Siyaset İşte itirafın belgesi!

İşte itirafın belgesi!

05.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte itirafın belgesi!

İşte itirafın belgesi

       MİLLİYET, Türk istihbarat birimlerinin saptadığı tüm bilgi ve belgelere karşın PKK kadrolarını, kamplarını ve lideri Abdullah Öcalan'ı barındırmadığını savunan Suriye'nin, altı yıl önce PKK ve Öcalan'a verdiği desteği itiraf ettiğini gösteren Dışişleri Bakanlığı arşivindeki gizli belgeyi ele geçirdi.
       Gizli belge, Şam'daki görev süresini tamamlayan Büyükelçi Erhan Tuncel'in, Türkiye'ye dönüşü öncesinde ziyaret ettiği Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Abdülhalim Haddam'ın, Suriye'nin PKK ve Öcalan'a destek verdiğini itiraf ettiğini ortaya koydu.
       Halen Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Cenk Duatepe'nin imzasıyla, Bakanlık İstihbarat ve Araştırma Daire Başkanı olduğu sırada hazırlanan İADA / 4 - 178 - 933 sayılı, Genelkurmay Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı'na gönderilen ve 27 Ocak 1992 tarihli belgede, Tuncel'in teması şöyle özetlendi:
       "Görevinden ayrılması münasebetiyle Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdülhalim Haddam'a bir veda ziyaretinde bulunan Şam Büyükelçimiz, Haddam'la yaptığı görüşmede Suriye'nin PKK konusunda her zaman öne sürdüğü gayrisamimi mülahazaların Haddam tarafından da tekrar edildiğini bildirmiş, bununla beraber Haddam'ın aşağıda kayıtlı bazı ifadelerinin ilginç bulunduğuna dikat çekmiştir.
       Haddam, PKK'nın Suriye'yi geçit olarak kullanmasını ve Öcalan'ın Şam'da ikamet ettiğini kabul etmiştir. Bu hususlar, esasen bilinmekle beraber ilk kez bir Suriye resmi yetkilisince telaffuz edilmiştir."

       Halen Suriye kontrolündeki topraklarda PKK'nın kamp açmasına izin vermesine karşın, Haddam'ın aynı görüşmede Şam'ın kontrolündeki ve aralarında PKK'nın da bulunduğu dünyanın en büyük terör örgütlerinin eğitim kamplarının bulunduğu Bekaa Vadisi'ni terör örgütlerinden arındıracakları sözü verdiği ortaya çıktı.
       Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgesinde bu durum şöyle değerlendirildi:
       "Görüşme sırasında Haddam, yakın bir süre içinde ağır silahlardan arındırılan Lübnan'daki çeşitli milis grupların, bu kere hafif silahlardan arındırılacaklarını, bu kararın Bekaa'daki kamplarda bulunan milisleri de kapsadığını ifade etmiştir.
       Büyükelçiliğimiz ABD'nin etkisiyle Lübnan'daki milis gruplarının silahlarının toplanacağı yolunda esaen duyumlar alındığını, Haddam tarafından teyid edilen bu kararın ciddiyetle uygulanması halinde PKK'nın ileride bazı güçlüklerle karşılaşabileceğine dikkat çekmektedir."