Siyaset İYİ Parti’de MHP gölgesi

İYİ Parti’de MHP gölgesi

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İYİ Parti listesinde kıyı kesimlerde sosyal demokrat çizgiden isimlere, Ak Parti tabanından gelecek oylar için muhafazakâr isimlere yer verdi. Ancak MHP kökenlilerin ağırlığı dikkat çekti

İYİ Parti’de MHP gölgesi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 24 Haziran milletvekili genel seçimi için belirlediği aday listesinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ANAP’ı kurarken dikkate aldığı “dört eğilimi” birleştirme gayretini partisinde hayata geçirmeye çalıştığı gözlemleniyor. Akşener; sol, ulusalcı, sosyal demokrat çizgide bulunan isimlere İzmir, İstanbul gibi kentlerde, Ege ve Trakya bölgesinde yer verdi. Bu amaçla, Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer (İzmir), gazeteci Mehmet Tezkan (İzmir), yönetmen Onur Aydın (İstanbul), Balyoz Mağduru E. Albay Ali Türkşen (Kocaeli), Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu (İzmir) gibi isimler aday gösterildi. Akşener, Ak Parti’nin tabanına hitap etmesi açısından muhafazakar isimlere de yöneldi. Eski Ak Parti Milletvekili Ersönmez Yarbay (Ankara), Ak Parti’de temsil edilen Ensarioğlu ailesinden eski bakan Salim Ensarioğlu (Diyarbakır) gibi isimlerle muhafakâzar tabanı hedefledi. DP, ANAP kökenli isimlerle de liberal ve merkez sağ kesime hitap etmeyi düşünen Akşener, ANAP’lı Bakanı Ahad Andican, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ile dört DP’li ismi de listesine kattı.

Haberin Devamı

Milliyetçi oylar

Ancak gerek aday adaylığı başvuruları gerekse il dengeleri dikkate alındığında Akşener’in listesinin, “MHP tandanslı” görüntüsünden kurtulamadığı çok açık. Örneğin Ankara’da liste başı olan isimler MHP kökenli. MHP’nin ağır toplarına karşı yine MHP tandanslı isimlerle karşılık veren Akşener’in, özellikle milliyetçi oyların yoğunlaştığı illerde bu dengeyi gözettiği görülüyor. Ak Parti’nin Tuğrul Türkeş’le, MHP’nin Mevlüt Karakaya, Sadir Durmaz, Yaşar Yıldırım gibi parti kurmaylarıyla seçime katıldığı başkentteki milliyetçi oylara, Akşener de Koray Aydın, Halil İbrahim Oral, Şenol Bal, Durmuş Yılmaz gibi yine geçmişte MHP’de vekillik yapmış İYİ Parti yöneticileriyle yöneliyor. İstanbul’da da liste başı isimlerin MHP kökenli olduğu gözden kaçmıyor. MHP’nin oy deposu olan Adana’da da benzer denge gözetilmiş durumda. Kayseri, Tokat, Balıkesir, Mersin, Afyonkarahisar, Amasya, Antalya, Elazığ, Hatay, Manisa, Muğla, Niğde, Samsun gibi iller de milliyetçi adaylara ağırlık verilmiş.

Haberin Devamı

İYİ Parti’de MHP gölgesi

150 kadın aday

İYİ Parti aday listesinde yüzde 25 kadın kotası uygulanarak 450 erkekli, 150 kadın aday gösterildi. Listenin meslek profili ise şöyle: “110 iş adamı, 28 iş kadını, 63 mühendis, 61 avukat, 3 ev hanımı, 4 sanatçı, 4 gazeteci, 28 öğretmen, 4 eski bakan, bir Merkez Bankası Başkanı, bir eski müsteşar, 26 akademisyen, 20 kamu çalışanı, 6 öğrenci, 42 yönetici, 50 serbest meslek sahibi, 4 FETÖ mağduru, 2 diplomat, 3 eski belediye başkanı.”

‘Bayram sofrası’

Listeye ilişkin Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Türkkan Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu: “Milliyetçisi, solcusu, sosyal demokrati, muhafazakârı, Alevi’si, gayrimüslimi (Elmas Grağos/İstanbul) her kesimden adayımız var. Türkiye’yi ‘bayram sofrasında’ buluşturacak bir liste oldu” yönünde oldu.

Halaçoğlu krizi

İYİ Parti’de Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun liste dışı kalması kriz yarattı. Halaçoğlu, eşinin İzmir’e tayin edilmesi nedeniyle bu ilden aday olmak istediğini kaydetti. Halaçoğlu “Parti için bu kadar mücadele etmiş bir adama bir yer bulamadılar. Milletvekili olmam önemli değil ama yapılan uygulamaya kırgınım” dedi. Türkkan ise, “Halaçoğlu Kayseri milletvekilimiz. Kendisinin de doğal olarak Kayseri’den aday olmasını öngördük. Kendisi de İzmir’den aday olmak istediğini ifade etti. Ancak genel başkan yardımcılarımızın İzmir’de liste başı olmaları nedeniyle Kayseri konusunda aday olmasının uygun olabileceği ifade edildi” dedi.

Haberin Devamı

Demirel’in doktoru aday

İYİ Parti’nin Isparta listesinin ilk sırasında dikkat çeken bir isim yer aldı. 9’uncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in yanından 20 yıl ayrılmayan, manevi kızı olarak da bilinen doktoru Aylin Cesur, Demirel’in memleketi Isparta’dan aday oldu.