Siyaset İzmir’in kazananı HDP ve MHP oldu

İzmir’in kazananı HDP ve MHP oldu

08.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP oylarını artırdı ama bir vekil koltuğunu HDP’ye kaptırdı. İzmir’de seçimin en çok kaybedeni Ak Parti oldu. Yüzde 11 oy kaybına uğrayan Ak Partinin vekil sayısı 6’dan 3’e düştü. MHP ise oylarını yüzde 2 artırmasına rağmen 2 olan vekil sayısını 4’e yükseltti

İzmir’in kazananı HDP ve MHP oldu

İzmir, 2011’de olduğu gibi 2015 genel seçimlerinde de CHP’yi birinci parti yaptı. Ancak CHP’ye verilen oylar, 2011’deki gibi 13 milletvekili için yetmedi. İzmir 2’inci seçim bölgesinde, HDP’nin 116 bin oyu geçmesiyle CHP bir milletvekililiğinden oldu, bu bölgedeki koltuk sayısı 12’ye düştü. İzmir’de en çok oy kaybeden parti Ak Parti oldu. Ak Parti, 2011 seçimlerine göre İzmir’de yüzde 11’lik oy kaybına uğradı. MHP ise, 2011’e göre hem oylarını hem de milletvekili sayısını artırdı. MHP’nin iki bölgede birerden 2 olan vekil sayısı 2+2 ile 4’e yükseldi. HDP, yüzde 4 oranındaki oyunu, yüzde 11’in üzerine taşıyarak, 2 milletvekilliği ile büyük sürpriz yaptı.
İzmir’de tablo değişti
İzmir’de 2011’in tablosu, 7 Haziran’da değişikliğe uğradı. CHP; 1. Bölge’deki oy oranını yüzde 44.5’ye çıkarmasına rağmen 6 milletvekili kazanabildi. Ak Parti, 1. Bölge’de yüzde 11’lik oy kaybına uğradı. Bu bölgede 2011’de 6 olan milletvekili sayısı 4’e düştü. MHP; oy oranını sedece yüzde 2 artırarak, bir yerde 2011’in rövanşını aldı. Çünkü MHP 2011’de 500-600 oyla bir milletvekilliğini Ak Parti’ye kaptırmıştı. Ve HDP... İzmir’in 7 haziran’da sandıktan en karlı çıkan partisi oldu. İzmir genelinde yüzde 4’lerdeki oyunu 11.6’a taşıyarak büyük sürpriz yaptı ve her iki bölgeden de birer milletvekilliği kazandı.
İzmir 1. Bölge’de CHP tabanından HDP’ye büyük oy kayması yaşandı. Aynı oy kayması Ak Parti’den de oldu. Sonuçlara bakıldığında, HDP’nin üzerinde İzmir’den yüzde 7’lik bir emanet oy olduğu gözlemlendi. 1’inci bölgede CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Musa Çam, Ahmet Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve Ali Yiğit, AK Parti’den Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Cemil Şeboy ve Hüseyin Kocabıyık, MHP’den Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Aslan Savaşan ile HDP’den de Ertuğrul Kürkçü gibi isimler TBMM’ye girmeye hak kazandı.
İzmir 2. Bölge sonuçları
İzmir 2. Bölge’de CHP ciddi oy artışı yaşadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da 2. sıra adayı olduğu bölgede CHP yüzde 46.2 oy oranına ulaştı. Ancak, son anda HDP bir milletvekili alınca, CHP bu bölgede çok az bir oy farkıyla 6 milletvekilliğinde kaldı. Ak Parti ise yüzde 26.5 oy oranıyla bölgede kazandığı beş milletvekilinden birini kaybetti, dörtle yetindi.
MHP ise yüzde 14.6 oy oranına ulaştı, seçmenlerlerden 194 bin 687 oy alarak iki milletvekili çıkarmayı başardı. 2. Bölge’den bir milletvekili çıkaran HDP ise yüzde 9.28’lik oy oranına ulaştı. CHP, 2. Bölge’de oy oranını korurken, Ak Parti 2. Bölge’de yüzde 10’luk oy kaybına uğradı.
2011 seçimlerinde her iki bölgeden birer milletvekili kazanan MHP, bu kez ikişer vekillik kazandı. HDP ise birer milletvekili çıkardı. Oy oranları ise CHP yüzde 45.3, AK Parti yüzde 26.4, MHP yüzde 13.7, HDP ise yüzde 11.6 şeklinde gerçekleşti.
CHP’den Zeynep Altıok, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Zekeriya Temizel, Mustafa Ali Balbay, Aytun Çıray ve Kamil Okyay Sındır, AK Parti’den Mustafa İbrahim Turan, Nesrin Ulema, Hamza Dağ ve Kerem Ali Sürekli, MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Murat Koç, HDP’den Müslüm Doğan milletvekili seçilmeyi başardı.

Haberin Devamı

İzmir’in kazananı HDP ve MHP oldu

2011’de İzmir’de ne olmuştu?

CHP; 2011 seçimlerinde 1. Bölge’de 1 milyon 247 bin 732 seçmenden 529 bin 918’inin oyunu alarak 6 milletvekili çıkarmıştı. CHP; dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Ak Parti adayı olmasına rağmen 4 yıl önce yüzde 43.2’lik oranına ulaştı.
Ak Parti ise bu bölgede 457 bin 103 oy ve yüzde 37.2’lik oy oranıyla, CHP kadar, yani 6 milletvekili çıkardı.
MHP; 133 bin 694 oy ve yüzde 10.9’luk oy oranıyla, bir milletvekili kazanabilmişti.
İkinci Bölge’de Ak Parti, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Binali Yıldırım gibi bir isimle yarıştı. İktidar partisi bu bölgede yüzde 36.5 oy oranına ulaşmasına rağmen 471 bin 106 oyla 5 milletvekili çıkardı.
CHP’nin 4 yıl önce bu bölgede aldığı oy sayısı 572 bin 717; oy oranı ise yüzde 44.3’tü.
CHP bu bölgeden 7 milletvekili çıkarmıştı.
MHP; bu bölgede 148 bin 328 oyla sadece bir milletvekili kazanabilmişti.

Haberin Devamı

Kocaoğlu: Halkımız iktidar partisine önemli ders verdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partisinin il binasında yaptığı toplantıda sonuçları şöyle değerlendirdi: “İzmir’de hem oyumuzu artırdık, rakibimiz Ak Parti’nin oyunu ciddi oranda düşürdük.
Türkiye geneline baktığımızda CHP ilk defa çok başarılı bir kampanya götürdü, ekonomiyi ön plana çıkardı. Lokmanın büyütülmesini hedefledi.
Ege illerinde başarılı olduğumuzu görüyoruz. İzmirli hemşerilerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye geneline baktığımızda CHP’nin daha başarılı olacağına inanıyorduk ama olmadı. Yine de iktidar partisi çok ciddi oy kaybetti. Bu oy bizim partimize yeteri kadar gelmedi. Kemal Kılıdaroğlu’nun genel başkanlığındaki CHP uzunca bir süre ilk defa ekonomi ön plana çıkardı. Yere basan projelerdi, söz vermek palavra atmak değil yapılabilirdi. Çok da iyi kampanya götürüldü. Cuma günü Kılıçdaroğlu ile 11 ilçede miting yaptık. Sonuçları uzmanlar inceleyecektir ama CHP artık Türkiye’nin ekonomik sorunlarına ciddi bir programla çıkmıştır. Bunu sürdürmelidir.
Başarılı olacağı bir mecraya, 4 sene sonraya CHP bugünden projelerini köy köy, belde belde, ilçe ilçe, sokak sokak, ev ev anlatarak hazırlanmak zorundadır. En iyi kampanyayı biz götürdük ama anlatma süremiz 45 gündü.
Biz buna 3 yıl önce başlasak, kapı kapı anlatsaydık başarılı olurduk. Bizim oylarımız artmadı ama halkımız iktidar partisine çok önemli bir ders verdi. AK Parti’nin tek başına iktidar olamamasının ülkemiz açısından çok hayırlı olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İzmirlilere MHP’li Vural’dan teşekkür

İzmir’deki seçimlerin ardından milletvekili sayısını ikiye katlayarak 4’e çıkaran MHP’nin Grup Başkanıvekili Oktay Vural İzmirlilere teşekkür etti. Vural, “Yeni bir siyaset penceresi 8 Haziran’dan itibaren nasıl gelişecek bunu bilemem. Tüm bunları partimizin yetkili organları değerlendirecektir” dedi.

Türkiye’nin ilk Roman milletvekili

CHP’nin İzmir’den aday gösterdiği Özcan Purçu, resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye’nin ilk Roman milletvekili oldu. Çocukluğu Menderes Nehri kenarındaki bir çadırda sepet örerek geçen Purçu, 25. dönem milletvekili seçilmeyi başardı. Roman mahallelerinde İzmir’de son seçimlerin üç katı oy aldıklarını belirten Purçu “Maalesef bu oy oranları Türkiye geneline yansımadı. Sonuçlar bu nedenle bizim için buruk oldu. Sadece Romanların değil tüm Türkiye’nin milletvekili olacağım. TBMM’de ilk çalışmam ise Roman mahallelerinde eğitim konusunda olacak. Etüt merkezleri açılmasını sağlamak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ak Parti’de sessizlik!

Ak Parti İzmir’de resmi olmayan sonuçların ardından sessizliğe büründü. Çünkü, İzmir’de Ak Parti 7 Haziran’da önemli bir oy kaybına uğradı. Ak Parti İzmir milletvekili adayları sandıkların kapanmasının ardından İl Başkanlığı’na geldi. Aralarında, Orman ve Su İşleri Bakanı Ak Parti İzmir Milletvekili adayı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım, Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın da bulunduğu partililer, merkezde seçim sonuçlarını takip etti.
Sandıkların açılmaya başlamasının ardından Ak Parti’nin oylarının beklenen oranın altında çıkması üzerine partide sessizlik ve hüzün hakim oldu. Açıklama yapması beklenen Bakan Eroğlu, bir süre İl Başkanı Bülent Delican’ın odasında toplantı yaptı. Ardından açıklama yapmayacağı iletilen Eroğlu, parti binasından ayrıldı. Eroğlu’nun saat 21.45’teki uçakla Ankara’ya döndüğü öğrenildi.