN DEĞİLİM: İktidardan memnun musunuz, değilim, muhalefetten memnun musunuz değilim. Kıyameti koparmaları lazım, yer yerinden oynaması lazım, mutfak yanıyor. Ortalık yangın yeri ama muhalefet yok ortada. Muhalefetin ortalığı ayağa kaldırması lazım. CHP bunları halka anlatamıyor. Meydan meydan gezmesi lazım. CHP özgüven eksikliğini üzerinden atmalı. Başarabiliriz. Her üç oy veren kişiden birisi diyor ki, sandığa gitmeyeceğim, protesto edeceğim. Bu değişim olmadığı için. Ben de onlara yapmayın etmeyin diyorum. Ben diyorum ki parti bizim, parti milletin partisi.

ADAY MESAJI: (CHP’nin aday belirleme süreci konusunda) Partinin yöneticileri acaba bana aday belirleme sürecine karışma hiç, sadece gel kampanyada çalış mı diyecekler, yoksa gerçekten başarı mı istiyorlar. Bunu aday belirlenirken göreceğiz. Yerel seçimde partimin başarılı olması için elimden geleni yapacağım.

Haberin Devamı

BENİM ÜZERİMDEN KONUŞMAYALIM: (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olur musunuz?) Ben Cumhurbaşkanı adayı olacağım, kararlıyım. Ama bundan önce, Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce ne olur, onu bilemiyorum. Benim böyle bir talebim yok. Bana bunu söyleyenler var. Hayır şu da olur tabii. İstanbul’u kazanan birisi, yani AKP’nin İstanbul saltanatını yıkan bir belediye başkanı, doğal Cumhurbaşkanı adayıdır zaten. Siyasetin gereklerini söylüyorum. Olabilirim demedim. Benim üzerimden konuşmayalım. Bir öngörü yapıyoruz. Şunu görüyorum İstanbul’u alan kişi o kadar popüler olur ki ne CHP’nin genel başkanı kalır, ne Muharrem İnce kalır. Ve mutlaka Cumhurbaşkanı adayı o kişi olur. Benim için doğru olanın, CHP genel başkanı olup Cumhurbaşkanı adayı olmak olduğunu düşünüyorum. Ama o olmaz bu olmaz gibi lafları da etmekten kaçınırım.

‘Çift başlılık oluyor’

(Olağanüstü kurultay tartışmaları) Bu tartışmaları artık kapatmamız lazım. Önümüze bakmamız lazım. Ama şunu gördüm. Genel Başkan kampanya süresince gerçekten özverili işler yaptı, destek oldu, kimseye haksızlık yapmam. Ama şunu da gördüm. Çift başlılık, çelişkiler çıkıyor. Bir partinin genel başkanı aday olmazsa demek ki böyle oluyor. Bunu yok etmemiz lazım. Onun için genel başkanlığı istiyorum. Yoksa ben kenarda dururdum.